Producătorii de carne de porc sunt în colaps: „Este o tâmpenie, vindem cu 6 lei/kg şi cheltuim 7,5 lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul românesc, la un pas de dispariţie FOTO Adevărul
Porcul românesc, la un pas de dispariţie FOTO Adevărul

Crescătorii de animale sunt disperaţi şi spun că în următoarele luni îi paşte falimentul. Pesta porcină, costul uriaş cu utilităţile, dar şi scumpirea furajelor îi vor obliga să pună lacătul pe ferme.

Producătorii de carne avertizează că în curând porcul românesc va dispărea. „Nu se face nimic. Nimeni nu încearcă să ne stimuleze cu nimic. Au fost doar discuţii, vorbe şi, atât. Nu s-a reglementat legislativ piaţa creşterii porcului. Nimic nu e concret. Vindem în viu cu 6,1-6,2 lei/kilogramul şi cheltuim 7-7,5 lei/kg”, spune Costel Marinache, fermier din Călăraşi, care deţine o fermă, un abator şi 20 de magazine de comercializare a cărnii în trei judeţe din sud-estul ţării şi municipiul Bucureşti. 

Din cauza creşterii facturilor la utilităţi, producătorul spune că, în acest moment, se gândeşte să închidă mai multe magazine. „La câteva dintre ele, facturile pe luna ianuarie au fost de 5-6 ori mai mari decât pe luna decembrie. În aceste condiţii nu cred că putem să facem faţă. Am ales să nu le achităm şi să fie recalculat consumul. Totul a fost facturat pe estimare”, e de părere producătorul. 

La abatorul pe care îl deţine, Costel Marinache sacrifică 250 de porci pe săptămână, în condiţiile în care în mod normal se tăiau 100 de animale zilnic. „Din cauza pestei porcinei, efectivul de 10.000 de animale al fermei a fost decimat. Acum aducem animale din judeţele vecine pentru sacrificare, dar vă spun că porcii româneşti sunt tot mai puţini. Îi găsim din ce în ce mai greu”, spune fermierul.

Micii crescători poartă o parte din vină

Pe lângă pierderile substanţiale cauzate de pesta porcină, marii producători spun că şi vânzările necontrolate ale micilor crescători afectează piaţa.

“Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu.

Preconizăm ca aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţ, în galantare va proveni din importuri”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

Acesta susţine că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc şi carne de porc sunt sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 si 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.

“Din acest punct de vedere avem o concurenţă neloială. Vindem carnea de porc în viu la 6 lei/kg, dar în acelaşi timp plătim şi taxe şi impozite pe vânzările respective”, avertizeaza Ladoşi.

În ritmul ăsta mai rezistăm 2-3 luni

Şi Costel Marinache spune că este o mare problemă să ai un cost de producţie de 7-7,5 lei kilogram/ în viu şi să vinzi cu 6,1-6,2 lei/kilogramul.

” Este o tâmpenie să faci aşa ceva. Cheltuielile de producţie sunt sub preţul de cost, iar piaţa este invadată de importuri. Sunt carcase aduse la preţuri foarte mici. În ritmul ăsta cred că mai rezistăm 2-3 luni. Sperăm ca în apropierea Paştelui să mai crească preţul. Dar în condiţiile în care ne aflăm astăzi, cred că pe viitor vom reuşi să asigurăm din producţie proprie 10-15% . Restul va fi din import”, avertizează producătorul.

Industria cărnii a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, asigurând aproximativ 30% din consumul intern.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

LIVE TEXT Război în Ucraina - ziua 12. Forţele ruse din Ucraina au pierdut o treime din trupe. A treia rundă de negocieri ar trebui să aibă loc luni

 

Războiul din Ucraina. De ce n-a intrat în luptă Flota rusă a Mării Negre

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite