Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop

Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop a fost în sărbătoare. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 5.000 de pelerini au venit joi la Mănăstirea Prislop, pentru a asista la slujbele care au loc de hramul mănăstirii părintelui Arsenie Boca. Credincioşii din toate colţurile ţării şi chiar din Serbia şi Ungaria s-au strâns în curtea mănăstirii din Ţara Haţeglui, unii fiind veniţi la Prislop încă din zilele trecute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ana (88 de ani) şi Ecaterina (74 de ani) au pornit la drum spre Prislop din Braşov, cu o zi mai devreme de sărbătoarea Sfântului Ioan Evanghelistul, ocrotitorul spiritual al mănăstirii din Ţara Haţegului. Cele două pensionare s-au urcat în trenul Braşov – Deva miercuri, la primele ore ale dimineţii, iar în aceeaşi zi la orele prânzului s-au putut bucura de priveliştea mănăstirii ascunse în pădurile Haţegului, pentru prima dată în acest an.

Bătrânele au rămas la mănăstire şi peste noapte. „Ştiam că nu sunt locuri de cazare, însă am avut unde rămâne peste noapte. Am stat pe scaune, într-o sală a mănăstirii, alături de ceilalţi pelerini veniţi din toate colţurile ţării. Am vegheat întreaga noapte, rugându-ne şi aşteptând slujba religioasă de a doua zi dimineaţă”, spune Ana. Femeia de 88 de ani nu a ţinut cont de oboseală şi nici de temerile că la vârsta ei, drumul de peste 300 de kilometri nu îi mai este la îndemână. Împreună cu prietena sa Ecaterina, Ana face acest drum de trei ori pe an.

„La Prislop venim în 8 mai, când e hramul mănăstirii, de 14 septembrie în Ziua Crucii şi la parastasul părintelui Arsenie Boca, în 28 noiembrie. Am venit aici în fiecare an, în ultimii 24 de ani. Eu am lucrat la CFR şi am, ca pensionară din CFR, trei călătorii gratuite dus-întors pe an. Pe toate mi le folosesc pentru pelerinajul la Prislop, unde mă rog pentru sănătate şi îi aduc mulţumiri părintelui Arsenie Boca, înmormântat aici”, povesteşte Ecaterina.

5.000 de oameni s-au rugat la mormânt
Cele două bătrâne s-au alăturat de la primele ore ale dimineţii de joi mulţimii de credincioşi înghesuite în jurul bisericii de piatră, în faţa foişorului în care preoţii au ţinut slujba. De dimineaţă, au fost peste 5.000 de oameni la Prislop, spun reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara. Pentru Ana şi Ecaterina, reîntâlnirea cu locul unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca are o valoare specială.

L-au cunoscut pe fostul stareţ din anii 1950 al mănăstirii, în anii 1970, la biserica Drăgănescu, iar acum sărbătorile religioase sunt ocazii pentru a-i aduce omagii.

„Timp de 12 ani am mers aproape neîntrerupt în fiecare an la el, în vremea în care el pictase icoanele din biserica Drăgănescu. Nu mai era preot, însă oamenii îl căutau pentru a-i povesti despre necazurile lor. Şi îi ajuta pentru că vedea în sufletul lor, iar eu îl vedeam de pe atunci ca pe un om sfânt, ca pe un prorooc la care găseşti alinare”, a relatat Ana. În primii ani de la moartea părintelui, povestesc cele două femei, puţini oameni ajungeau la Prislop. „Uneori în astfel de sărbători, veneau vreo 50 de credincioşi la mănăstire, dar cu timpul numărul lor a tot crescut, poate şi din cauză că lumea este tot mai apăsată de griji şi îşi întoarce faţa spre Dumnezeu”, crede Ecaterina.

În ciuda numărului mare de oameni care au asistat la slujbele de la Mănăstirea Prislop, atmosfera lăcaşului de cult a fost liniştită. „Jandarmii au luat măsurile necesare pentru a asigura ordinea pe timpul slujbelor. Toţi cei care au venit la mănăstire au dat dovadă de decenţă şi nu s-au înregistrat incidente pentru că oamenii au respectat atât indicaţiile jandarmilor, cât şi ale organizatorilor”, spune căpitanul Nicolae Răducu, de la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Arsenie Boca, figura centrală a mănăstirii

Mănăstirea Prislop are două hramuri, unul în 8 mai, când e sărbătorit Sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul spiritual al lăcaşului, iar al doilea în 14 septembrie, de Ziua Crucii.Data de 28 noiembrie e considerată de asemenea o zi importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) este preţuit ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus din Braşov şi apoi la Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor ’50, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. După Revoluţie, Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii ’50 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui, mulţi având credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop      Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

FOTO VIDEO Mănăstirea Prislop în sărbătoare: au răbdat ploaia pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca        În ciuda ploii şi a vremii posomorâte, mii de pelerini au venit în această dimineaţă la Prislop, pentru a sărbători 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca. Locul de veci al fostului stareţ al mănăstirii a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze              Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca         Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului     Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 1

Imagini din aceeasi galerie
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 1
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 2
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 3
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 4
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. 5
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 6
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 7
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 8
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 9
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 10
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 11
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 12
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 11
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 13
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 15
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 16
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 17
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 19
 • Pelerinaj de 8 mai la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 1
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările