ISW: Kremlin încearcă să folosească actorii pro-ruși pentru a destabiliza Chișinăul. Cazul Guțul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia încearcă să folosească actorii pro-ruși din Republica Moldova pentru a destabiliza țara. Între timp, potrivit presei ruse, Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, este la Moscova, într-o vizită de lucru.

Bașcana Găgăuziei întreprinde o nouă vizită în Rusia. FOTO: Telegram
Bașcana Găgăuziei întreprinde o nouă vizită în Rusia. FOTO: Telegram

În ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), responsabilii menționează că guvernatoarea Găgăuziei, Evgenia Guțul, a insinuat că oficialii români controlează Guvernul de la Chișinău, iar în timpul unui interviu acordat în data de 8 aprilie postului public de televiziune din Rusia a declarat că, dacă Găgăuzia va începe procesul de secesiune de Moldova, va exista o reacție nu doar din partea Executivului de la Chișinău, ci și din partea celui de la București, despre care Guțul a pretins că „controlează” autoritățile moldovenești, ceea ce înseamnă că Republica Moldova nu este suverană.

Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la secesiunea Găgăuziei cu „declarații zgomotoase, amenințătoare” sau pot desfășura forțe în Găgăuzia și a susținut că unirea dintre Moldova și România ar fi „moartea” Moldovei, a limbii și a culturii moldovenești. Iar trei zile mai devreme, Evghenia Guțul a susținut că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de Moldova în cazul în care Moldova se va uni cu România.

,,Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (...) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a notat Evghenia Guţul pe Telegram, după ce la începutul lunii martie a efectuat o altă vizită la Moscova. Atunci, apropiata oligarhului fugar Ilan Șor a avut o întrevedere și cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului. Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au comentat întâlnirea, afirmând că ,,criminalii se înțeleg bine unii cu alții”.

Potrivit ISW, interviul Evgheniei Guțul oferit în data de 8 aprilie televiziunii de stat rusă urmărește să stabilească condiții care să justifice viitoarea agresiune rusă împotriva Moldovei, vizând vorbitorii de limbă rusă și publicul pro-rus din Găgăuzia, regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, dar și alte zone pro-ruse ale Europei. 

Cei de la ISW mai notează că Rusia va continua probabil să susțină că mai multe țări nu sunt pe deplin suverane, justificând în acest mod operațiunile rusești hibride sau convenționale împotriva lor. Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului continuă să estimeze că Kremlinul încearcă să folosească actorii pro-ruși din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea, dar și pentru a preveni aderarea statului la Uniunea Europeană (UE) sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva acestuia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite