Republica Moldova a încălcat drepturile omului, arată raportul Amnesty International

0
Publicat:

În încercarea de a contracara influenţa rusă, Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare, a consemnat Amnesty International (AI) în raportul anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat miercuri, potrivit Agerpres.

foto arhivă
foto arhivă

Printre acţiunile care au încălcat drepturile omului Amnesty International a menţionat faptul că autorităţile din Republica Moldova au interzis partidul pro-rus Şor. În plus, guvernul a împiedicat membrii partidului Şansă, fondat după dizolvarea Şor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.

De menţionat că oligarhul fugar Ilan Şor, liderul partidului interzis, a fost condamnat definitiv, în 2023, la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit iniţial în Israel, iar în prezent se află în Rusia, de unde a anunţat crearea blocul politic Pobeda. Scopul acestuia ar fi să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău. Şor a mai spus că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an din Republica Moldova.

În legătură cu Republica Moldova, Amnesty International mai precizează în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informaţii a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase canale de televiziune.

Serviciile de informaţii de la Chişinău au anunţat cu atunci că au ordonat “blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care difuzau informaţii false, printre site-urile blocate aflându-se cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK. De menţionat că măsura s-a înscris în politica Chişinăului împotriva a ceea ce numeşte “dezinformare” şi război hibrid purtat de Rusia la adresa Republicii Moldova.

Raportul Amnesty International face referire inclusiv la expulzarea a 45 de diplomaţi ruşi şi interzicerea intrării cetăţenilor ruşi în Republica Moldova.

Potrivit guvernului de la Chişinău, cei 45 de diplomaţi ruşi şi alţi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi din cauza “acţiunilor neprietenoase” ale acestora. În plus, o investigaţie realizată în acea perioadă de Jurnal TV şi The Insider a dezvăluit că Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău avea în dotare numeroase sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanţă. Jurnaliştii au identificat atunci persoane care operau aceste sisteme de pe acoperişul ambasadei şi care ar fi avut legătură cu serviciile secrete ruseşti.

În fine, în raportul său, Amnesty International menţionează că, în iulie 2023, preşedintele Partidului Comuniştilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanţii regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare.

De amintit că, în 2018, Horjan a fost condamnat la 4 ani de închisoare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, ulterior avocaţii acestuia adresându-se instanţelor naţionale ale Republicii Moldova care, în 2020, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, au stabilit că opozantul transnistrean era deţinut ilegal şi că fusese condamnat de către instanţe neconstituţionale.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite