Războiul din Ucraina. De ce n-a intrat în luptă Flota rusă a Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nave desant

Întărită cu nave şi trupe din Flota Mării Nordului şi Flota Baltică, Flota rusă a Mării Negre pare să fie paralizată în proiect. Concret, în noaptea de 2 spre 3 martie au apărut informaţii că flota navală rusă adunată în Marea Neagră „a pornit”, ţinta evidentă a ei fiind Odessa. Totuşi, în ciuda manevrelor pe mare, atacul nu a avut loc.

Formal, flota Mării Negre are în compunerea sa vechiul crucişător de rachete „Moscova” (construit în 1983) şi cinci fregate – trei fregate moderne (tip Admiral Grigorievici) şi două fregate vechi de la începutul anilor 1980. Există şi nouă corvete, dintre care cinci sunt unităţi noi, şase nave purtătoare de rachete şi submarinele cu propulsie convenţională diesel-electrică şi înarmate cu torpile. 

Mica armată care pluteşte pe Marea Neagră 

În plus, există o flotă de debarcare relativ mare în Marea Neagră. Până de curând, aceasta includea trei nave de debarcare vechi Proiect 1171 (deplasament 3.400 de tone) şi cinci unităţi Proiect 775 şi 775M (deplasament standard 2.200 de tone), dintre care unele modernizate, dar în săptămânile premergătoare invaziei, li s-au alăturat două grupări de nave din Flota de Nord şi Flota Baltică. 

Navele clasa Ropucha Proiect 775 sunt relativ vechi fiind construite în anii ’70. Au fost lansate la apă 28 de astfel de nave, dar 13 dintre ele au fost retrase, deja, din serviciul de luptă. Cu un echipaj de aproximativ 90 de oameni, aceste nave pot transporta, cu o viteză de 33 de kilometri pe oră, 10 tancuri şi 340 de militari sau 12 TAB-uri şi 340 de militari. Ca armament, aceste nave sunt echipate cu două tunuri AK-257, un tun AK-176 şi lansatoare de rachete A-215 Grad-M şi Strela 2(SA-N-5).

În acelaşi timp, navele de tip Proiect 1171 (cod NATO Aligator) pot transporta până la 425 de militari şi 20 de tancuri sau 40 de transportoare blindate şi  până la patru elicoptere (de exemplu, aparate de recunoaştere şi atac Ka-52). Ca armament, navele de tip Proiect 1171 sunt dotate cu aruncătoare de rachete Grad, vectori antiaerieni Strela, un tun de 57 milimetri şi două tunuri antiaeriene de 25 milimetri. 

Drept urmare, un mic calcul ne arată că forţa de lovire a flotei de nave de debarcare strânse de Rusia la Marea Neagră însumează 5.500 de militari, cel mai probabil puşcaşi marini. Trupele ar putea fi deservite de tehnică precum 180 de tancuri şi/sau 200 de blindate şi cel mult 16 elicoptere Ka-52. 

Slabul avans al trupelor din Crimeea 

De câteva zile, această flotă de nave este văzută periodic în largul Odessei, dar nu staţionează în zonă, ci pare să execute, mai degrabă, un soi de misiune de patrulare, o tatonare a reacţiei ucrainenilor. Potrivit părţii ucrainene, navele de luptă ruseşti încearcă să manevreze sub acoperirea vapoarelor comerciale care se află în apele teritoriale ucrainene. La începutul războiului, erau 157, iar astăzi mai sunt în zonă doar cel mult o sută. 

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că o debarcare în zona Odessei este, practic, blocată de evoluţia luptelor de la sol. „Campania trupelor pornite din Crimeea bate pasul pe loc. Total neaşteptat, nivelul soldaţilor ruşi este foarte jos. 

Dacă puşcaşii marini ajung la Odessa, dar fără sprijinul trupelor de la sol, ar fi un carnagiu. Aurel Cazacu analist militar

Nu sunt bine pregătiţi de luptă şi au un moral la pământ. Din acest motiv şi pătrunderea la sol este foarte slabă, bate pasul pe loc, iar trupele de debarcare nu îşi pot îndeplini misiunea. Dacă puşcaşii marini pun piciorul pe pământ în zona Odessei chiar şi cu sprijin aerian, dar fără o acoperire a trupelor de la sol, ar fi un carnagiu. Nu ar apuca să-şi debarce tehnica şi ar fi seceraţi de ucrainenii care sunt pregătiţi să-i întâmpine aşa cum trebuie, să-i nimicească”, a precizat Aurel Cazacu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite