LIVE TEXT | Război în Ucraina. Patru nave şi un submarin al Rusiei se află în Marea Neagră. Ucrainenii au aruncat în aer un pod construit de ruşi în Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloc distrus în Lugansk FOTO Profimedia
Bloc distrus în Lugansk FOTO Profimedia

Este a 113-a zi de la startul războiului de pe teritoriul ucrainean. SUA acordă un nou pachet de asistenţă militară Ucrainei în valoare de un miliard.

UPDATE 19.41 Speranţele ucrainenilor după vizita lui Macron, Draghi şi Scholz la Kiev: „Vrem ca ei să ne vadă şi să ne înţeleagă durerea”

Liderii a patru ţări din UE, Franţa, Germania, Italia şi România, au mers joi în vizită la Kiev unde au promis să susţină candidatura Ucrainei la blocul comunitar în cadrul unei demonstraţii de sprijin la nivel înalt pentru o ţară atacată ce luptă să respingă invazia rusă, relatează Associated Press.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis Ucrainei şase tunuri puternice de artilerie montate pe camion, ultima promisiune de arme occidentale pentru Ucraina unde are loc un război lent de uzură.

Liderii din ţările UE „fac tot totul astfel încât Ucraina să aibă posibilitatea de a-şi decide soarta”, a subliniat Macron în cadrul conferinţei de presă.

UPDATE 19.00 Două nave de suprafaţă, un submarin şi două nave mari de debarcare ale Federaţiei Ruse se află în Marea Neagră

Două nave de suprafaţă, un submarin şi două nave mari de debarcare ale Federaţiei Ruse se află în Marea Neagră, a afirmat şefa centrului de presă, coordonator comun al Forţelor de Securitate şi Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk. Potrivit ei, forţele ruse continuă totodată să bombardeze regiunile Herson şi Nikolaev


UPDATE 18.10 Forţele militare ucrainene au aruncat în aer un pod de pontoane, construit de ruşi peste un râu din Lugansk

Forţele pentru Operaţii Speciale (SSO) ale Armatei Ucrainei au minat şi distrus un pod de pontoane pe care forţele ruse l-au construit pe un râu din regiunea Lugansk.


UPDATE 16.26 Şeful Statului Major al SUA: „Cifrele sunt acum clar în favoarea ruşilor” în luptele din estul Ucrainei

„Aş spune că cifrele îi favorizează în mod clar pe ruşi, în ceea ce priveşte artileria”, a spus Milley, adăugând că ruşii depăşesc forţele ucrainene atât ca număr de soldaţi, cât şi ca putere de foc şi în privinţa armelor cu rază lungă de acţiune.

„Ucrainenii se luptă cu ei stradă cu stradă, casă cu casă”, a spus Milley, afirmând că luptele din Donbas „aproape că seamănă celor ale Primului Război Mondial”. 

Bătălia „nu este o afacere încheiată. Nu există inevitabilităţi în război. Războiul are multe, multe întorsături”, a subliniat el.

UPDATE 15.00 Patriarhul Kiril, sancţionat de Regatul Unit pentru că „susţine războiul lui Putin” în Ucraina

Patriarhul Kiril, în vârstă de 75 de ani - pe care Uniunea Europeană (UE) a renunţat recent să-l înscrie pe lista sa neagră - ”este sancţionat din cauza faptului că susţine războiul lui Putin”, anunţă într-un comunicat Ministerul britanic de Externe.


UPDATE 14.40 Deputat rus: Rusia poate scoate ţările baltice din NATO dacă renunţă la recunoaşterea suveranităţii lor

Deputatul Dumei de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat unui portal de ştiri leton că anularea deciziei Rusiei de a recunoaşte statele baltice ca suverane ar crea temeiuri legale pentru a forţa alianţa să revină la graniţele din 1997. „Carta NATO conţine clauza a şasea, potrivit căreia teritoriile în litigiu nu pot fi incluse în alianţă. De îndată ce teritoriile ţărilor baltice vor fi recunoscute ca disputate, asta va deveni baza excluderii ţărilor baltice din NATO", a spus Fedorov. 


UPDATE  14.30 Medvedev, ironii despre vizita liderilor UE la Kiev: „Mâncătorii de broaşte, lebăr şi spaghete adoră să viziteze Kievul. Ceasul ticăie”

Liderul rus i-a ironizat pe cei trei lideri europeni, Macron, Scholz şi Draghi, care împreună cu preşedintele României Klaus Iohannis au mers joi la Kiev. Medvedev a folosit o insultă rasistă şi dispreţuitoare legată de stereotipurile bucătăriilor celor trei naţiuni UE. 

„Europenii mâncători de broaşte, lebăr şi spaghete adoră să viziteze Kievul. Fără folos”, a scris Medvedev, pe Twitter.


UPDATE 14.01 Klaus Iohannis, după ce a vizitat oraşul ucrainean Irpin: „Nu există cuvinte care să descrie distrugerile oribile pe care le-am văzut”

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în Ucraina, a vizitat, joi, şi oraşul Irprin, una dintre localităţile ucrainene distruse de trupele ruse.

Şeful statului român a efectuat o vizită şi în Irpin, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Mario Dragi, şi cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu există cuvinte care să descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi cei responsabili pentru aceste crime să fie traşi la răspundere de justiţia internaţională, proces pe care România îl susţine necondiţionat”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter. 

Klaus Iohannis în Irpin FOTO Presidency.ro

UPDATE 13.30 Viaţa în Mariupolul ocupat de ruşi: „Nu există cuvinte pentru a descrie ce am trăit”. Propagandiştii se laudă că „denazificarea” a fost un succes

Aproape 90.000 de ucraineni locuiesc încă în Mariupol, oraşul-port care a fost distrus de bombardamentele ruseşti. Oamenii povestesc că accesul la electricitate, apă şi asistenţă medicală este limitat.


UPDATE 13.14 Slovacia oferă Ucrainei elicoptere şi rachete de tip Grad

Slovacia a donat Ucrainei un elicopter fer tip Mi-2, patru elicoptere de tip Mi-17 şi mii de rachete de tip Grad, anunţă joi, într-o postare pe Facebook, ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad, reatează AFP.

„Această asistenţă oferită Ucranei, la fel ca toate furniturile anterioare, va fi rambursată de către Facilitatea Europeană a Păcii, o expresie a solidarităţii puternice a Uniunii Europene faţă de Ucraina”, scrie Jaroslav Nad.

Ucraina foloseşte deja echipament donat, subliniază el.

Elicopterele donate au fost înlocuite cu elicoptere de tip UH-60M ”Black Hawk”, anunţă ministrul.

Slovacia a donat Ucrainei echipament militar în valoare de 154 de milioane de euro de la invazia Rusiei, la 24 februarie.


UPDATE 13.05 Grupul Mozart, ce antrenează militari ucraineni, despre armele de care are nevoie Ucraina pentru a învinge

Veteranii militari americani care antrenează soldaţi ucraineni spun că Ucraina are nevoie de arme NATO pentru a învinge Rusia, scrie Insider. Din perspectiva lor, forţele ucrainene ar putea fi copleşite de ruşi în absenţa armamentului mai modern, cu rază lungă de acţiune. 

Un grup de veterani militari americani, care antrenează în prezent soldaţi ucraineni, e de părere că pentru a câştiga războiul cu Rusia Ucraina are nevoie de mai multe arme la nivel NATO. 

Ofiţerii din Grupul Mozart, implicat în pregătirea soldaţilor ucraineni, au declarat pentru Newsweek că artileria modernă, cu rază lungă de acţiune, va ajuta forţele ucrainene să respingă ofensiva rusă.


UPDATE 12.26 Macron, Iohannis, Scholz şi Draghi vizitează oraşul Irpin, fără Zelenski

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis şi premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi efectuează joi o vizită la Irpin, la periferia Kievului, relatează AFP;

Cei patru lideri europeni erau protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi erau înconjuraţi de jurnalişti.


UPDATE 12.18 În culisele celulei din Stuggart care organizează livrările de arme către Kiev

În cadrul Celulei de Coordonare a Donatorilor Internaţionali (IDCC) amenajată la baza militară a SUA „Patch Barracks” din Stuggart, Germania, zeci de militari din 26 de naţiuni lucrează non-stop pentru a trimite arme Ucrainei.

Jurnaliştii BBC au obţinut un acces limitat la acest centru operaţional de unde s-au trimis arme şi muniţie în valoare de aproape opt miliarde de dolari americani, adică echivalentul a 66.000 de tone de echipament.

Modul de organizare a ajutorului este clasificat – jurnaliştii nu au putut filma sau sta de vorbă cu echipa ucraineană ce ia parte la efort. Condusă de un general cu trei stele, echipa îşi începe ziua stabilind lista necesităţilor. Aici lumea se mişcă repede, conştientă de urgenţa sarcinii, însă e preocupată mai mult de ce are de făcut decât să se lase cuprinsă de panică, având în vedere situaţia tot mai disperată din Donbas.

UPDATE 12.12 Sirene de alertă de bombardament au răsunat la Kiev, în timpul vizitei lui Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis

Mai multe alerte de bombardament au răsunat joi, la Kiev, unde preşedintele francez Emmanuel Macron se află în vizită împreună cu cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, relatează AFP.

Liderii europeni se aflau într-un hotel în care au fost cazaţi.

Şase alerte de bombardament s-au auzit la Kiev, potrivit BFMTV, care semnalează o încălcare a spaţiului aerian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul Mario Draghi au sosit joi, cu un tren, la Kiev. Tot dimineaţă, dar separat, a sosit la Kiev şi preşedintele României, Klaus Iohannis.


UPDATE 11.24 Scholz se angajează să ajute ”atât timp cât va trebui, în lupta de independenţă a Ucrainei”

Cancelarul german Olaf Scholz, care efectuează o vizită, miercuri, la Kiev împreună cu omologul său italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron, se angajează să ajute Ucraina ”atât timp cât va trebui”, într-un interviu acordat tabloidului Bild, relatează AFP.

În cursul acestei vizite, ”vrem să ne manifestăm nu doar solidaritatea, ci vrem să ne asigurăm de asemenea că ajutorul pe care-l organizăm - financiar, umanitar şi în privinţa armamentului - continuă”, subliniază Scholz.

”Vom continua (acest ajutor) atât timp cât va trebui în lupta de independenţă a Ucrainei”, declară Scholz în acest intervu, publicat de către tablodul Bild la sosirea celor trei lideri europeni la Kiev, joi, cu un tren de noapte, din Polonia.


UPDATE 11.22 Zelenski, „recunoscător” SUA pentru ultima tranşă de ajutor militar, în valoare de un miliard de dolari

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat ”recunoştinţa” faţă de americani, pentru o nouă tranşă de ajutor militar, pe care omologul său american Joe Biden i-a anunţat-o la telefon, relatează AFP.

”Statele Unite au anunţat o nouă consolidare a aprării noastre, o nouă tranşă de ajutor în valoare de un miliard de dolari”, a subliniat Zelenski în mesajul său video de miercuri noaptea.

”Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de acest ajutor. El este extrem de important pentru apărarea noastră în Donbas”, în estul Ucrainei, epicentrul atacurilor Rusiei în prezent.

Acest nou ajutor militar american a fost anunţat de către preşedintele Joe Biden în timpul unei convorbiri la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Pentagonul a precizat că este vorba despre 18 obuziere de tip Howitzer - şi vehiculele de transport aferente şi 36.000 de obuze - şi despre două lansatoare de rachetă antibavă de tip Harpoon, destinate apărării de coastă a Ucrainei la Marea Neagră.


UPDATE 10.58 Aproximativ 10.000 de civili se află în continuare la Severodoneţk

Aproximativ 10.000 de civili se află în continuare la Severodoneţk, un oraş considerat cheie în Donbas, pe care armata rusă încearcă să-l cucerească de mai multe săptămâni, anunţă joi într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai, relatează AFP.

Severodoneţkul este bombarda tîn mod constant de către ruşi. Trei poduri care legeau Severodoneţkul de oraşul vecin Lîsîceansk au fost distruse. Severodoneţkul avea, înainte de invazia şi războiul ruse, la 24 februarie, 100.000 de locuitori.


UPDATE 10.40 Klaus Iohannis, vizită la Kiev: „Această agresiune din partea Rusiei trebuie să înceteze” | FOTO

Peşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi, o vizită oficială la Kiev, alături de mai mulţi lideri europeni, printre care şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

„Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Preşedintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz şi Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină faţă de Preşedintele Zelenski şi de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris preşedintele României, joi, pe Facebook.


FOTO Administraţia Prezidenţială

Iohannis la Kiev

UPDATE 10.11 Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei au ajuns joi dimineaţă la Kiev să îşi exprime sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă să reziste unui atac necruţător din partea Rusiei, transmite Reuters.


UPDATE 09.59 Propaganda rusă dă roade. Nu doar politicienii europeni sunt divizaţi în privinţa Ucrainei, ci şi populaţia

Politicienii europeni sunt prinşi într-o gravă dilemă în faţa cererii Ucrainei (dar şi a Moldovei şi Georgiei) de aderare la UE. Nu doar politicienii europeni sunt divizaţi în faţa a ceea ce ar trebui făcut în Ucraina, ci şi populaţia, simplii cetăţeni, cum o arată o anchetă realizată prin intervievarea a 8.000 de europeni, de-a lungul şi de-a latul continentului, şi ale cărei rezultate sunt publicate Le Monde.

Ruptura ţărilor europene cu Rusia, responsabilă în mare măsură de agresiunea împotriva Ucrainei, este desăvârşită. Însă, dincolo de acest consens, opiniile publice încep să se despartă în ceea ce priveşte continuarea sau nu a eforturilor depuse de ţările respective pentru a sprijini Kievul. Iar diviziunile din cadrul Uniunii Europene între „şoimi”, susţinători ai unei linii dure împotriva Moscovei şi „porumbei”, în favoarea unei păci negociate cât mai curând posibil, ar putea paraliza în cele din urmă Europa pe scena internaţională.

Continuarea aici


UPDATE 08.52 Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei, aşteptaţi astăzi la Kiev

Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei sunt aşteptaţi joi la Kiev să îşi exprime sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă să reziste unui atac necruţător din partea Rusiei, transmite Reuters.

Organizarea vizitei cancelarului german Olaf Scholz, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a prim-ministrului italian Mario Draghi a durat câteva săptămâni, cei trei lideri urmărind să depăşească criticile aduse de Ucraina cu privire la răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia.


UPDATE 08.39 Guvernul Ucrainei a decis demiterea guvernatorului regiunii Cernăuţi. Ce i se reproşează

Guvernul ucrainean a convenit asupra demiterii şefului Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Serhi Osaciuk în urma scandalului ambulanţelor primite din Italia.

Anterior, presa a relatat că au avut loc percheziţii în clădirea Administraţiei, iar adjunctul guvernatorului a fost acuzat de deturnarea de ambulanţe donate din Italia.


UPDATE 07.48 Poliţia ucraineană a dejucat un atac terorist care a vizat conducerea Ucrainei

Un atac terorist care a vizat conducerea Ucrainei a fost împiedicat de Poliţia ucraineană, a declarat prim-adjunctul ministrului ucrainean de Interne, Evghen Enin, relatează BBC.


UPDATE 07.12 Rusia atacă Lugansk din nouă direcţii, afirmă armata ucraineană

Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi ar fi încercat să atace simultan în nouă direcţii, a declarat şeful armatei ucrainene, potrivit The Guardian.

"Lupta aprigă pentru regiunea Lugansk continuă", a declarat Valeriy Zaluzhny, comandantul-şef al forţelor armate.

Ruşii folosesc avioane, grenade propulsate de rachete şi artilerie, a adăugat el.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că armata ucraineană apără oraşul-cheie Sivierodoneţk şi încearcă să împiedice forţele ruseşti să cucerească oraşul geamăn Lysychansk, situat pe malul opus al râului Siverskyi Donets.


UPDATE 06:11 Zelenski a fost invitat să vorbească la Summitul NATO de la Madrid

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a fost invitat să vorbească la Summitul NATO de la Madrid şi la reuniunea G7. De asemenea, el afirmă că a avut discuţii importante cu lideri politici pentru susţinerea candidaturii Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană, relatează news.ro.

”Răspunsul la candidatura noastră va fi răspunsul Uniunii Europene nu doar la Ucraina, ci şi la ei înşişi - viitorul lor, viitorul Uniunii Europene”, afirmă Zelenski.


UPDATE 05:00 Europa este în continuare cel mai mare partener comercial al Rusiei

Chiar şi după impunerea sancţiunilor, ţările europene rămân cei mai mari parteneri comerciali şi economici ai Rusiei, afirmă Vladimir Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, într-un interviu acordat pentru postul TV Rossia-24. 

"Într-un fel sau altul, va trebui să avem de-a face cu Lumea Veche, cred, o perioadă destul de lungă, inclusiv cu Europa. Chiar şi după şase pachete de sancţiuni, Europa, oricât de ciudat ar suna în condiţiile actuale, rămâne cel mai mare partener comercial şi economic al nostru", a declarat Cijov.


UPDATE 03:00 Rusia a pierdut 20%-30% din forţele sale blindate

Generalul american Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a declarat că ruşii au pierdut aproximativ 20%-30% din forţele blindate în timpul războiului din Ucraina. El a mai spus că deşi ucrainenii sunt depăşiţi în ceea ce priveşte armamentul şi numărul de soldaţi, în regiunea Donbas, "războiul nu este doar un joc al numerelor, ci şi modul în care le foloseşti", relatează libertatea.ro. 


UPDATE 02:00 Cehia propune un plan Marshall pentru Ucraina

Preşedinţia cehă a Consilului UE doreşte organizarea unui summit în care se va discuta despre reconstrucţia Ucrainei şi lansarea unui plan Marshall pentru aceasta.

„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski” , a declarat Petr Fiala.


UPDATE 01.00 O nouă tăiere de gaze a ruşilor în Europa

Gazprom a anunţat o nouă tăiere de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1. Este a doua tăiere în furnizarea de gaze în doar douî zile. În prezent funcţionarea gazoductului Nord Stream1 este la doar 40% din capacitate.


UPDATE 00.03 SUA oferă un nou pachet de asistenţă Ucrainei în valoare de un miliard de dolari

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri printr-un comunicat, un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina. Acesta va cuprinde piese de artilerie, obuze şi rachete anti-navă. Valoarea pachetului de ajutor militar se ridică la peste un miliard de dolari. 

„Am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce ea îşi apără democraţia şi susţin suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa agresiunii neprovocate din partea Rusiei”, se arată în declaraţia emisă de preşedinţia SUA.


UPDATE 21.01 Locuitorii din localităţile nordice, de unde ruşii au fost alungaţi, trăiesc încă teroarea războiului: „Cu vecini ca ăştia, avem nevoie de un zid”

Tancurile ruseşti au părăsit localităţile din nordul Ucrainei, însă acestea sunt în continuare zone de război, unde ameninţări surde plutesc în aer. În apropierea satelor ucrainene de lângă graniţa nordică cu Rusia, împânzite de tranşee şi puncte de control, încă explodează bombe iar localnicii trăiesc cu frica că ruşii alungaţi în aprilie s-ar putea întoarce, relatează NYT. 

În Moşcenka, un sat din provincia Chernihiv, aflat la doar circa zece kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia şi Belarus, locuitorii resimt încă teroarea războiului. Zilnic, exploziile de artilerie din oraşele vecine îi fac să se cutremure pe rezidenţii ce au trăit în spaima a săptămâni de ocupaţie în timp ce armata rusă se îndrepta spre capitala Kiev.

„Trăim în teroare”, spune Kateryna Krasnomirova, care s-a refugiat în Moşcenka în urma bombardamentelor zilnice din satul său, Senkivka.

Ucraina a forţat retragerea trupelor invadatoare de la periferia Kievului, împingându-le înapoi spre graniţă şi repurtând astfel cea mai importantă victorie a războiului şi un simbol al dârzeniei ucrainene.

Însă sătenii din regiune nu se simt în siguranţă: chiar dacă soldaţii ruşi au plecat, toate indiciile arată o zonă de război: patrulele ucrainene, punctele de control de pe drumurile ce leagă localităţile nordice de sudul ţării, marcajele terenurilor agricole minate, tranşele.

„Am numărat 14 explozii ieri”, spune Mikola Kalivoşko, 65 de ani care s-a mutat temporar în Moşcenka cu soţia lui. Nu ştiu când se vor putea întoarce acasă, astfel că îşi pregătesc deja lemne pentru iarnă.


UPDATE 20.25 Rusia spune că Occidentul „se împuşcă în cap” prin limitarea importurile de gaze şi petrol

Occidentul „se împuşcă în cap” prin încercarea de a limita importurile de gaze şi petrol din Rusia în contextul conflictului din Ucraina, spre deosebire de China, care a crescut livrările de energie, spune purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează Reuters


UPDATE 17.45 Zelenski, în Parlamentul ceh: Ambiţiile Rusiei se întind până la Varşovia şi Sofia

„La fel ca în trecut, invazia rusă din Ucraina este primul pas de care conducerea rusească are nevoie pentru a-şi deschide calea către alte ţări, către cucerirea altor popoare”, a declarat Zelenski în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului ceh. „Rusia nu este interesată doar de oraşele noastre Mariupol, Severodoneţk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile ei sunt direcţionate către o vastă zonă de la Varşovia până la Sofia”, a subliniat şeful statului ucrainean, citat de agenţia de presă Reuters.


UPDATE 17.00 Rusia va întâmpina probleme în a produce suficient echipament militar pentru a-şi susţine războiul în Ucraina, susţin Serviciiile de Informaţii britanice

În raportul zilnic despre război, Ministerul Apărării din Regatului Unit a spus că sancţiunile occidentale şi „lipsa de expertiză” din Rusia ar putea fi factori problematici majori pentru producţia de echipamente. În document se vorbeşte şi despre sistemele optice de înaltă calitate şi electronica avansată drept domeniile cele mai labile ale Rusiei, care ar putea „submina eforturile ţării de a înlocui echipamentele pierdute în Ucraina”.


UPDATE 16.50 Un fost comandant al Forţelor Aliate din Europa pledează pentru intervenţia NATO în vederea opririi războiului din Ucraina: „Să ne gândim la inimaginabil”

Agresiunea rusă din Ucraina poate fi oprită doar cu intervenţia NATO, a apreciat fostul comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul în rezervă Wesley Clark.


UPDATE 16.00 Stoltenberg: NATO urmează să furnizeze armament greu modern Ucrainei

„Am luat măsura de urgenţă, însă eforturile necesită timp”, a subliniat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor Apărării din NATO. „Tranziţia de la materialul din epoca sovietică la materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie pregătiţi să-l folosească”, a precizat el.


UPDATE 14.03 Rusia susţine că a distrus un depozit de armament livrat de NATO, în vestul Ucrainei

Un depozit de muniţie - furnizată Ucrainei de către NATO - pentru armament străin a fost distrus cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de înaltă precizie, în apropiere de localitatea Zolociv, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Armata rusă face acest anunţ după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-şi accelereze livrările de armament în Ucraina.


UPDATE 13.52 Ecouri ale Primului Război Mondial în duelurile şi tranşeele de artilerie ale războiului din Ucraina

Trupele ucrainene fac eforturi să oprească avansul forţelor ruseşti în estul ţării – progresele ruseşti devin palpabile după ce au reuşit să ia controlul asupra mării părţi a oraşului Severodoneţk a cărui situaţie începe să semene cu cea a Mariupol, în condiţiile circa 500 de civili s-au refugiat în buncărele de sub fabrica chimică Azot. Luptele amintesc de încleştările din cele două războaie mondiale, ruşii bombardând continuu, cu o forţă superioară de artilerie, în timp ce Ucraina aşteaptă armele occidentale.

„Este vital să rămânem în Donbas! Trebuie să rezistăm. Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puţin va avea forţa să-şi continue agresiunea”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic de la miezul nopţii.

Pe câmpul de luptă bătăliile au ecouri ale Primului Război Mondial au declarat experţi pentru AFP. De asemenea purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a observat, în contextul luptelor îndârjite pentru Severoneţk, că progresele Rusiei au fost posibile datorită artileriei şi puterii aeriene: „Forţele ruse continuă să folosească tactici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.


UPDATE 13.13 Macron: Rusia este o putere de temut şi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, la baza Mihail Kogălniceanu, că Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, a precizat el, arătând că puterile europene vor fi prezente la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul lor.

Despre afirmaţia că Rusia nu trebuie umilită, făcută de preşedintele francez, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că ”în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”. 


UPDATE 12.19 Dmitri Medvedev, o nouă declaraţie halucinantă: „Cine a spus că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat miercuri dimineaţa un nou mesaj în care insinuează că, în doi ani, Rusia va şterge de pe hartă Ucraina, în urma războiului.

În mesajul postat pe Telegram, Medvedev este suspicios cu privire la cererea Kievului privind importurile de energie în această iarnă, cu opţiunea de a amâna plata cu doi ani, conform The Guardian. 


UPDATE 11.37 ONU cere Rusiei să nu-i considere orfani şi să nu-i dea în adopţie pe copiii ucraineni aduşi în teritoriul său în contextul războiului

Niciun copil din Ucraina nu trebuie să fe adoptat în Rusia, îndeamnă o reprezentantă a ONU, la New York, după ce mii de copii ucraineni ar fi fost transferaţi în Rusia după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, relatează AFP.

„Insistăm în continuare ca niciun copil să nu fie dat în adopţie în timpul unui război”, deoarece ONU privilegiază „întoarcerea copiilor în familiile lor”, a subliniat într-o conferinţă de presă, marţi, directoarea regională a UNICEF în Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan.

„Orice decizie de a deplasa un copil trebuie să aibă la bază interesul său superior, iar orice deplasare trebuie să fie voită”, cu acordul familiei, a subliniat ea, după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina.


UPDATE 10.57 Rusia vrea să ţină „la secret” cheltuielile bugetare, sperând că astfel se va proteja de sancţiunile occidentale

Ministerul de finanţe de la Moscova a anunţat marţi că va restricţiona accesul public la unele date privind cheltuielile bugetare pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Ministerul a comunicat că va limita publicarea informaţiilor despre cheltuielile bugetare, ca reacţie la "consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruse.

În primele cinci luni ale anului, bugetul Rusiei a înregistrat un surplus de 1490 de miliarde de ruble (circa 26 de miliarde de dolari), în contextul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor exportate, arată datele ministerului de finanţe.


UPDATE 09.55 Pod feroviar distrus de bombele ruseşti, reconstruit de ucraineni în 29 de zile: „A doua armată sunt căile ferate”

Directorul general al companiei naţionale de transport feroviar, Oleksandr Kamîşin, este de părere că „a doua armată” a ţării este reprezentată de căile ferate ucrainene. Astfel, el a vorbit despre importanţa căilor ferate şi despre cât de repede au reconstruit un pod distrus de ruşi.

Liderul companiei naţionale de transport feroviar a vorbit şi despre încercarea de a păstra funcţional transportul feroviar, ţinta favorită a atacurilor ruse, şi cât de repede au reconstruit un pod important nimicit de ruşi, pentru a relua circulaţia pe calea ferată. 

„Unii spun că a doua armată sunt căile ferate. Când a izbucnit războiul, trebuia reacţionat rapid şi asta este ce am făcut”, a argumentat Oleksandr Kamîşin, directorul general al companiei publice a căilor ferate ucrainene (UZ), în salonul VIP al gării centrale din Kiev. 


UPDATE 09.12 Macron: Războiul e o realitate în Ucraina. E la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent. Implicarea forţelor noastre este fundamentală

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că războiul este o realitate în Ucraina, este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent, iar pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea militarilor francezi este fundamentală.


UPDATE 07.39 Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”, potrivit şefului NATO

Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele", a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important. 


UPDATE 06:13 Preşedintele Ucrainei cere partenerilor din Occident arme antirachetă moderne

Zelenski a declarat că în prezent Ucraina nu dispune în prezent de o cantitate suficientă de sisteme moderne de arme antirachetă. Amânarea livrărilor de arme antirachetă de către partenerii din Occident nu poate fi justificată, afirmă preşedintele ucrainean.

„Chiar dacă există din ce în ce mai puţine rachete moderne în Rusia pe zi ce trece, nevoia Ucrainei de astfel de sisteme rămâne. Pentru că Rusia are încă suficiente tipuri de rachete sovietice, care sunt şi mai periculoase. Sunt de multe ori mai puţin precise şi, prin urmare, de multe ori mai ameninţătoare obiecte civile şi clădiri rezidenţiale obişnuite”, a spus Zelenski.


UPDATE 04.55 Peste 13 milioane de ucraineni au părăsit ţara, de la începutul războiului

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) adeclarat pentru BBC că peste 13 milioane de ucraineni şi-au părăsit locuinţele de la startul invaziei ruse. Peste cinci milioane de persoane au ales să plece în ţările vecine, în timp ce alte opt milioane s-au strămutat în alte zone mai sigure din interiorul ţării. Potrivit serviciilor ucrainene de frontieră, aproximativ 30.000 de persoane revin în ţară, zilnic. 


UPDATE 03:49 Zelenski spune că Ucraina are parte de pierderi dureroase în lupta de la Severodoneţk

În timpul discursului său de marţi seară adresat poporului ucrainean, Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene suferă pierderi dureroase în lupta contra ruşilor la Severodoneţk. 

„În Severodoneţk şi oraşele din apropiere se dau lupte crâncene. Pierderile, din nefericire, sunt dureroase”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean solicită urgent armament antirachetă modern declarând că ţările partenere nu au nicio justificare în ceea ce priveşte întârzierea livrărilor de asistenţă militară. De asemenea, Ucraina are parte de "pierderi dureroase" şi în regiunea Harkov, acolo unde ruşii vor să îşi întărească poziţiile. 

„Dar trebuie să rezistăm - rezistenţa este deosebit de importantă în Donbas. Cu cât inamicul suferă pierderi mai mari, cu atât va avea mai puţină forţă să-şi continue agresiunea”, a adăugat Zelenski.


UPDATE 02:45 Joe Biden vrea să construiască silozuri la frontierele Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că există un plan occidental pentru construirea de silozuri la graniţele Ucrainei pentru facilitarea exportului de cereale. În prezent acesta este blocat de forţele armate ruse la porturile de la Marea Neagră, ceea ce ar putea duce la o criză globală.

„Lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, cu scopul de a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare”, a afirmat Biden.


UPDATE 01.33 Ucraina a primit doar 10% din asistenţa militară solicitată din partea Occidentului

Ministerul Apărării ucrainean a declarat că Ucraina a primit „aproximativ 10%” din armele pe care le-a solicitat partenerilor săi din Occident, în lupta contra invadatorilor ruşi. 

„Dintre armele de care avem nevoie, noi am primit circa 10%. (...) Au mai puţină importanţă eforturile desfăşurate de Ucraina şi profesionalismul armatei noastre, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câştiga acest război”, a declarat Anna Maliar, viceministrul apărării ucrainean.


UPDATE 00.12 Visul lui Putin este în continuare să cucerească întreaga Ucraină

Subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl, a declarat că preşedintele rus vrea în continuare să cucerească o mare parte, dacă nu chiar toată Ucraina, însă a fost nevoit să limiteze obiectivele tactice în acest moment.

„Cred în continuare că (Putin) are planuri pentru o mare parte a Ucrainei, dacă nu chiar pentru întreaga ţară. Dar nu cred că îşi poate atinge aceste obiective”, a declarat Kahl.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite