Paşti la Mănăstirea Prislop, unul dintre cel mai iubite locuri din Transilvania
0Mănăstirea Prislop este în fiecare an, de Paşti, una dintre cele mai populare destinaţii pentru turiştii şi pelerinii care ajung în judeţul Hunedoara.
Mii de oameni sunt aşteptaţi în zilele de Paşti la Mănăstirea Prislop. Mormântul părintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară, iar numărul celor care ajung aici de sărbători creşte considerabil de la an la an. Mănăstirea nu are locuri de cazare pentru vizitatori, iar cei care vor să rămână în zonă pentru mai mult de o zi trebuie să se întoarcă în Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos ori să caute camere la pensiunile din Haţeg. În cele două sate hunedorene, aflate pe ultimii 10 kilometri ai singurei şosele spre Prislop, sătenii oferă camere la preţuri începând cu 20 de lei pe noapte, condiţiile fiind minime. În sat nu există canalizare şi gaz.
Chiar şi aşa, în această perioadă şansele de a găsi locuri libere de dormit la casele sătenilor sunt mici. La fel şi în pensiunile din Haţeg, care oferă turiştilor un număr total de circa 300 de locuri de cazare, la preţuri începând de la 80 de lei pe noapte. O altă soluţie pentru cei care vor să petreacă sărbătorile la Prislop şi să viziteze locurile din Ţara Haţegului este oferta pensiunilor din Hunedoara, municipiu aflat la 20 de kilometri de mănăstire.
Minunile Ţării Haţegului
Cei care vor ajunge de sărbători la Mănăstirea Prislop şi vor să viziteze şi alte locuri frumoase din împrejurimile ei nu vor avea motive de plictiseală. Ţara Haţegului, unde se află mănăstirea, oferă peisaje incredibile şi zeci de monumente istorice care merită efortul unei vizite. La mai puţin de o jumătate de oră de mers cu maşina, de la Prislop turiştii pot ajunge la Biserica Densuş, una dintre cele mai vechi biserici din România.
Lăcaşul de cult din Densuş (foto, jos) e situat la zece kilometri de Haţeg, în apropierea şoselei Haţeg - Caransebeş. Biserica a fost ridicată pe un deal şi e înconjurată de un cimitir vechi, în care mormintele sătenilor şi ale preoţilor care au slujit aici sunt învecinate cu pietre funerare antice. În zidurile bisericii de la Densuş au ajuns blocurile de calcar din fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pe pereţii vechi străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de cotropitorii turci, care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi, dar şi icoane stranii, care îl înfăţişează pe Mântuitor în costum popular românesc sau pe apostolul Toma în timpul schingiuirii sale. Deşi nici în prezent nu este clară data la care a fost construită biserica, cert este că, în ultimii peste 700 de ani, în Densuş au fost ţinute neîntrerupt slujbe, iar locul este considerat cea mai veche biserică românească din piatră.
În aceeaşi zonă, a Haţegului, o altă atracţie turistică importantă îi întmpină pe vizitatori: ruinele fostului oraş daco-roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. De asemenea, turiştii mai pot vizita castelele ridicate în secolele trecute de vechii stăpâni ai acestor ţinuturi, aflate la Sântămărie-Orlea, Săcel, Păclişa, Râu de Mori, Sălaşul de Sus. Cei care aleg să se îndrepte spre Hunedoara, sunt invitaţi să viziteze Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei, două dintre cele mai importante monumente medievale din Transilvania.
Istoria mănăstirii părintelui Arsenie Boca
Mănăstirea Prislop se află în Ţara Haţegului, la 20 de kilometri de municipiul Hunedoara şi la 10 kilometri de oraşul Haţeg, fiind zidită într-o zonă izolată de pădurile satelor Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos. Biserica mănăstirii a fost ridicată între anii 1399 şi 1405. În secolul al XVII-lea, în apropiere de biserică, un călugăr pe nume Ioan şi-a săpat o chilie în stâncă deasupra pârâului care trece prin actuala curte a mănăstirii. Sihastrul, despre care se spune că a fost ucis de doi vânători, a fost canonizat în anul 1992, ca sfântul Ioan de la Prislop. În 1948, Arsenie Boca a devenit stareţul mănăstirii, tot el fiind cel care a organizat cele mai ample lucrări de restaurare a monumentului.
Prislop a devenit ulterior o mănăstire de maici, iar Arsenie Boca a rămas ca duhovnic până în 1959, când comuniştii au risipit obştea şi i-au stabilit părintelui domiciliul forţat la Bucureşti. Mănăstirea a fost reînfiinţată abia în 1976. În 1989, fostul stareţ Arsenie Boca a murit şi a fost înmormântat la Prislop. De atunci, mănăstirea a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi.


Arsenie Boca a schimbat destinul Mănăstirii Prislop

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) este preţuit ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus din Braşov şi apoi la Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor ’50, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. După Revoluţie, Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii ’50 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. La 28 noiembrie s-au împlinit 24 de ani de la moartea sa, iar peste 10.000 de pelerini au ajuns la Prislop, pentru a-i aduce un omagiu.

Vă recomandăm şi:
Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.
FOTO VIDEO Mănăstirea Prislop în sărbătoare: au răbdat ploaia pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca În ciuda ploii şi a vremii posomorâte, mii de pelerini au venit în această dimineaţă la Prislop, pentru a sărbători 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca. Locul de veci al fostului stareţ al mănăstirii a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară.
FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.
FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.
FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.