Sirene de alertă de bombardament au răsunat la Kiev, în timpul vizitei lui Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lideri kiev

Mai multe alerte de bombardament au răsunat joi, la Kiev, unde preşedintele francez Emmanuel Macron se află în vizită împreună cu cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, relatează AFP.

Liderii europeni se aflau într-un hotel în care au fost cazaţi.

Şase alerte de bombardament s-au auzit la Kiev, potrivit BFMTV, care semnalează o încălcare a spaţiului aerian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul Mario Draghi au sosit joi, cu un tren, la Kiev. Tot dimineaţă, dar separat, a sosit la Kiev şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat mai multe fotografii pe Twitter cu momentul în care a ajuns la Kiev.

”Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Preşedintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz şi Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină faţă de Preşedintele Zelenski şi de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris preşedintele în mesaj. 

Macron este însoţit de către ambasadorul Franţei în Ucraina, Etienne de Poncins, şi a fost primit de către ministrul ucrainean însărcinat cu Afaceri Europene şi candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

”Am venit să transmit un mesaj de unitate europeană şi de susţinere a ucrainenilor şi Ucrainei”, a declarat Macron la coborârea din trenul cu care a sosit din Polonia în capitala ucraineană.NYT: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea escalada într-un conflict şi mai periculos

”Săptămânile următoare vor fi foarte dificile”, a avertizat el.Macron urmează să se ducă ”la un loc de război unde s-au comis masacre”, împreună cu Scholz, Draghi şi preşeidntele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este vorba despre oraşul Irpin, unde armata rusă a fost oprită, la intarea în capitală.

Cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron au urcat la bordul unui tren de noapte - special închiriat -, la bordul căruia au ţinut o reuniune de lucru, miercuri noaptea, în vederea pregătirii întâlnirilor cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Această vizită a lui Macron, care prezidează Consiliul European până la sfârşitul lui iunie, era foarte aşteptată nu doar din cauza greutăţii simbolice a acesteia, ci şi în vederea clarificării unor poziţii care au condus la controversă.

Macron a cerut ”să nu fie umilită Rusia”, o poziţie denunţată drept un mesaj ”complezent” faţă de agresor.

El a declarat ulterior că Franţa ”vrea victoria Ucrainei”, însă vrea să menţină şansele unei medieri diplomatice.

În afară de această clarificare ”privindu-se în faţă”, liderii europeni urmează să abordeze mai multe dosare fierbinţi cu Zelenski.

În primul rând, ei urmează să discute despre statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, pe care Ucraina vrea să-l obţină fără întârziere, în timp ce alte ţări - în Balcani - aşteaptă de ani de zile.

Locatarul Palatului Élysée vrea să transmită ”un mesaj pozitiv” în acest dosar.

Pe masă se află, de asemenea, cereri - de urgenţă - de armament greu şi de muniţie ale Kievului dar şi deschiderea unor coridoare - feroviare şi maritime - în vederea exportării cerealelor ucrainene, a căror penurie afectează mai multe ţări.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite