Majoritatea angajaţilor sistemului medical din Suceava refuză vaccinul anti-COVID

Majoritatea
angajaţilor sistemului medical din Suceava refuză vaccinul
anti-COVID

A început campania de vaccinare anti-COVID-19 în România. FOTO Mediafax

Cu toate că au fost printre primii români infectaţi cu SARS-CoV-2, majoritatea angajaţilor din sistemul medical al judeţului Suceava refuză să se vaccineze. Peste 60 la sută dintre medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare nu şi-au dat acordul pentru a li se administra serul imunologic care ar putea pune capăt pandemiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Dinu Sădean, a declarat că „deocamdată avem un procent de 30 – 40% din rândul cadrelor medicale care doresc să se vaccineze. 

Este începutul campaniei şi sperăm ca acest procent să crească”. El a adăugat că în judeţ sunt aproximativ 8.000 de cadre medicale în sistemul public şi privat „şi aşteptăm ca un procent cât mai mare din rândul acestora să se vaccineze”.

 Din rândul celor care vor să se vaccineze cei mai mulţi sunt medici, iar cei care refuză sunt în mare parte asistenteţi medicali, infirmieri.

Refuză vaccinul, deşi au avut colegi răpuşi de COVID-19

În primăvară, doi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava au fost răpuşi de COVID-19. Este vorba despre ambulanţierii Cristian Stupiuc şi Ion Irimescu. Cu toate acestea, din totalul celor 358 de angajaţi ai SAJ, doar 162 vor să se vaccineze. 

„Eu mă vaccinez. Niciodată nu am spus nu unui vaccin. I-am întrebat pe unii de ce refuză să se vaccineze şi mi-au spus că aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care au făcut vaccinul”, a declarat medicul Alexandru Lăzăreanu, directorul SAJ Suceava. O singură persoană de la substaţia SAJ Vatra Dornei acceptă serul anti-COVID.

Pe de altă parte, în judeţul Suceava funcţionează 300 de unităţi farmaceutice cu 500 de farmacişti. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor, Doiniţa Cocriş, a spus că 182 dintre colegii săi şi-au exprimat intenţia de a se vaccina. „Eu cred că pe parcurs unii dintre cei care nu au semnat încă pentru vaccin, se vor răzgândi. Aici nu este negră sau albă. Mă bazez pe faptul că după ce am întocmit listele pentru a le trimite la minister, am mai primit telefoane de la colegi care au anunţat că vor să-şi facă vaccinul”, a spus sursa citată.

150 de persoane, vaccinate în două zile

Suceava a primit 250 de doze de vaccin anti-COVID-19. Duminică, 27 decembrie, s-au vaccinat 50 de persoane, iar a doua zi, luni, 28 decembrie, s-au vaccinat alte 100 de cadre medicale. Prima persoană căreia i s-a administrat vaccinul anti-COVID-19 este medicul Monica Terteliu, şefa Sercţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean „Sf.Ioan cel Nou”. 

Ea s-a infectat de două ori în pandemie, prima dată în luna martie şi a doua oară în luna iunie. Monica Terteliu a spus că nu a dezvoltat anticorpi nici după ce a trecut a doua oară prin boală. „Aştept momentul când vom putea interna în spital şi pacienţii cronici de boli infecţioase, aştept momentul când vor putea veni şi pacienţii pediatrici cu alte patologii decât COVID, aştept să îmi strâng bunica în braţe fără a purta mască pe faţă. 

Aştept să ajung acasă mult mai devreme decât am făcut-o până acum. Aştept ca totul să se termine cu bine, pentru că vaccinul este un prim pas spre speranţă”, a declarat medicul.

 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum i-a forţat Emmanuel Macron mâna lui Boris Johnson să semneze acordul post-Brexit

A fost lansată platforma unde românii se pot programa online pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Care sunt paşii de înscriere

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările