29 august: Ziua în care s-au născut neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea și Andreea Esca

0
Publicat:

Pe 29 august, în 1972, s-a născut jurnalista Andreea Esca. Tot pe această dată, dar în 1940, s-a născut celebrul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, dar și Michael Jackson în 1958, sau actrița Ingrid Bergman, în 1915. Ce alte evenimente au mai avut loc în istoria zilei:

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea  FOTO Captură Youtube
Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea FOTO Captură Youtube

1885: Este brevetată prima motocicletă cu ardere internă

Germanul Gottlieb Daimler, un invenstator german, brevetează prima motocicletă cu motor cu ardere internă din lume, Reitwagen. A construit prima motocicletă și a îmbunătățit numeroase motoare.

În 1872 devine director tehnic la firma constructoare de motoare cu gaz de iluminat (gazogen) Deutz. Îl angajează pe Maybach, iar împreună cu el, Daimler pleacă de la firma Deutz, pentru ca în 1882 să deschidă un atelier la Cannstatt. În 1885 ei construiesc prima motocicletă din lemn, iar în 1889 un triciclu cu motor, pe care a montat cu primul carburator dotat cu jicloare pentru alimentarea cu benzină, și, în același an, primul motor cu doi cilindri în V, pe care l-a prezentat la Expoziția Universală de la Paris.

Prima motocicletă cu motor cu ardere internă  FOTO Wikipedia
Prima motocicletă cu motor cu ardere internă FOTO Wikipedia

Motorul cu ardere internă este motorul care transformă energia chimică a combustibilului prin intermediul căldurii produse prin ardere, în interiorul motorului, în energie mecanică.

1915: S-a născut actrița Ingrid Bergman

Ingrid Bergman a fost o actriță americană de origine suedeză (d. 1982), laureată cu trei premii Oscar, laureată a triplei recunoașteri filmice numită Triple Crown of Acting, o categorie aparte pentru actorii și actrițele care sunt câștigători ai premiilor Oscar, Tony și Emmy. A jucat în numeroase filme, între care cel mai cunoscut rămâne Casablanca (1942).

A mai jucat în filmul apărut în 1943 - Pentru cine bat clopotele, regia Sam Wood, în 1944 - Lumina de gaz (Gaslight), regia George Cukor, iar în 1946 - Notorious, regia Alfred Hitchcock,

1940: S-a născut prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea

Este un medic neurochirurg, membru de onoare al Academiei Române (din 2022). A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. 

Alexandru Vlad Ciurea  FOTO Wikipedia
Alexandru Vlad Ciurea FOTO Wikipedia

A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”.

1958 - S-a născut cântăreţul Michael Jackson

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009. A fost supranumit „regele muzicii pop”, a fiind un renumit cântăreț american, care a adus contribuții importante muzicii, dansului și modei. Imensul succes comercial și o viață personală mult prea controversată l-au ținut în cultura muzicii timp de patru decenii.

Al șaptelea copil al familiei Jackson, Michael a debutat în anul 1964 alături de frații săi, în formația The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tânăr membru. Și-a început cariera solo în 1971, în timp ce încă era membru al formației. Albumul Thriller (1982) rămâne cel mai vândut album din toate timpurile.

1966: Beatles susține ultimul concert în fața fanilor

Cnceertul a avut loc la Candlestick Park în San Francisco, SUA. „The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Lennon a afectat imaginea The Beatles, în anul următor, când a afirmat într-un interviu că, religia creștină este pe moarte, susținând că Beatles e mai populară ca Iisus. În cele din urmă, și-a cerut scuze, după ce a fost criticat foarte dur de către grupuri religioase, după ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse în țări din America de Sud, și după ce au primit amenințări din partea unor grupuri ca Ku Klux Klan.

Însă, soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.

1972: S-a născut Andreea Esca, jurnalistă română

Andreea Esca se identifică cu Pro TV, alături de care și-a început cariera la 1 decembrie 1995, printr-un salut rămas celebru, „Bună seara România, bună seara București! Sunt Andreea Esca. PRO TV te salută!”. Celebra prezentatoare și-a început cariera la SOTI, la începutul anilor '90. Ea a prezentat, constant, Știrile Pro TV de la ora 19.00, de la înființarea Pro TV, cu mici întreruperi datorate doar concediilor de maternitate sau de odihnă.

Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România, având o carieră de aproape 30 de ani de prezentatoare de știri pentru postul de televiziune Pro TV.

1980: S-a născut Corina Ungureanu, gimnastă și antrenoare română

Corina Ungureanu este o antrenoare și o gimnastă română de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competițională. A avut o activitate competițională internațională între 1993 și1999.

A fost membră a echipei de gimnastică artistică a României care a câștigat de două ori titlul mondial și a fost campioană europeană la sol în 1998. A obținut 12 medalii, cu echipa sau individual, conform Wikipedia.

1997: Este fondată compania Netflix din industria cinematografică americană

Fondată în 1997 de către Reed Hastings și Marc Randolph, venitul primar al companiei se bazează pe abonamentele de streaming video, oferind o bibliotecă de filme și programe de televiziune, inclusiv cele produse în cadrul companiei.

Modelul inițial de afaceri a Netflix includea vânzările de DVD-uri și de închiriere prin e-mail, dar Hastings a decis oprirea vânzării de DVD-uri la un an după ce Netflix a decis să investească în DVD-uri ca afacere de închiriere. În 2007 și-a extins afacerea cu introducerea de mass-media streaming, păstrând în același timp serviciu de închirieri DVD și Blu-ray. Compania s-a extins la nivel internațional, cu streaming disponibil în Canada începând cu 2010 și a continuat în America Latină și Caraibe; până în ianuarie 2016, serviciile Netflix sunt operate în peste 190 de țări. Netflix a intrat în industria de producție de conținut media în 2012 debutând cu serialul House of Cards.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite