Seceta extremă afectează producţiile de vin şi de măsline din UE. Cercetători: Unele soluri sunt aproape de punctul în care nu mai pot susţine culturi agricole
0Creşterea temperaturilor erodează solurile Europei, punând în pericol producţiile de vin, măsline şi nuci, susţin cercetătorii din Grecia şi Suedia, transmite Bloomberg.
Fermele şi livezile din ţările mediteraneene riscă să se transforme în deşerturi, pentru că nivelul de de materie organică din sol scade, în timp ce nivelul de săruri este în creştere, potrivit cercetătorilor de la Navarino Environmental Observatory din Greece şi KTH Royal Institute of Technology din Suedia.
De asemenea, unele soluri sunt aproape de punctul în care nu mai pot susţine culturi agricole sau absorbi carbon, susţin cercetătorii, într-un studiu publicat în revista ştiinţifică Science of the Total Environment, informează Agerpres.
Scăderea nivelului de material organic, împreună cu poluarea, compactarea şi eroziunea solului, pune în pericol viermii, furnicile şi celelalte organisme care furnizează biodiversitatea şi îmbogăţesc solul, susţin cercetătorii.
Potrivit datelor transmise de Euronews în urmă cu câteva zile, anul acesta, pe fondul celor mai scăzute niveluri de precipitaţii din istorie, şi fermierii din Portugalia şi Spania, care cultivă produse pentru toată Europa, sunt îngrijoraţi că recoltele lor pentru acest sezon vor fi compromise.
În ultimele trei luni din 2021, Spania a înregistrat doar 35% din precipitaţiile medii pe care le-a văzut în aceeaşi perioadă din 1981 până în 2010. Iar în 2022, nu a căzut aproape niciun strop de ploaie.
Conform autorităţilor, dacă norii nu se dezlănţuie în următoarele săptămâni, vor fi necesare subvenţii de urgenţă pentru fermieri. În timp ce doar 10% din Spania a fost declarată oficial într-o „secetă prelungită”, suprafeţe mari, în special în sud, se confruntă cu rezerve limitate de apă care ar putea afecta irigarea culturilor.
Şi în Portugalia a plouat puţin după luna octombrie 2021. Până la sfârşitul lunii ianuarie, 45% din ţară suferea condiţii de secetă „severă” sau „extremă”, potrivit agenţiei naţionale meteorologice IPMA.
În mod neobişnuit, chiar şi nordul Portugaliei este uscat şi au izbucnit incendii forestiere în această iarnă.
Conform datelor transmise de ŞtirileProtv, după cum avertizează meteorologii, şi România înregistrează prima iarnă cu secetă.
În ultimele luni au căzut cele mai puţine precipitaţii de când se fac măsurătorile la noi, iar culturile agricole sunt în mare pericol în lipsa zăpezii. În aproape jumătate din ţară, rezervele de apă din sol sunt minime şi unele zone sunt afectate serios de secetă instalată la mare adâncime.
Fermier din Bacău: „Zăpada nu a fost, iar vânturile bat foarte puternic favorizând vaporizarea apei din sol. Culturile cel mai afectate vor fi cele de grâu şi de rapiţă. Grâul arată foarte rău este afectat de geruri şi producţiile vor fi foarte mici”.
Toate astea vor provoca, inevitabil, cu noi creşteri de preţuri la alimente, spun fermierii.