Şeful Statului Major al SUA: „Cifrele sunt acum clar în favoarea ruşilor” în luptele din estul Ucrainei
0Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri, la o conferinţă de presă la Bruxelles, că „cifrele îi favorizează în mod clar pe ruşi” în estul Ucrainei, în timp ce luptele continuă, informează Insider.
„Aş spune că acum cifrele sunt în mod clar în favoarea ruşilor în ceea ce priveşte artileria”, a spus Milley, adăugând că ruşii depăşesc forţele ucrainene atât ca număr de soldaţi, cât şi ca putere de foc şi în privinţa armelor cu rază lungă de acţiune.
„Ucrainenii se luptă cu ei stradă cu stradă, casă cu casă”, a spus Milley, afirmând că luptele din Donbas „aproape că seamănă celor ale Primului Război Mondial”.
Bătălia „nu este o afacere încheiată. Nu există inevitabilităţi în război. Războiul are multe, multe întorsături”, a subliniat el.
Un oficial al Pentagonului a declarat, luni, că Vladimir Putin îşi doreşte să controleze mai multe teritorii ale Ucrainei, în ciuda insucceselor din primele zile ale invaziei, mai ales în privinţa Kievului.
„Cred că are încă planuri în privinţa unei porţiuni considerabile a Ucrainei, dacă nu chiar a întregii ţări”, a declarat subsecretarul american pentru Politici de apărare Colin Kahl, a relatat Reuters.
Ruşii au început să înregistreze progrese în estul Ucrainei după ce au atacat susţinut cu artilerie forţele ucrainene forţându-le să se retragă tactic.
Luptele din Donbas au intrat într-o fază decisivă, spun oficiali ucraineni şi americani, Rusia fiind pe cale să cucerească unul din cele două oraşe strategice încă opunând rezistenţă din provincia Lugansk.
SUA au anunţat recent un nou pachet de asistenţă militară în valoare de un miliard de dolari cuprinzând „arme suplimentare de artilerie şi de apărare de coastă, precum şi muniţie şi sisteme avansate de rachete.
Liderii Franţei, Germaniei şi Italiei se află astăzi la Kiev pentru a oferi asigurări că vor furniza mai multe arme Ucrainei -,după ce au fost ţinta criticilor că au reacţionat greoi la cererile de ajutor ale Ucrainei, relatează BBC.
Ce arme cere Ucraina
Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Zelenski, a spus că pentru a pune capăt războiului Ucraina are nevoie de 1.000 de obuziere de calibrul 155 mm (lansatoare de artilerie cu rază lungă de acţiune), 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 500 de tancuri, 2.000 de vehicule blindate şi 1.000 de drone.
Unele arme dorite de Ucraina, cum ar fi sistemele de rachete Himars, necesită mai multe săptămâni de antrenament înainte de a fi folosite în luptă, potrivit oficialilor americani de rang înalt ce au venit în apărarea ritmului lent al livrărilor acestui tip de arme.
SUA au anunţat că vor trimite sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142, care trage rachete ghidate cu precizie ce pot lovi ţinte până la 70 km distanţă - mult mai departe decât artileria pe care o deţine în prezent Ucraina.
Marea Britanie trimite în Ucraina sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 alături de muniţie de precizie M31A1. Guvernul britanic spune că trupele ucrainene vor primi instruire în Marea Britanie.
Marea Britanie a trimis în Ucraina peste 5.000 de arme uşoare antitanc de ultimă generaţie (NLAW), împreună cu vehicule militare, drone şi rachete - investind în total 1,6 miliarde de dolari.
Germania a promis că va trimite cel mai modern sistem de apărare aeriană - Iris-T - pentru a permite Ucrainei să protejeze un întreg oraş de atacurile aeriene ruseşti - în ciuda percepţiei internaţionale că Germania nu doreşte să înarmeze Ucraina.