Pedeapsă definitivă pentru pastorul din Suceava care şi-a agresat sexual cele patru fiice

Pedeapsă definitivă pentru pastorul din Suceava care şi-a agresat sexual cele patru fiice

FOTO: Adevărul

Magistraţii Curţii de Apel Suceava s-au pronunţat în cazul pastorului Constantin Pandelea arestat preventiv în 2020 pentru că şi-a violat în repetate rânduri una dintre fiice şi le-a agresat sexual pe celelalte trei.

Constantin Pandele din Valea Bourei, comuna Dolheşti, judeţul Suceava are opt copii dintre care 5 sunt minori. Anchetatorii susţin că cei mici au crescut într-o teroare greu de imaginat. 

Tatăl lor i-a bătut, înfometat, i-a pedepsit punându-i la munci grele la temperaturi scăzute, pe ploaie. Totodată, bărbatul şi-a violat în repetate rânduri una dintre fiice, iar pe altele le-a agresat sexual.

Toate aceste informaţii au ieşit la lumină în 2020, când pastorul a fost arestat preventiv. Anul trecut, magistraţii Judecătoriei Fălticeni l-au condamnat la 21 de ani închisoare, însă decizia nu era definitivă.

Recent s-au pronunţat şi magistraţii Curţii de Apel Suceava în acest dosar şi l-au condamnat pe tatăl abuzator la 18 ani de închisoare pentru viol în formă continuată faţă de una dintre fete, agresiune sexuală faţă de alte trei copile şi mai multe fapte de rele tratamente aplicate minorului. Sentinţa este definitivă.

Deşi bătută de soţ, mama şi-a retras plângerea

Când a fost demarată ancheta, poliţiştii şi procurorii au crezut că au de-a face cu un caz clasic de agresiune în familie. Atunci soţia a depus o plângere la Poliţie împotriva soţului şi a cerut un ordin de protecţie. Constantin Pandelea era acuzat că şi-a maltratat copiii şi nevasta. Mama şi copiii au fost găzduiţi câteva zile într-un centru de protecţie din judeţul Suceava.

„Când tatăl a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, mama a cerut să se întoarcă acasă cu copiii. Cât au fost la Centru, toţi au beneficiat de consiliere. Zilele acestea, colegii mei au stat de vorbă cu mama şi au convins-o să continue consilierea şi acasă măcar telefonic, într-o primă fază. Mama şi-a arătat disponibilitatea să facă consiliere cu psiholoaga de la echipa mobilă din Fălticeni, deoarece aceasta a participat la audieri, şi familia a simţit că are o legătură cu ea”, a declarat, în 2020, Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Mama copiilor susţine nu a ştiut că fetele au fost abuzate sexual. Soţul a sunat-o de după gratii, a plâns la telefon, a rugat-o să-l ierte, i-a spus că nu suportă regimul de detenţie, a slăbit 15 kg într-o lună, iar în urma discuţiei femeia şi-a retras plângerea pentru agresiune pe care depus-o la Poliţie.

Judecat pentru că şi-a ţinut copiii flămânzi

Pastorul ar fi comis abuzurile asupra familiei sale perioada 2014 – 2020. „În perioada 2014 – iulie 2020 a exercitat în mod repetat acte de violenţă fizică şi verbală asupra a cinci dintre copiii săi minori, patru de sex feminin şi unul de sex masculin, cărora le aplica lovituri cu corpuri contondente, îi supunea la pedepse şi activităţi grele de gospodărie - uneori şi pe timp de noapte şi ploaie, le aplica corecţii prin privare de hrană, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică. De asemenea, în aceeaşi perioadă, în contextul stării de teroare pe care a creat-o în familie, prin constrângere fizică constând în acţiuni de lovire şi ameninţări cu acte de violenţă, a întreţinut în mod repetat raporturi sexuale cu una din fiicele sale minore, precum şi acte de natură sexuală cu aceasta şi cu celelalte trei fiice”, se arată în comunicatul transmis de către procurori.

Mărturiile cutremurătoare ale victimelor

Mărturiile victimelor sunt şocante. „Fratele meu a fost pus să doarmă la porci şi pe mine m-a ameninţat că mă trimite acolo. M-a afectat, întrucât noi nu meritam acele pedepse. Mi-e frică de el şi mă gândesc tot timpul că m-ar putea lovi”,  a declarat una dintre fete potrivit stiripesuse.ro.

„Bătăile au fost dintotdeauna. De când eram mică ştiu că mă bătea. Din acest motiv îmi este foarte frică de tata şi din această cauză eu nu m-am putut opune la agresiunile sale. Anterior, (datei de 05.07.2020) pe mine şi pe (...) ne-a bătut cu o lopată, în timp ce eram la grădină la căpşuni”, a spus o altă fiică a bărbatului.

Pe 5 iulie 2020, bărbatul ar fi lovit-o cu pumnii pe una dintre fete. Ea s-a plâns că o doare capul de la lovituri, iar tatăl acesteia i-ar fi turnat apă rece pe cap şi ar fi pus-o să alerge desculţă în grădină, în timp ce el o uda cu furtunul. Chinul a continuat pentru copilă pentru că tatăl ei n-a lăsat-o să se schimbe de hainele ude, timp de câteva ore, de la ora 19 până la ora 22. 

Pastorul poza în tatăl perfect

Primarul comunei Dolheşti, Cristinel Bărculescu, a explicat pentru „Adevărul” că pastorul părea un om de calitate. „El, în lume, părea organizat, cuminte, ajuta semenii. Aducea ajutoare, îmbrăcăminte, încălţăminte second hand. Anunţa pe la târguri. Încerca să-şi facă adepţi pentru biserică. Ajuta oameni necăjiţi. Era pâinea lui Dumnezeu. Familia cumpăra fructe şi legume din en-gross şi le vindeau prin sat. Copiii erau foarte buni la învăţătură, îmbrăcaţi frumos. Pentru noi a fost o surpriză. El vorbea foarte frumos despre Dumnezeu”, a mai spus primarul.

Întrebat ce părere are despre faptul că pastorul ar putea să iasă de după gratii peste două decenii Bărculescu a declarat: „Poate s-o linişti toţi care au gânduri. Sper să rămână aşa. Vă spun, familie era cuminte, părea perfectă. După ce s-a spart buba, au început să vorbească toţi”. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Benzinăria care a profitat de naivitatea românilor panicaţi îşi cere scuze şi înapoiază diferenţa de bani

Florin Spătaru: Responsabilii de specula din benzinării vor răspunde pentru practici comerciale incorecte

Cozi imense la benzinăriile din Slatina. „Îţi vine să crezi că nu sunt sănătoşi oamenii ăştia” VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările