LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski a postat din biroul său din Kiev: Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto BBC
Foto BBC

„Vedem în fiecare zi mai multe şi mai multe şcoli distruse sau deteriorate. Astăzi pot spune că este vorba de 211 şcoli, dintre care unele sunt complet distruse, altele avariate“, a anunţat ministrul ucrainean al Educaţiei. În Irpin, o mamă şi cei doi copii ai săi au fost ucişi în timp ce fugeau de război. Armata ucraineană anunţă că a reuşit să mai reziste o noapte, dar ruşii se pregătesc de asalt la Kiev.

GALERIE FOTO

LIVETEXTTUL CONTINUĂ AICI 


UPDATE: 00:40 Zelenski a revenit în biroul său şi a declarat că nu se ascunde şi că nu îi este frică de nimeni, într-un video postat din biroul său din Kiev. 

Explozii puternice s-au auzit în portul din Odesa, relatează BBC. În oraşul-port Odesa au fost auzit mai multe explozii puternice venite dinstre vest. Jurnaliştii BBC au fost informaţi că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachete ruseşti care au fost lansate de pe nave de război.

Vladimir Putin afirmă că recruţii şi rezerviştii nu vor lua parte la luptele din Ucraina. 

"Vreau să subliniez faptul că recruţii nu participă şi nu vor lua parte la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor", a declarat liderul de la Kremlin, într-un discurs televizat.

UPDATE 23:50 Lovituri ariene au avut loc la două depozite de petrol din regiunea Jitomir. Conform Serviciului de Stat de Urgenţă, depozitele de petrol se află în Cerniahiv şi Jitomir. În acest moment incendiile au fost stinse şi nu au fost raportate victime, relatează Hotnews. 

UPDATE 23:45 Apărarea antiaeriană ucraineană susţine că a doborât două avioane ruseşti. Unul dintre avioane ar fi fost doborât deasupra Kievului, luni seară, în timp ce al doilea ar fi fost doborât în apropierea oraşului, conform comandatului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni. 

UPDATE 23:15 Rusia a anunţat instituirea unei încetări a focului în mai multe oraşe ucrainene începând cu ora 07:00 GMT, marţi. Decizia a fost luată pentru a le permite civililor să evacueze oraşele Sumi, Harkov, Cerniguiv şi Mariupol, conform declaraţiilor Ministerului rus al Apărării. 

ONU afirmă că sunt peste 1.200 de victime civile de la începutul invaziei de pe teritoriul Ucrainei. Printre acestea se numără 406 morţi şi 801 răniţi. Cele mai multe persoane rănite au fost înregistrate pe teritoriul oraşelor Lugansk şi Doneţk. 

UPDATE 23:05 Convoiul militar rusesc este în afara oraşului Kiev, avansarea acestuia fiind blocată, conform declaraţiilor unui oficial american. Aceeaşi sursă citată de CNN afirmă că nu sunt alte "activităţi semnificative ale ruşilor în vestul Ucrainei."

O biserică în flăcări după ce ar fi fost lovită de un obuz. În mai multe videoclipuri publicate pe internet, se vede cum acoperişul bisericii din satul ucrainean Zavorichi a luat foc. 

UPDATE 22:38 SUA ia în considerare examinarea unei posibile furnizări de sisteme aeriene aliaţilor NATO aflaţi în estul Europei, conform unui oficial american, relatează CNN.

UPDATE 22.00 Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat luni în faţa presei că ţara sa nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, în ciuda solicitării SUA, potrivit EFE şi Reuters.

UDPATE 21.53 Preşedintele american Joe Biden a avut, luni, un apel video securizat cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson, a anunţat Casa Albă.

Liderii şi-au afirmat hotărârea de a "continua creşterea costurilor pentru Rusia pentru invadarea neprovocată şi nejustificată a Ucrainei".

Ei şi-au manifestat, de asemenea, angajamentul de a continua să ofere Ucrainei asistenţă de securitate, economică şi umanitară.

În plus, cei patru au discutat despre convorbirile recente avute cu preşedinţii ucrainean şi rus.

UPDATE 21.39 A treia rundă de discuţii dintre Ucraina şi Rusia care a avut loc, luni, la Belarus, s-a încheiat. Un consilier ucrainean al Oficiului Preşedintelui Ucrainei a declarat că au existat unele „mici progrese pozitive” în ceea ce priveşte logistica culoarele umanitare, relatează BBC.

„Au continuat consultările intensive cu privire la situaţia politică a reglementărilor, alături de încetarea focului şi garanţii de securitate”, a subliniat el.

Agenţia de presă Reuters a citat un negociator ucrainean care a afirmat că nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătăţească semnificativ situaţia.

De asemenea, un consilier de la Kremlin a spus că discuţiile din Belarus „nu au fost la înălţimea aşteptărilor”, potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea rusă.

Ambele părţi au precizat că discuţiile vor continua zilele următoare.

UPDATE 20.14 „Rusia vrea să folosească coridoarele umanitare din Rusia şi Belarus pentru a-şi regrupa trupele şi reaproviziona. Ucraina înţelege acest lucru şi respinge posibile manipulări”, a declarat vicepremierul şi ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereşciuk.

Ucraina va continua negocierile privind deschiderea coridoarelor umanitare.

„Nu pot exista negocieri între armate. Dar coridoarele umanitare trebuie negociate. Încă nu pot fi deschise. Cu toate acestea, am implicat deja comunitatea mondială, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a devenit mai activ, misiunea ONU s-a alăturat „Vedem apeluri personale precum cele făcute de preşedintele francez Macron către Putin”, a spus Vereşciuk. Viceprim-ministrul a subliniat că evacuarea ucrainenilor poate avea loc doar în interiorul Ucrainei.

Vereşciuk a spus că situaţia în zonele în care populaţia trebuie evacuată rămâne critică.

Potrivit viceprim-ministrului, la Mariupol situaţia este foarte grea - oraşul este aproape izolat. Ruşii au tras într-un convoi de 8 camioane cu medicamente şi alimente şi 30 de autobuze care evacuau oamenii.

UPDATE 19.49 Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss spune că Occidentul „nu a acţionat suficient de devreme sau suficient de decisiv” ca răspuns la acumularea de trupe de către preşedintele rus Vladimir Putin la graniţa cu Ucraina.

„Realitatea este că preşedintele Putin nu a luat în serios ameninţările de descurajare”, a spus ea parlamentarilor.

Odată cu invazia Ucrainei, Rusia „a spulberat arhitectura de securitate a Europei”, a spus Truss.

„Ceea ce trebuie să facem acum este să întărim NATO, în special trebuie să întărim flancul estic”, a declarat ea luni Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor. „Am desfăşurat deja mai multe trupe în Estonia, dar mai sunt multe de făcut. Trebuie să fim serioşi în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare”, mai spus şefa diplomaţiei britanice.

UPDATE 19:32 Militarii ruşi au tras în maşina unui jurnalist elveţian care redă operaţiunile militare din regiunea Mîkolaiv, a anunţat Ludmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme. Jurnalistul a fost rănit şi jefuit ulterior.

După ce au oprit maşina, soldaţii ruşi i-au luat jurnalistului actele, banii, echipamentele foto şi video, un laptop şi alte obiecte de valoare.

Rănit, jurnalistul a reuşit să ajungă la un punct de control al poliţiei ucrainene, de unde a fost dus la o unitate medicală.

UPDATE 19:30 „Barbarii secolului XXI. Rusia a deteriorat/distrus 202 şcoli, 34 de spitale, peste 1.500 de clădiri rezidenţiale. Mai bine de 900 din aşezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură. Armata rusă nu se pricepe să lupte împotriva altor armate. În schimb, este bună la uciderea civililor”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Ucrainei şi şeful delegaţiei de negocieri cu Rusia.

UPDATE 19:20 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că inscripţia „Z”, vizibilă în aceste zile pe tancurile şi vehiculele militare ruseşti, a fost folosită de nazişti în cel dea-l Doilea Război Mondial.

„Ocupanţii ruşi cu inscripţia nazistă Z (...) sunt destul de cunoscuţi. În 1943, staţia Z era situată lângă lagărul de concentrare Sachsenhausen, unde aveau loc masacre. Avea un loc special pentru împuşcare şi o cameră de gazare. Iată ce înseamnă lumea rusă”, a scris Reznikov pe Twitter.

UPDATE 19:17 Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se arată sceptic cu privire la posibilitatea realizării de coridoare sanitare umanitare în Ucraina, el arătând că o „sinistră expertiză” arată că armata rusă obişnuieşte să atace succesiv, să discute despre coridoare umanitare, dar să ignore principiul accesului liber umanitar prevăzut în dreptul internaţional.

Şeful diplomaţiei franceze afirmă că acelaşi mod de acţiune a fost aplicat de forţele armate ruseşti şi în oraşul sirian Alep, dar şi în Cecenia, în atacurile asupra oraşului Groznîi.

UPDATE 19:10 Forţele armate ale Ucrainei au capturat al treilea sistem rusesc de rachete autopropulsate şi artilerie antiaeriană, Panţîr-S1, a anunţat pe Telegram Vitalii Kim, şeful administraţiei militare regionale Mîkolaiv, relatează Ukrinform.

„La peste 10 zile de la începutul războiului, al treilea sistem Panţîr a fost neutralizat. Acum îl vom distruge”, a scris acesta.

Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională  preţul de export al unui astfel de sistem poate ajunge la 20 de milioane de dolari.

UPDATE 19:00 Premierul britanic Boris Johnson a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la sediul guvernului că un boicot al importurilor de petrol şi gaz din Rusia  este „foarte pe masă”, după ce secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Washingtonul poartă „discuţii foarte active” cu ţările europene cu privire la o asemenea măsură.

„Nu cred că Tony Blinken a greşit  în sensul că acum suntem cu toţii uniţi şi ne mişcăm foarte, foarte repede, şi vedem cum un lucru pe care, poate cu trei sau patru săptămâni în urmă nu l-am fi luat niciodată în considerare, este acum foarte mult pe masă.

Trebuie să luăm în considerare cum ne putem îndepărta cu toţii cât mai repede posibil de dependenţa de hidrocarburile ruseşti, petrolul şi gazele ruseşti. Toată lumea face asta, toată lumea este angajată pe acelaşi drum. Unele ţări îl vor găsi mai rapid şi mai uşor decât altele, asta-i tot.

Dar o vom face împreună şi vom lucra împreună pentru a ne asigura că avem toţi substituenţii şi stocurile de care avem nevoie”.

UPDATE 18:38 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că i-a solicitat lui Vladimir Putin încetarea imediată a ostilităţilor şi asigurarea de coridoare umanitare pentru evacuarea în siguranţă a civililor din Ucraina.

„Am discutat cu preşedintele Vladimir Putin despre situaţia tragică din Ucraina. UE condamnă în cei mai categorici termeni cu putinţă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. I-am cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să înceteze imediat ostilităţile, să permită coridoare umanitare sigure şi acces la asistenţă”, a declarat Charles Michel.

UPDATE 18:18 Biserica ortodoxă din satul Viazovka, din regiunea Jîtomîr, a fost distrusă în atacuri aeriene purtate duminică seara de armata rusă, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

Biserica, construită din lemn, este un monument naţional ce datează din anul 1862, precizează sursa citată.

UPDATE 17:48 Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii declanşate de Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters.

UPDATE 17:45 Armata rusă acumulează resurse pentru a încercui oraşul Dnipro (centru) în încercarea de a priva Ucraina de accesul la Marea Neagră şi Marea Azov, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, într-o postare pe Facebook, potrivit CNN.

„Comandamentul forţelor de ocupaţie ruse îşi mută atenţia către sud, încercând să priveze Ucraina de acces la Marea Neagră şi Marea Azov, ceea ce, în opinia lor, va crea condiţii pentru suprimarea economică a rezistenţei ucrainene”, se arată în postarea lui Danilov.

„Inamicul nu renunţă la speranţa de a pune mâna pe Kiev şi adună resurse pentru a încercui Dnipro”, a continuat el, adăugând că planul Rusiei este de a „încercui marile oraşe, de a slăbi forţele armatei ucrainene şi de a crea o criză umanitară în rândul civililor”.

UPDATE 17:05 Trimisul ucrainean în Israel şi-a exprimat frustrarea cu privire la refuzul acestei ţări de a oferi ceea ce ţara sa consideră ajutor defensiv împotriva Rusiei, punându-şi o cască la o conferinţă de presă şi întrebând retoric cum ar putea fi considerat letal un astfel de echipament,relateză Reuters.

Totodată, ambasadorul ucrainean Evghen Korniiciuk şi-a exprimat şi recunoştinţa pentru eforturile Israelului de a media pacea între Rusia şi Ucraina, admiţând că acest efort este peste orice posibilă asistenţă militară din partea acesteia.

Korniiciuk a spus că Bennett s-a angajat să încerce să negocieze pacea „chiar dacă există doar 1% şanse de succes”.

„Acest lucru este mult mai important decât, de exemplu, vânzările de arme sau muniţii etc., cu privire la care încă ne certăm cu guvernul israelian”, a spus diplomatul, adăugând că Kievul înţelege restricţiile lui Bennett în chestiunea asistenţei.

Cu toate acestea, Korniiciuk a remarcat că Ucraina are şi o serie de solicitări nesatisfăcute pentru veste şi căşti de protecţie israeliene, ridicându-se de pe scaun pentru a-şi pune o astfel de cască pe cap.

„Vă rog să-mi spuneţi, cum poţi ucide cu chestia asta? Pur şi simplu nu este posibil. Aşadar, nu ştiu de ce se tem aceşti oameni. Pentru a oferi securitate personală ucrainenilor... acesta este cel mai simplu lucru pe care îl pot face”.

mbasadorul Ucrainei în Israel îşi pune o cască de protecţie  FOTO  Avshalom Sassoni‎‏/Flash90 via Times of Israel

Ambasadorul Ucrainei în Israel îşi pune o cască de protecţie  FOTO  Avshalom Sassoni‎‏/Flash90 via Times of Israel

„Toată lumea trebuie să facă totul, totul ce îi stă în putinţă pentru a opri această tragedie umană teribilă, pe care nimeni nu credea că o vom vedea în cursul vieţii noastre”, a declarat Bennett, care a dezvăluit puţine detalii despre întâlnirea de trei ore de la Kremlin.

UPDATE 15:55 Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe ale NATO în vestul acestei ţări şi tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO, potrivit unui decret semnat de premierul ungar Viktor Orban şi publicat luni în monitorul oficial, informează Reuters.

Totodată, decretul precizează că Ungaria nu permite ca transporturi cu arme letale să traverseze teritoriul Ungariei spre Ucraina.

UPDATE 15:53 Rusia cere Ucrainei să înceteze acţiunile militare, să modifice Constituţia pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus şi să recunoască republicile separatiste Doneţk şi Lugansk ca teritorii independente, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters.

Aceasta fost cea mai explicită declaraţie a Rusiei de până acum în ceea ce priveşte condiţiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Peskov a mai precizat că Ucraina cunoaşte condiţiile „şi i s-a spus că toate acţiunile pot fi oprite într-o clipă”.

Noua declaraţie nu include condiţii formulate anterior, precum aşa-zisa „denazificare” a ţării prin schimbarea conducerii la Kiev.

Solicitările Rusiei au venit în contextul celei de-a treia runde de negocieri dintre delegaţiile ucraineano-ruse, stabilite să aibă loc luni.

UPDATE 15:40 Istoricul Roy Medvedev spune că războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei face parte dintr-o tentativă a liderului de la Kremlin de a „rescrie istoria”. Putin vrea o Rusie în frontierele de pe timpul lui Petru cel Mare şi se bucură de sprijinul „majorităţii ruşilor”, afirmă fostul disident sovietic într-un interviu acordat pentru „Corriere della Sera”.

Întrebat despre Putin, Medvedev apreciază că este „o persoană absolut ciudată”. „Este obsedat să se lupte cu trecutul, vrea să fie ţinut minte, să se transforme în simbolul nostru. În acest sens, este motivat de ambiţii personale. Ucraina este mai presus de orice încercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul”, afirmă istoricul rus.

„În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară, nimeni nu se gândeşte cu adevărat la ea. Sunt doar vorbe”, dă asigurări fostul disident.

UPDATE 15:34 Forţele ucrainene au recucerit aeroportul Mîkolaiv, a anunţat luni guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP.

„Drumurile sunt deschise. Noi controlăm podurile. Puteţi să plecaţi din Mîkolaiv şi din alte oraşe în deplină siguranţă”, a spus Vitali Kim.

UPDATE 14:45 Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov afirmă că „s-au făcut progrese semnificative” pentru înarmarea ţării sale, ceea ce va reprezenta „o surpriză pentru duşman”, adică pentru Rusia.

„Nu voi comenta cu privire la livrările de arme şi muniţii, aceasta este o temă delicată. Haideţi să fie o surpriză pentru duşman. Dar să ştie doar atât: există progrese semnificative”, a scris Oleksii Reznikov pe Facebook, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

UPDATE 14:22 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina. Acesta a propus un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters.

„Dacă invazia continuă şi Rusia nu îşi abandonează planurile împotriva Ucrainei, atunci este nevoie de un nou pachet de sancţiuni, de dragul păcii”, a transmis preşedintele Ucrainei printr-un mesaj video, menţionând în special boicotarea petrolului şi a produselor petroliere din Rusia.

„Boicotaţi importurile din Rusia. Dacă nu aderă la regulile civilizate, atunci ar trebui să nu mai primească bunuri şi servicii din partea civilizaţiei. Să fie hrăniţi de război”, a afirmat Zelenski, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:08 A treia rundă a negocierilor dintre Ucraina şi Rusia va începe la ora 16 (ora Ucrainei si a României, 17 - ora Moscovei), a anunţat Mihail Podoliak, membru al echipei de negocieri a Kievului.

UPDATE 14:07 Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi, peste 1,7 milioane de oameni au părăsit deja Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 13:57 Ministrul Afacerilor Externe al Turciei a declarat că miniştrii de Externe ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, Lavrov şi Kuleba, se vor întâlni în Antalya, transmite Nexta. Ministerul rus de Externe a confirmat această informaţie.

UPDATE 13:32 A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene ar trebui să înceapă în Belarus, într-o cabană de vânătoare de la graniţa cu Polonia, în circa o oră. Presa de stat de la Moscova a anunţat că delegaţia rusă este deja pe drum. Kievul nu a anunţat deocamdată componenţa delegaţiei sale, în timp ce ruşii se vor prezenta cu aceeaşi echipă ca şi data trecută.

UPDATE 13.28 Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului, anunţă primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, potrivit Agerpres.

„Au loc lupte grele în afara Kievului, unde duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun", a explicat Kliciko, într-un discurs publicat pe conturile sale de social media.

Primarul Kievului a adăugat că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, "a fost asasinat în timp ce distribuia pâine şi alimente între oamenii săi. Era tovarăşul meu, lucram împreună în Asociaţia Oraşelor din Ucraina. Odihnească-se în pace!"

"Armata şi civilii apără eroic oraşele ucrainene împotriva ocupanţilor", a mai transmis fostul boxer profesionist la categorie grea.

Kliciko a explicat că municipiul Kiev face tot posibilul pentru a se asigura că serviciile "în oraş sunt de încredere. Distribuim ajutoare în rândul populaţiei mai vulnerabile şi facem provizii de alimente, produse de primă necesitate şi medicamente".

Kievul a trimis ajutoare umanitare la Cernigov (nord) şi "face eforturi pentru a distribui (ajutoare) în (localităţile) Bucea şi Hostomel, dar şi în alte oraşe asediate sau blocate de trupele ruse".

"Le cer insistent locuitorilor să rămână în case sau în adăposturi în timp ce oraşul îşi sporeşte măsurile defensive", a îndemnat Kliciko.

UPDATE 13.21 Presa ucraineană anunţă că singurul oraş unde au loc evacuări ale civililor, luni, este Irpin, lângă Kiev. Circa 2.000 de oameni au părăsit zona în ultimele două ore. 

UPDATE 12.36 Şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Mark Milley, s-a deplasat săptămâna trecută la un aerodrom neidentificat din apropierea graniţei cu Ucraina care a devenit un hub pentru transportul de arme, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt de la Pentagon.

Oficialul citat de CNN recunoaşte că generalul Milley a asistat personal la efortul multinaţional de a înarma Ucraina în faţa invaziei neprovocate a Rusiei, întâlnindu-se cu trupe şi examinând activitatea de transport. 

UPDATE 12:12 Ruta de evacuare a civililor din Mariupol, indicată în weekend de către beligeranţi, era de fapt un drum minat, a declarat la BBC Dominik Stillhart, directorul de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Acesta a precizat că a vorbit în ultimele zile cu forţele militare ucrainene şi ruse, dar nu s-a ajuns la un acord propriu-zis de încetare a atacurilor armate pentru ca oamenii să fie evacuaţi.

Dominik Stillhart a spus că provocarea constă într-un acord al celor două părţi implicate în război.

El a adăugat că până acum au existat doar acorduri „de principiu”, care s-au încălcat imediat deoarece nu erau stabilite traseele şi nici cine le putea folosi.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, el a spus că unii angajaţi ai Crucii Roşii au încercat să iasă din Mariupol pe o rută convenită duminică de forţele armate, dar şi-au dat seama că „drumul indicat lor era de fapt minat“ 

BBC transmite  că multe dintre rutele de evacuare propuse de armata rusă luni duceau civilii către Belarus sau către Rusia. Doar în Mariupol şi Sumy exită rute de evacuare care duc în alte părţi ale Ucrainei.

Lista completă a rutelor a fost publicată de agenţia de presă rusă Ria:

Mariupol

Traseul 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov-pe Don (Rusia), apoi pe calea aeriană, rutieră sau feroviar către o destinaţie aleasă 

Traseul 2 - Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporizhzhya (Ucraina) Harkov Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aeriană, rutieră sau feroviară

Sumî

Traseul 1 - Sudzha, Belgorod apoi cu orice transport

Traseul 2 - Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina)

Kiev

Traseu: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden', Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia

Un purtător de cuvântal preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit propunerea ca fiind „complet imorală”, declarând că Rusia încearcă „să folosească suferinţa oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”. 

UPDATE 12:05 Nouă persoane au fost ucise duminică, într-un bombardament al armatei ruse al aeroportului Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, anunţă luni salvatori ucraineni, relatează AFP, potrivti News.ro.

„Luni, la ora (locală) 8.00 (şi ora României), 15 persoane persoane au fost scosee dintre dărâmmături, între care nouă persoane moarte: cinci civili şi patru militari”, anunţă pe Telegram salvatorii.

UPDATE 11.54 Guvernul ucrainean refuză culoare umanitare către Belarus şi Rusia - propuse de către Moscova în vederea unei evacuări a civililor din otraşe bombardate, anunţă luni vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

„Aceasta nu este o opţiune acceptabilă”, deplânge ea.

Potrivit vicepremierului, civilii pe care ruşii vor să-i evacueze de la Harkov, Kiev, Mariupol şi Sumî „nu se vor duce în Belarus pentru ca să ia apoi avionul şi să se ducă în Rusia“.

Armata rusă a anunţat luni că urma să creeze culoare umanitare prin care să le permită civililor de la Kiev, Mariupol, Harkov şi Sumî să treacă în Belarus şi Rusia.

Această iniţiativă rusă a fost denunţată de către preşedinţia franceză.

”Este alt fel în care Putin îşi promovează versiunea şi spune că ucrainenii sunt agresorii, iar ei (ruşii) oferă azil tuturor”, a denunţat luni Palatul Élysée.

UPDATE 10.38 În dimineaţa zilei de 7 martie, armata rusă a început să bombardeze oraşul sudic Nikolaev situat la 130 de kilometri est de Odesa. De asemenea, se relatează despre un bombardament cu rachete lansat de armata rusă de pe mare asupra localităţii Tuzly, la vest de Odesa.

În ajun, a fost bombardat cu rachete aeroportul din Viniţa, situat la sud-vest de Kiev, la jumătate de cale între capitala Ucrainei şi graniţa cu R. Moldova. Se relatează despre victime printre civili şi militari. Ministerul moldovean al apărării şi autorităţile transnistrene au negat că atacul cu rachete ar fi fost lansat din regiunea transnistreană. La Tiraspol a avut loc un miting în sprijinul Rusiei.

UPDATE 10:02 Cel puţin opt civili au murit în Harkov noaptea trecută din cauza bombardamentelor ruse, anunţă agenţia Nexta.

UPDATE 10:00 O explozie puternică a fost semnalată la Luhansk, luni dimineaţă – potrivit presei locale, care menţionează că un depozit de produse petroliere a luat foc. Presa rusă, însă, scrie că depozitul ar fi fost atacat de forţele armate ucrainene, folosind sistemul de rachete tactice Tocika-U.

UPDATE 09.53  Militarii ruşi l-au împuşcat pe liderul comunităţii teritoriale Hostomel, Iuri Prilipko – potrivit unui mesaj transmis, luni, de consiliul local al acestui orăşel de lângă Kiev. Primarul Prilipko a murit în timp ce distribuia alimente şi medicamente populaţiei afectate de atacurile ruşilor. „Preşedintele comunităţii Hostomel, Iuri Prilipko, a murit împărţind pâine celor flămânzi şi medicamente bolnavilor. Pentru toate acestea, Prilipko, împreună cu doi camarazi, Ruslan Karpenko şi Ivan Zoria, au fost împuşcaţi de invadatori. A murit pentru comunitate, a murit pentru Hostomel, a murit ca un erou” – a transmis consiliul local.

UPDATE 09.02 În Rusia, grupurile de activişti au anunţat că un preot care a ţinut o predică împotriva războiului duminică a fost arestat şi urmează să fie dus în faţa instanţei astăzi.

Jurnalistul BBC  Andrei Zaarov a relatat că părintele Ioan Burdin a fost reţinut la scurt timp după ce a ţinut o predică într-o mică biserică din satul Karabanovo.

El a predicat împotriva războiului, a descris localnicilor bombardamentele şi distrugerea în curs de desfăşurare în oraşele ucrainene şi, de asemenea, a distribuit cu distrugerile războiului şi o petiţie pe site-ul parohiei.

Poliţia l-a acuzat de „discreditarea forţelor armate ruse” - o infracţiune votată de Duma de stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) săptămâna trecută.

UPDATE 08.48 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina, unde vor servi într-o Legiune internaţională nou creată, potrivit Associated Press, preluată de News.ro.

Kuleba nu a precizat câţi dintre voluntarii străini au ajuns deja în Ucraina. 

”Întreaga lume de astăzi este de partea Ucrainei, nu numai în cuvinte, ci şi în fapte”, a afirmat Kuleba la televiziunea ucraineană, preluat de Associated Press. 

Ministrul nu a numit ţările de origine ale voluntarilor.  

UPDATE 8:20 SUA şi Europa au discutat despre modul în care ar putea sprijini un guvern în exil condus de preşedintele ucrainean Zelensky, în cazul în care acesta ar fi nevoit să părăsească Kievul, au declarat oficiali occidentali pentru CNN.

Discuţiile oficialilor au variat de la ideea de a-l susţine pe Zelenski şi pe guvernul său într-o potenţială mutare la Lviv, în vestul Ucrainei, până la posibilitatatea ca acesta să fie forţat să părăsească complet ţara şi să stabilească un nou guvern în Polonia. Sursele au menţionat că nu e nimic oficial.

Volodimir Zelenski pe frontul din Ucraina FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

De asemenea, oficialii occidentali nu au discutat despre un guvern în exil cu Zelenski deoarece el refuză să părăsească Kiev, dar şi pentru că până acum a respins conversaţiile care se concentrează pe alte subiecte în afară de stimularea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Totuşi, aceştia au precizat că au existat discuţii referitoare la opţiunea de a trimite unul sau mai mulţi mebri ai guvernului ucrainean într-o locaţie externă pentru a putea fi înfiinţat alt guvern, dacă Kievul va cădea şi dacă preşedintele va refuza să plece din ţară sau nu va mai avea posibilitatea.

Oficialii americani şi europeni credeau în primele zile ale războiului că mutarea lui Zelensky la Lviv ar putea fi fezabilă, deoarece nu era clar dacă Rusia va ataca vestul Ucrainei. În prezent, având în vedere escaladarea dramatică a trupelor ruse şi faptul că acestea aatcă chiar şi civili, decizia nu mai este privită cu ochi buni. Oficialii cred că Rusia „nu va cruţa niciun centimentru de pe teritoriul ucrainean” asta fiind singura opţiunea pentru a putea cuceri ţara, scrie CNN.

UPDATE 08.05 Oficialii ucraineni ai apărării susţin că forţele lor au preluat din nou controlul oraşul Ciuhuiiv din estul ţării.

Într-o actualizare operaţională postată pe Facebook duminică seara, Statul Major al Ucrainei a spus că forţele Kievului au capturat oraşul de la trupele ruse şi au provocat pierderi grele forţelor Moscovei în timpul bătăliei.

Oficialii ucraineni au mai susţinut că doi comandanţi ruşi de rang înalt au fost ucişi în timpul bătăliei pentru oraşul, care are o populaţie de aproximativ 31.000 de oameni, transmite BBC, care precizează că nu poate verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Ciuhuiiv se află într-o locaţie strategică la aproximativ 38 de kilometri de al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, care a fost bombardat puternic de forţele ruse de peste o săptămână.

UPDATE 08.00 Primarul oraşului Mîkolaiv anunţă că  forţele Moscovei au bombardat oraşul cu foc de artilerie luni dimineaţă, transmite BBC.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleksandr Senkevici a scris că trupele ruse au vizat clădiri rezidenţiale din oraş şi a distribuit un videoclip cu un bloc cuprins de flăcări.

„Sunt multe obuze în oraş care nu au explodat... nu vă apropiaţi, nu ridicaţi şi nu încercaţi să le mutaţi singur”, a avertizat Senkevici.

Reluarea atacului de către ruşi vine la o zi după ce forţele ucrainene au respins un atac asupra oraşului cu 476.100 de locuitori şi au recucerit aeroportul local.

UPDATE 07.55 Rusia va deschide luni noi coridoare umanitare în mai multe oraşe ucrainene pentru a permite civililor să evacueze, relatează presa de stat, potrivit BBC.

Încetarea focului va avea loc începând cu ora locală 10:00, potrivit Ministerului rus al Apărării, cu rute de evacuare stabilite în capitala Kiev, precum şi în Harkov, Mariupol şi Sumî. Toate aceste oraşe sunt în prezent sub operaţiuni de asalt ruseşti semnificative.

Oficialii ucraineni nu au confirmat încă acest lucru.

UPDATE 07.40 Grupul de hackeri Anonymous susţine că a piratat serviciile ruseşti de streaming Wink şi Ivi şi canalele TV în direct Russia 24, Channel One, Moscow 24, pentru a difuza imagini cu războiul din Ucraina, informează News.ro.

Grupul a adăugat că activiştii transmit şi chipuri de troli la radioul militar rus.

UPDATE 07.37 Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis că forţele ruseşti din Ucraina au făcut „avansuri terestre minime” pe durata weekend-ului şi, cel mai probabil, nu şi-au atins obiectivele, potrivit The Guardian.

„Forţele ruseşti au făcut probabil progrese terestre minime în weekend. Este foarte puţin probabil ca Rusia să-şi fi atins cu succes obiectivele planificate până în prezent”, se arată în raportul Ministerului Apărării din Regatul Unit.  

Ministerul notează că, în ultimele 24 de ore, ”un nivel ridicat de lovituri aeriene şi de artilerie ruseşti au continuat să lovească locuri militare şi civile din oraşele ucrainene”. 

UPDATE 07.30 Statele Unite i-au asigurat preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, echipamente de comunicaţii criptate şi o linie directă cu preşedintele american Joe Biden, relatează New York Times.

Potrivit Times, oficialii serviciilor de informaţii din Washington şi Germania trimit fotografii prin satelit şi interceptări electronice ale unităţilor militare ruse către unităţile militare ucrainene ”într-o oră sau două”. 

„În timp ce încearcă să stea departe de forţele ruse de la Kiev, preşedintele Vladimir Zelenski călătoreşte cu echipamente de comunicaţii criptate, furnizate de americani, care îl pot pune într-o convorbire sigură cu preşedintele Biden”, scrie publicaţia.

UPDATE 07.27 Ucraina a suspendat exportul unor produse alimentare, a anunţat duminică Guvernul său, citat de CNN.

Exporturile de ”carne, secară, ovăz, hrişcă, zahăr, mei şi sare” vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean. 

Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă şi ulei vor fi permise numai cu aprobarea Ministerului Economiei. 

Supermarketurile din toată ţara sunt fără produse pe măsură ce rutele de aprovizionare devin mai dificile. 

UPDATE 07.24 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că toţi cei care au comis atrocităţi pe pământul nostru vor fi pedepsiţi.

„S-a vorbit mult despre coridoarele umanitare, în fiecare zi. Despre posibilitatea ca oamenii să părăsească oraşele în care a intrat Rusia, armata rusă... Şi am auzit promisiunea că vor fi coridoare umanitare. Nu există. În schimbul coridoarelor umanitare, au putut vărsa doar râuri de sânge. „O familie a fost ucisă astăzi în Irpen: un bărbat, o femeie şi doi copii. Chiar pe drum, ca într-un poligon, când tocmai încercau să iasă din oraş. să scape. Întreaga familie! Câte astfel de familii au murit în Ucraina?"

Potrivit lui, toţi cei care au comis atrocităţi pe pământul nostru şi au împuşcat în oraşe şi oameni vor fi pedepsiţi.

"Nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toţi cei care au comis atrocităţi în acest război, pe pământul nostru. Vom găsi pe fiecare nemernic care a împuşcat în oraşele noastre, în oamenii noştri, care ne-au bombardat pământul, care au tras cu rachete, care a dat ordine şi a apăsat să înceapă. Nu veţi avea loc liniştit pe acest pământ, cu excepţia mormântului, "- a spus Zelenski.

Pentru început, au fost făcute publice numele piloţilor militari ruşi (lista poate fi găsită aici). Aceştia fac parte din Regimentul 559 de aviaţie de bombardament din Divizia 1 de aviaţie mixtă de gardă a Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse (unitatea 75392 a Ministerului Apărării RF) după cum arată Censor.NET

UPDATE 07.12 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni dimineaţă, ultimele date de pe front, precizând că cea de-a 11-a zi a invaziei ruse s-a încheiat, fără ca inamicul şă-şi fi atins scopul final. Totodată, Armata Ucrainei afirmă că ruşii s-a pregăti de asalt la Kiev.

”A unsprezecea zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă s-a încheiat”, a transmis, luni dimineaţă, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Oficialii ucraineni susţin că ”inamicul continuă operaţiunea ofensivă împotriva Ucrainei”, concentrându-se pe încercuirea mai multor oraşe - Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumî şi Nikolaiev.  

”Invadatorii nu au atins scopul final după unsprezece zile de ocupaţie”, au mai precizat oficialii ucraineni, care susţin că ruşii acumulează resurse pentru a asalta Kiev.  

”În acelaşi timp, ocupanţii nu au încetat să încerce să se pregătească pentru ofensiva în direcţiile Polissya, Siversky, Doneţk şi Tavriya”, au mai precizat oficialii ucraineni.  

UPDATE 7.05 Potrivit ultimelor date de la Moscova, preşedintele rus îl va „numi” pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, responsabil pentru eşecurile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Acest lucru a fost anunţat pe  Facebook de fostul deputat al Dumei de Stat, Ilya Ponomarev.

"Şoigu a fost numit ţap ispăşitor pentru eşecurile din Ucraina. Acum corupţia şi postscriptele din armată vor fi" dezvăluite ". În acelaşi timp, concurentul va fi înlăturat...", a scris el.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a ameninţat că va ataca întreprinderile ucrainene din complexul industrial de apărare (MIC), avertizând personalul despre „ameninţarea vieţii”. Se raportează că atacurile vor fi efectuate cu utilizarea „armelor de înaltă precizie” în cadrul „sarcinii de demilitarizare a Ucrainei”.

UPDATE 06.55 Misiunea Specială de Monitorizare (MSM) a OSCE îşi încheie activităţile în Ucraina, se menţionează în raportul Misiunii, conform Reuters.

„Procesul de evacuare temporară a tuturor membrilor internaţionali ai misiunii este aproape finalizat. Ultimul grup - şeful misiunii şi conducerea superioară - va părăsi acum Ucraina“, se arată în raport. Anterior, toţi ceilalţi membri internaţionali ai misiunii plecaseră deja.

„Relocarea membrilor locali ai misiunii, care anterior au fost staţionaţi la Kramatorsk şi Severodoneţk, continuă, iar relocarea celor staţionaţi anterior la Mariupol este amânată din motive de securitate. Un alt convoi de membri ai misiunii locale a început să se deplaseze de la Kiev“, spunea raportul.

UPDATE 6.52 Ministrul de Interne al Regatului Unit, Priti Patel, a trimis o scrisoare către Interpol în care a solicitat săptămâna aceasta luarea unei decizii de a îndepărta Rusia din activităţile organizaţiei. Patel a anunţat acest lucru duminică pe pagina ei de Twitter.

UPDATE 6.50 Forţele armate ale Federaţiei Ruse au dezvăluit faptele unui program biologic militar în derulare finanţat de Statele Unite, transmite agenţia rusă de ştiri TASS. Acest lucru a fost anunţat duminică jurnaliştilor de către reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konashenkov.

„În cursul unei operaţiuni militare speciale, au fost descoperite faptele unei curăţări de urgenţă de către regimul de la Kiev a urmelor unui program biologic militar implementat în Ucraina, finanţat de Departamentul Apărării al SUA”, a spus el.

konashenkov shutterstock

Igor Konashenkov, foto Shutterstock

Potrivit generalului, s-au primit informaţii de la angajaţii laboratoarelor biologice ucrainene despre distrugerea urgentă a agenţilor patogeni deosebit de periculoşi pe 24 februarie: ciuma, antraxul, tularemia, holera şi alte boli mortale.

„În mod evident, odată cu începerea unei operaţiuni militare speciale, Pentagonul a avut serioase îngrijorări cu privire la dezvăluirea desfăşurării unor experimente biologice secrete pe teritoriul Ucrainei <...> Pentru a preveni dezvăluirea faptelor de încălcare de către Statele Unite şi Ucraina a Articolul 1 al Convenţiei ONU privind interzicerea armelor bacteriologice (biologice) şi cu toxine de către ucrainean Ministerul Sănătăţii a trimis tuturor biolaboratoarelor o instrucţiune privind eliminarea urgentă a stocurilor depozitate de agenţi patogeni periculoşi”, a spus el.

UPDATE 03.43 În regiunea Doneţk, ocupanţii ruşi au tras în ambulanţe, ucigând doi militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei, a raportat Procuratura Generală. Procuratura Specială Doneţk, din sfera militară şi de apărare a forţelor combinate a înregistrat un dosar penal privind bombardarea echipajelor de ambulanţă de către forţele armate ale Federaţiei Ruse pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, combinată cu omor premeditat (partea 2 al art. 438 din Codul penal).

UPDATE 03.27 În zona Nikolaev, ocupanţii ruşi au lăsat pur şi simplu echipamentul de luptă şi au fugit de pe câmpul de luptă. Acum acestea sunt noi trofee ale armatei ucrainene, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei şi a publicat un videoclip. "Ei plecau... Brigada de desant, pe parcurs, era acolo. Au lăsat doar echipamentele în câmp, BMD-uri, şi l-au aruncat. Pentru că artileria noastră trage fără să rateze", s-a auzit o voce în background. Vezi videoclipul

UPDATE 02.50 În jurul orei 21:00, pe 6 martie, în Korosten, în urma unui atac aerian, geamurile de la clădirea cu trei etaje a şcolii secundare №2 au fost sparte. Nu sunt victime, 1 persoană a fost rănită, a raportat Direcţia Principală a SES a Ucrainei din regiunea Jitomir. Cam în acelaşi timp, clădirea Centrului de Angajare Ovruch şi două clădiri rezidenţiale cu două etaje au fost distruse în Ovruch, raionul Korosten, în urma unui atac aerian. Mai multe blocuri de locuinţe au fost avariate (geamuri sparte, uşi) (informaţiile sunt în curs de clarificare).

UPDATE 02.10 Forţele ruse din Ucraina au pierdut deja o treime din trupele lor pregătite pentru invazie, a anunţat preşedintele Centrului pentru Strategii de Apărare Andriy Zagorodniuk. În mai puţin de 11 zile de rezistenţă, Forţele Armate au reuşit să neutralizeze până la 46.000 de ocupanţi ruşi. Vorbim despre soldaţi ucişi, răniţi şi prizonieri. Zagorodniukl a amintit că armata invadatorului la momentul invaziei din 24 februarie număra 145 de mii de oameni în armata terestră. Potrivit acestuia, este vorba despre 110 mii de militari ai Forţelor Terestre şi de 35 de mii de forţe de poliţie (poliţişti, SOBR, Rosguard). Pierderile inamicului sunt estimate la 11 mii de morţi şi 30-35 de mii de răniţi.

UPDATE 01.05 Forţele armate ucrainene au eliberat oraşul Chuguiv din regiunea Harkov de sub ocupanţi şi au lichidat doi locotenenţi colonei ruşi - locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Marină Separate a Forţelor Armate Ruse, şi locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 Separate de Asalt Aeropurtat a Forţelor Armate Ruse. "Ocupanţii au suferit pierderi grele de personal şi echipament”, se arată în comunicatul Statului Major al Armatei Ucrainiene.

UPDATE 00.53 În Irpen, ruşii au ucis o întreagă familie (foto) în timpul evacuării. Familia ucisă pe 5 martie în Irpen în timpul evacuării este Tatiana Perebyinos şi cei doi copii ai săi, a scris Nikita Mikado pe Instagram.

„Aceasta este Tatiana Perebyinis. Ea şi cei doi copii ai săi au fost ucişi de o obuze de mortiere în timpul evacuării din Irpin. Tatiana a gestionat finanţele într-un startup IT. Ne-am conectat prin faptul că sunt investitor în acest startup. Din păcate, familia ei. nu a putut să părăsească Irpen mai devreme din cauza mamei ei bolnave”, a scris Mikado.

familie ucisa irpen UNIAN

UPDATE 00.42 "Situaţie îngrozitoare, statistici îngrozitoare. Astăzi vedem că în fiecare zi mai multe şi mai multe şcoli distruse sau deteriorate. Astăzi pot spune că este vorba de 211 şcoli, dintre care unele sunt complet distruse, altele avariate. Dar astfel de situaţii devin din ce în ce mai multe, " a spus în cadrul unui teleton ministrul Educaţiei şi Ştiinţei Serhiy Shkarlet. Acesta a reamintit că la începutul agresiunii ruse din Ucraina a fost anunţată o vacanţă de două săptămâni. Scarlett a mai subliniat că procesul educaţional nu trebuie întrerupt, iar acolo unde nu este posibil, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei va recomanda posibilitatea învăţământului individual sau la distanţă.

ŞTIRE INIŢIALĂ În direcţia Lugansk, soldaţii ucraineni ai Forţelor Aliate îşi menţin ferm poziţiile, provocând pierderi inamicului, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, publicând şi fotografii relevante. Forţele Armate Ucrainiene au efectuat mai multe contraatacuri cu succes în această direcţie.

„În consecinţă, ocupanţii au pierdut aproximativ 40 de ostaşi, 8 vehicule de luptă de infanterie, 1 MTLB, un camion Ural, un SUV şi sisteme de artilerie (numărul este în curs de precizare)”, se arată în comunicat.

Anterior, Ministerul Apărării al Ucrainei a raportat că armata ucraineană a lansat un contraatac în direcţia Mariupol. Drept urmare, astăzi apărătorii ucraineni au distrus trei tancuri inamice, patru vehicule de luptă de infanterie, doi „Tigri” şi aproximativ treizeci de ocupanţi ruşi. Doi invadatori au fost luaţi prizonieri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite