11 mai: Ziua în care a început fabricarea primului autoturism românesc, Dacia 1100 VIDEO

0
Publicat:

La 11 mai 1932 s-a născut creatorul de modă Valentino Garavani, iar în 1978 s-a născut actrița Laetitia Casta. În aceeași zi, dar în 2014, a murit actrița Margareta Pogonat.

Dacia 1100
Dacia 1100 a fost produsă începând cu 1968. FOTO Automobile Dacia (Arhivă)

11 mai 1932: S-a născut creatorul de modă Valentino Garavani

Valentino Garavani
Valentino Garavani a jucat în filmul „The Devil Wears Prada”. Foto: Arhivă

Valentino Garavani, cunoscut pentru brandul care îi poartă numele, a fost pasionat de modă încă de la o vârstă fragedă. Acesta s-a mutat la Paris pentru a urma cursurile prestigioasei École des Beaux-Arts. Ulterior, a fost ucenicul creatorului de modă Jean Dessés. 

În anul 1960, Garavani a hotărât să se mute la Roma, unde și-a deschis casa de modă. Aflat în pragul falimentului, creatorul de modă a avut norocul de a-l întâlni pe Giancarlo Giammeti, care la acea vreme studia arhitectura. Astfel, Garavani și Giammeti au devenit parteneri de afaceri, iar cel din urmă a hotărât să abandoneze studiile. 

În anul 1962 a avut loc debutul internațional, iar în 2006 a jucat în filmul „The Devil Wears Prada/ Diavolul se îmbracă de la Prada”. Doi ani mai târziu a fost lansat și documentarul, intitulat „Valentino: The Last Emperor”. 

11 mai 1941: S-a născut cântărețul britanic Eric Burdon

Eric Burdon este cunoscut ca membru al trupei The Animals. În timpul liceului, Burdon l-a cunoscut pe John Steel, bateristul formației. Primul album al trupei, numit „Eric Is Here” a fost lansat în 1966. 

Ulterior, în anul 1971 a decis să-și înceapă cariera solo, iar în anul 2004 a fost lansat primul său album, numit „My Secret Life”. Cântărețul a fost căsătorit de trei ori. 

11 mai 1968: Construcția primului autoturism românesc, Dacia 

Dacia 1100
Primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. foto Automobile Dacia (Arhivă)

În urmă cu 55 de ani a început fabricarea primului autoturism românesc. Astfel, între 1978-1972, la Uzina Dacia de la Mioveni a fost produsă Dacia 1100. De asemenea, de menționat este faptul că uzina a fost construită în doar un an și șapte luni. 

Autoturismul s-a produs sub licența Renault R8 (versiunea Major), sub numele de Dacia 1100. Acest model de autoturism a fost produs în peste 37.500 de exemplare. 

De asemenea, primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. 

11 mai 1978: S-a născut modelul și actrița Laetitia Casta 

Laetitia Casta
Laetitia Casta s-a născut la 11 mai 1978. Foto: Arhivă

La vârsta de doar 15 ani, Laetitia Casta a fost remarcată de un fotograf al agenției Madison Models. Ea și-a făcut debutul pe podium în show-ul creatorului de modă Jean Paul Gaultier. De asemenea, aceasta a defilat și pentru Yves Saint Laurent, Givenchy și Ralph Lauren. 

Ulterior, în anul 1999, Laetitia Casta a debutat în filmul „Astérix et Obélix contre César/ Asterix și Obelix contra lui Cezar”. 

Din filmografia sa amintim: „The Island”, „Do Not Disturb”, „La croisade”, „The Ideal Palace” și „L'Homme fidèle”. 

11 mai 2013: Peste 50 de persoane au murit în urma unui dublu atentat în orașul turc Reyhanli 

În urmă cu 10 ani, în orașul turc Reyhanli a avut loc un dublu atentat. Două vehicule au explodat în fața Primăriei și poștei, iar minimum 52 de persoane au murit și alte 140 au fost rănite. 

În urma incidentului, sute de sirieni au părăsit orașul, iar autoritățile turce susțineau că guvernul Siriei ar fi responsabil de atentate. 

11 mai 2014: A murit actrița Margareta Pogonat 

Margareta Pogonat
Margareta Pogonat a murit la 11 mai 2014. Foto: Arhivă

Născută la 6 martie 1933, Margareta Pogonat a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Aceasta a jucat pe scena Teatrului Național din Iași, Teatrului din Ploiești și Teatrului Notarra din București. 

Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”. 

Din filmografia sa amintim: „Două lozuri”, „Lumină de iulie”, „Apoi s-a născut legenda”, „Drum în penumbră”, „Zestrea” și „Pistruiatul”. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite