Chișinăul mizează pe susținerea externă pentru retragerea armatei ruse din Transnistria

0
Publicat:

Chișinăul contează pe sprijinul partenerilor externi pentru grăbirea procesului de retragere a trupelor și a munițiilor Federației Ruse din Republica Moldova, declarație făcută de șeful diplomației moldovene în timpul unei întrevederi cu președintele în exercițiu al OSCE. 

Chișinăul mizează pe susținere pentru grăbirea retragerii armatei ruse din Transnistria. FOTO: AFP
Chișinăul mizează pe susținere pentru grăbirea retragerii armatei ruse din Transnistria. FOTO: AFP

„Republica Moldova reiterează cu fermitate necesitatea retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană a țării noastre. Aceasta este o poziție cât se poate de clară și contăm pe sprijinul prietenilor noștri din comunitatea internațională pentru a crea circumstanțele care să grăbească acest proces de retragere a trupelor și a munițiilor Federației Ruse din Republica Moldova, așa cum s-a angajat de fapt la summitul OSCE de la Istanbul din 1999”, a declarat Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe. 

Totodată, ministrul moldovean al Afacerilor Externe a reiterat că Chișinăul optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. 

„Am reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Am cerut președinției OSCE să se implice mai activ inclusiv în protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a țării noastre”, a adăugat Mihai Popșoi. 

Suportul OSCE 

La rândul său, Ian Borg, ministrul afacerilor externe, europene și comerțului din Malta, care s-a aflat în vizită de lucru în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, a afirmat că: „Vizita mea astăzi are intenția de a reafirma angajamentul nostru puternic și suport pentru procesul de reglementare transnistreană. Președinția malteză sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată a conflictului transnistrean în toate aspectele sale”.

Cei doi oficiali au mai discutat „despre situația regională, progresele în soluționarea conflictului transnistrean, angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană și eforturile de reintegrare a țării”, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Armata rusă menţine în regiunea separatistă transnistreană un contingent de sute de militari, controlând depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt păstrate aproape 20.000 de tone de muniţii. Chișinăul a solicitat de nenumărate ori retragerea acestui contingent de ocupație, dar Kremlinul refuză, susținând că soldații săi asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite