Continuă sprijinul pentru crescătorii de porci din rasele româneşti Bazna şi Mangaliţa. De ce sume pot beneficia fermierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre prin care fermierii români vor primi de la bugetul de stat 1.200 de lei în acest an pentru fiecare scroafă din rasa Bazna şi Mangaliţa, informează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

„În Şedinţa Guvernului din 2 martie 2022 a fost adoptată Hotărârea prin care se aprobă valoarea totală a schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”.

Astfel, pentru anul 2022, este alocată suma de 640.000 lei, care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi care se încadrează în valoarea totală estimată pentru perioada 2020-2022, de 4 milioane lei.”, tranmite sursa citată.

Concret, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum patru purcei/ cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap.

„Prin această formă de sprijin ne propunem încurajarea crescătorilor de animale de reproducţie din rasele Bazna si/sau Mangalita, cu scopul creşterii efectivelor de scroafe de reproducţie deţinute de crescătorii de rase autohtone, şi, implicit, creşterea producţiei de carne de porc din rasele româneşti. Sunt bine cunoscute calităţile pe care le are carnea provenită de la aceste rase, iar prin asigurarea necesarului de carne provenit de la rasele româneşti pentru sectorul de procesare, avem posibilitatea să aducem plus valoare produselor realizate de fermierii noştri”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Ministerul Agrigulturii mai precizează că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente, adică 2020, 2021 şi 2022. Măsura de sprijin se derulează din anul 2020.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite