21 septembrie: Ziua în care legionarii l-au asasinat pe prim-ministrul român Armand Călinescu VIDEO

0
Publicat:

La 21 septembrie 1931 s-a născut actorul american Larry Hagman, iar în anul 1939 a fost asasinat fostul premier Armand Călinescu. În aceeași zi, dar în anul 1959, s-a născut politicianul Crin Antonescu. 

Dem Rădulescu
Armand Călinescu a fost asasinat în 1939

21 septembrie 1931: S-a născut celebrul actor Dem Rădulescu

Dem Rădulescu
Dem Rădulescu a murit la 17 septembrie 2000. Foto Arhivă

Născut la Râmnicu Vâlcea, Dem Rădulescu, zis și „Bibanul”, a cochetat cu sportul înainte de a cuceri inimile oamenilor, asta datorită talentului său. Acesta a fost boxer la categoria semi-mijlocie și a obținut o stea de aur la un campionat de amatori. 

De asemenea, Dem Rădulescu a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din Capitală. 

De-a lungul timpului a interpretat o mulțime de roluri, care mai de care mai spectaculoase, printre care Motanul Dănilă în „Veronica”, Tache Farfuridi în „O scrisoare pierdută” sau Gogu Steriade în „Brigada Diverse intră în Acțiune”. 

Din filmografia sa amintim: „Am o idee”, „Grăbește-te încet”, „Primăvara bobocilor”, „Chirița în Iași”, „Harababura” și „Dănilă Perpeleac”. 

Marele actor a murit la 17 septembrie 2000. 

21 septembrie 1931: S-a născut actorul american Larry Hagman

Larry Hagman
Larry Hagman a murit pe 23 noiembrie 2012. Foto profimedia (Arhivă)

Născut în Texas, Larry Hagman este cunoscut, în special, pentru interpretarea personajului J.R. Ewing din „Dallas”. Hagman a consumat în numeroase rânduri drogul de mare risc LSD.

El a recunoscut că acest drog i-a adus o nouă percepție asupra vieții și a morții. „Mi-a alungat frica de moarte. Ar trebui să fie obligatoriu pentru politicieni, ar trebuie să ia măcar o dată în viață“, a declarat actorul într-un interviu, cu câțiva ani înainte să moară. 

De asemenea, s-a luptat și cu o lungă dependență de alcool, fiind diagnosticat ulterior cu ciroză. Actorul a reușit să învingă boala după ce a trecut printr-o intervenție de transplant de ficat, în anul 1995. 

Totuși, în anul 2011, a anunțat că luptă cu cancerul la gât și a murit pe 23 noiembrie 2012, în urma complicaţiilor intervenite. 

21 septembrie 1939: Prim-ministrul Armand Călinescu este asasinat

Armand Călinescu
Armand Călinescu s-a născut la 4 iunie 1893. Foto: Arhivă

Născut la 4 iunie 1893, la Pitești, Armand Călinescu a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București, studiind în paralel și la Facultatea de Filosofie. În anul 1919 a intrat în politică, înscriindu-se în rândul Partidului Țărănesc, iar în anul 1926 a fost ales deputat. 

După ce a îndeplinit scurte mandate ca ministru al Sănătății, al Educației și al Apărării, la 7 martie 1939, Carol al II-lea l-a numit președinte al Consiliului de Miniștri, adică premier. 

Ulterior, în luna septembrie a aceluiași an, în jurul orei 14.00, premierul se afla la Ministerul Apărării pentru o întrevedere. După ce a terminat discuțiile, a plecat cu mașina, la volanul căreia se afla șoferul personal, către casă. 

Nu după mult timp, vehiculul în care se afla Călinescu a fost blocat de o căruță. În câteva clipe, din spate, mașina a fost lovită de un alt autoturism. Când a coborât să vadă ce se întâmplă, Călinescu a fost împușcat de opt legionari. 

21 septembrie 1954: S-a născut Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei

Shinzo Abe
Shinzo Abe a murit la 8 iulie 2022. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Născut la Shinjuku, Tokyo, Shinzo Abe a fost liderul Partidului Liberal Democrat. Primul său mandat ca prim-ministru a durat un an, acesta demisionând brusc în anul 2007. Însă, a revenit pentru un nou mandat în anul 2012 şi a rămas la putere până în anul 2020, când a demisionat din cauza problemelor de sănătate.   

Mai mult decât atât, în anul 2006 a devenit cel mai tânăr prim-ministru japonez de după cel de-al Doilea Război Mondial.  

Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce susţinea un discurs, la 8 iulie 2022. El a fost împuşcat în mai multe rânduri, a fost preluat de salvatori în stare critică şi a murit câteva ore mai târziu din pricina rănilor. 

21 septembrie 1955: S-a născut folkistul Ducu Bertzi

Ducu Bertzi
Ducu Bertzi s-a născut în anul 1955. Foto: Arhivă

Născut la Sighetu Marmației, Ducu Bertzi a urmat cursurile Facultății de Mecanică Fină a Institutului Politehnic din Capitală. În anul 1976 a debutat pe o scenă importantă, la un spectacol al Cenaclului Flacăra. 

Din anul 1995 a hotărât să se ocupe de realizarea unor emisiuni radiofonice de muzică folk, printre care: „Pe cine și câte cărări” și „Spiritul Libertății”. Ulterior, doi ani mai târziu, a realizat alături de Mihai Cosmin Popescu emisiunea „Omul cu chitara”, conform site-ului artistului. 

Amintim câteva dintre piesele sale: „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Când s-o-mpărțit norocu'”, „Și de-ar fi”, „Suflet fără chei” și „M-am îndrăgostit”. 

21 septembrie 1959: S-a născut politicianul Crin Antonescu

Crin Antonescu
Crin Antonescu s-a născut în anul 1959. Foto Facebook/Crin Antonescu (Arhivă)

Născut la Tulcea, Crin Antonescu a fost la cârma Partidului Național Liberal din anul 2009 până în anul 2014, iar din 2012 până în 2014 a fost președinte al Senatului României. În anul 2009 a candidat la alegerile prezidențiale.

Din luna iulie a anului 2012 și până în luna august a aceluiași an, Antonescu a ocupat funcția de președinte interimar, timp în care Traian Băsescu a fost suspendat. 

Crin Antonescu se află la a doua căsnicie, după ce prima sa soție, Aurelia Antonescu s-a sinucis în anul 2004. În luna septembrie a anului 2009, politicianul s-a căsătorit cu Adina Vălean. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite