116 moldoveni, membri ai grupării conduse de prorusul Ilan Șor, interziși în România. Urmau să protesteze la București, alături de AUR

0
Publicat:

116 moldoveni afiliați grupării criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Șor care intenționau să protesteze la București în timpul Congresului Partidului Popular European desfășurat în perioada 6-7 martie au primit interdicție de intrare în România, potrivit șefului Interpol Moldova, Viorel Țentiu.

Moldovenii care au primit interdicție de intrare în România erau afiliate grupării Șor. FOTO: Arhivă
Moldovenii care au primit interdicție de intrare în România erau afiliate grupării Șor. FOTO: Arhivă

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a subliniat pentru „Adevărul” că cele 116 persoane intenționau să ajungă pe cale terestră în România, acestea fiind transportate în autocare sau microbuze pentru a manifesta la București în ziua în care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participa la Congresul Partidului Popular European (PPE). Iar interdicția de intrare a fost emisă de autoritățile de la București. 

În prima zi a Congresului PPE desfășurat la București, lidera de la Chișinău a declarat că Rusia își dorește să atragă Republica Moldova în sfera sa de influență, dar cetățenii țării sale au ales o altă cale: să trăiască liber într-o țară democratică, ci nu cu teamă și oprimați. 

„Rusia dorește să atragă Moldova în sfera sa de influență unde drepturile omului, libertatea de expresie sau de adunare să fie încălcate. Rusia nu-și dorește să întrebe țări mici, ca a noastră ce anume își doresc, pentru Rusia, Republica Moldova nu trebuie să aibă niciun cuvânt de spus în harta geopolitică, însă poporul moldovean a ales o altă cale. Astăzi, Moldova nu mai este pe masă pentru a fi împărțită, așa cum își dorește Rusia, ci se află la masa discuțiilor. Noi am făcut o alegere conștientă să nu fim constrânși, să revenim iarăși în sfera de influență a Rusiei. Este alegerea noastră să trăim liber într-o țară democratică, nu cu teamă și oprimați”, a declarat atunci președintele Republicii Moldova.   

Gruparea Șor și AUR, aliați 

A doua zi, șeful Poliției moldovene a anunțat ca oligarhul moldovean Ilan Sor ar fi intenționat să trimită 200 de oameni la manifestația de la București, aceasta fiind organizată de AUR, iar cei mai mulți dintre aceștia nu au ajuns în România.

Erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București organizat de la Chișinău. Dar prin conlucrare cu organele de drept din România s-a reușit de a stârpi aceste acțiuni. Clar că o parte dintre ei au reușit să ajungă la București. Însă ceilalți au fost documentați. Sumele care urmau a fi achitate pentru persoanele care trebuiau să compromită evenimentul ajungea pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20 de persoane suma alocată era de 10000 €. (..)

Regretabil este că această intenție de organizare a protestelor vine din partea unui alt partid de la București. Urmau să se consolideze cu așa-numiții protestatari de la noi. A fost pe rețelele sociale, știm cu toții: Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București", a afirmat în data de 7 martie șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite