Asasinatul care a şocat o ţară întreagă. Shinzo Abe şi moştenirea celui mai longeviv premier al Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, vineri, după ce a fost împuşcat în timp ce ţinea un discurs electoral. Shinzo Abe era cunoscut pentru politica sa externă şi pentru strategia economică numită „Abenomics”, relatează BBC.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost liderul Partidului Liberal Democrat. Primul său mandat de prim-ministru a durat un an, acesta demisionând brusc în anul 2007. Însă, a revenit pentru un nou mandat în anul 2012 şi a rămas la putere până în anul 2020, când a demisionat din cauza problemelor de sănătate. 

Japonia se afla în recesiune când Abe şi-a început cel de-al doilea mandat, iar politica sa economică a fost construită pe relaxarea monetară, pe stimularea fiscală şi pe reforme structurale. 

De asemenea, el a monitorizat recuperarea Japoniei după un cutremur masiv şi un tsunami în Tohoku în anul 2011, care a omorât circa 20.000 de oameni şi care a provocat dezastrul nuclear de la Fukushima. 

În anul 2020, Abe a demisionat după săptămâni întregi de zvonuri, dezvăluind că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, boală care l-a determinat să demisioneze şi în anul 2007, conform BBC.

Ascensiunea lui Shinzo Abe 

În calitate de fiu al fostului ministru de Externe Shintaro Abe şi nepot al fostului prim-ministru Nobusuke Kishi, Shinzo Abe făcea parte din „regalitatea” politică. 

A fost ales pentru prima dată în Parlament în anul 1993, iar în anul 2005 a devenit membru al guvernului, atunci când premierul Junichiro Koizumi l-a numit secretarul şef al cabinetului. 

S-a bucurat de o ascensiune rapidă, devenind, în 2006, cel mai tânăr prim-ministru japonez de după cel de-al Doilea Război Mondial.  

Partidului Liberal Democrat (LDP) a pierdut alegerile din camera superioară în luna iulie a anului 2007, iar în septembrie 2007 şi-a anunţat demisia din pricina bolii de care suferea. 

În 2012, Abe s-a întors ca prim-ministru, afirmând că a învins boala cu ajutorul medicamentelor. 

A fost reales în 2014 şi 2017, devenind cel mai longeviv premier al Japoniei. 

Popularitatea sa a fluctuat, însă a rămas în mare parte necontestată din pricina influenţei sale în LDP, care şi-a modificat regulile pentru a-i permite să servească un al treilea mandat ca lider de partid. 

Abe era cunoscut pentru poziţia cu privire la apărare şi politica externă şi a dorit să slăbească limitele constituţiei pacifiste implementate după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Conservatorii văd constituţia, care a fost elaborată de SUA, ca un memento al înfrângerii umilitoare a trupelor japoneze în al Doilea Război Mondial. 

Opiniile sale naţionaliste au provocat tensiuni cu China şi Coreea de Sud, în special după vizita sa din anul 2013 care a avut loc la altarul Yasukuni din Tokyo, un sit controversat legat de militarismul japonez înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, vizitele repetate la altar au stârnit tensiuni în rândul stângii din Japonia, care a considerat că Abe încearcă să muşamalizeze atrocităţile japoneze din timpul războiului. 

Dorinţa sa de a revizui constituţia „pacifistă” a Japoniei, care interzice ţării să folosească forţa militară pentru a rezolva disputele internaţionale, a rămas neîmplinită. 

Totodată, nu a reuşit să asigure recuperarea Teritoriilor de Nord, un lanţ de insule disputate în largul prefecturii de nord a Hokkaido, care sunt revendicate atât de Japonia, cât şi de Rusia. 

Demisia şi moartea 

Anunţul demisiei lui Abe din 28 august 2020 a provocat o luptă internă între coaliţia LDP, fiindcă el a refuzat să numească un succesor. 

În cele din urmă, a fost numit Yoshihide Suga, un politician veteran şi membru al cabinetului. 

Însă, Abe a continuat să deţină controlul asupra politicii interne din Japonia, chiar şi după ce Suga a fost înlocuit de actualul prim-ministru Fumio Kishida. 

Shinzo Abe se afla, vineri, 8 iulie, în oraşul Nara, când a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât, în timp ce ţinea un discurs electoral. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite