Cum i-a forţat Emmanuel Macron mâna lui Boris Johnson să semneze acordul post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron s-a folosit magistral de apariţia noii tulpine a coronavirusului în Marea Britanie, blocând porturile şi frontiera , făcându-i pe britanici să înţeleagă „ce s-ar întâmpla în cazul unei ieşiri din UE fără acord” . Acelaşi lucru a zdrobit rezistenţa premierului Boris Johnson şi a fost decisiv pentru a se ajunge la un acord.

UE începe procesul de implementare a pactului post-Brexit la 1 ianuarie”. El ar trebui să fie aprobat de Consiliul UE în câteva zile şi se va aplica provizoriu până la votul din Parlamentul European, programat abia în ianuarie. 

Regatul va evita să adauge haosul absenţei unui acord flagelului economic al pandemiei, dar presa britanică scrie că e primul acord de liber schimb din istorie care ridică noi bariere comerciale, în loc să le reducă. Dar importanţa lui este aceea de a sigura un „divorţ amiabil” care „lasă uşa deschisă unei viitoare cooperări”. 

„The Guardian“ scrie că „acordul îi face mai săraci pe britanici, le reduce influenţa globală şi le periclitează integritatea ţării”, Regatul, în afara UE, devenind „o insulă a comorilor pentru rentieri”. 

„Conservatorii sub Boris Johnson sunt un partid de rentieri – şi pentru rentieri – şi doar într-o mult mai mică măsură reprezintă interesele capitalului productiv. Ceea ce explică de ce după 2016 partidul a îmbrăţişat Brexit-ul şi a ignorat temerile capitalului productiv privind părăsirea UE. Regatul a devenit o insulă a comorilor pentru cei care urmăresc profituri în exces de pe urma controlului asupra resurselor naturale, proprietăţilor imobiliare, activelor financiare şi proprietăţii intelectuale.” Şi „nu există nici un indiciu că guvernul se va folosi de şocul dublu al pandemiei şi Brexit-ului pentru a repara acest sistem defect care dezamăgeşte prea mulţi oameni”, scrie „The Guardian“.

Boris Johnson recunoaşte că Acordul post-Brexit este insuficient în domeniul serviciilor financiare 

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a recunoscut, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, că Acordul post-Brexit este insuficient în ceea ce priveşte serviciile financiare.

Întrebat în timpul interviului despre domeniul serviciilor financiare, Boris Johnson a răspuns: „Poate că Acordul nu merge atât de departe precum aş vrea”.

Cu toate acestea, premierul britanic susţine că Acordul cu Uniunea Europeană este „bun pentru domeniul digital” deoarece există prevederi clare pentru fluxurile de date şi ambele părţi se angajează să susţină standarde ridicate de protecţie a datelor.

„Acordul ne oferă baza pentru o nouă prietenie şi un nou parteneriat care ar trebui să atragă oamenii care iubesc Europa şi vor să aibă o relaţie bună cu ea, care vor să se simtă apropiaţi de ea. Dar trebuie să fie ceva salutat de cei care văd avantajele independenţei economice şi politice”, a declarat Boris Johnson.

„Cred că ţara a ajuns într-o poziţie nouă, mai stabilă. Este o relaţie bună, o relaţie mai sănătoasă. Putem avea comerţ liber cu UE fără a fi atraşi în orbita europeană în materie de reglementare şi legislaţie”, argumentează premierul britanic.

Potrivit unei analize a agenţiei Bloomberg, Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu le oferă multă claritate companiilor financiare britanice. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară.

Marea Britanie şi UE urmează să negocieze despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul reglementării, Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord privind monitorizarea activităţilor financiare.

Pescarii britanici sunt dezamăgiţi de faptul că acordul comercial încheiat de către premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană (UE) nu marchează o ruptură mai clară de la reglementările actuale, aflate în vigoare înaintea Brexitului.

”Sectorul va fi amar dezamăgit de faptul că nu există o ruptură mai definitivă”, a avertizat joi directorul Federaţiei naţionale a organizaţiilor pescarilor Barrie Deas, conform Reuters. ”Aceasta este o escrocherie”, a declarat el.

Franţa urmează să acorde un ajutor forfetar de până la 30.000 de euro pescarilor săi afectaţi de Brexit. Ministerul francez al Mărilor a prezentat joi mai multe măsuri, în cadrul unui plan de susţinere a pescarilor şi angrosiştilor în urma anunţăriiacordului.

”Pescarii şi angrosiştii vor putea să beneficieze de un ajutor forfetar în valoare de până la 30.000 de euro, în funcţie de dependenţa lor de produse capturate în apele britanice”, a anunţat într-un comunicat ministerul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite