Jurnalism în subsoluri de bloc din Ucraina. Maria Zhartovskaya: „În fiecare zi, unul dintre prieteni sau cunoscuţi este rănit sau moare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalişti de la site-ul ucrainean Babel.ua lucrând în subsolul une clădiri FOTO: babel.ua
Jurnalişti de la site-ul ucrainean Babel.ua lucrând în subsolul une clădiri FOTO: babel.ua

De la începutul războiului din Ucraina, jurnaliştii de acolo a trebuit să se adapteze inclusiv logistic la condiţiile de lucru. Unii dintre jurnalişti lucrează în subsoluri de clădiri la Kiev sau în sate izolate. ”Adevărul” a stat de vorbă cu jurnalista Maria Zhartovskaya de la site-ul Babel.ua din Ucraina despre cum s-a schimbat viaţa jurnaliştilor în vremea războiului.

Babel.ua este unul dintre cele mai mari site-uri independente de ştiri din Ucraina, cu o echipă ce numără 30 de jurnalişti. Înfiinţat în septembrie 2018, site-ul are 60.000 de abonaţi pe contul oficial de Telegram. După începerea războiului, site-ul a renunţat la versiunea în limba rusă, concentrându-se pe versiunile în ucraineană şi engleză.

”După începerea războiului, unii dintre colegi au plecat să lucreze în sate izolate, iar o parte dintre colegii mei au rămas la Kiev, iar alături de o mare parte din echipa editorială m-am adăpostit şi am lucrat în primele două luni la subsolul unui bar, unde m-am implicat şi în voluntariat, gătind pentru militarii ucraineni alături de echipa de la bar. Noi, ca jurnalişti ucraineni, nu putem fi neutri şi doar observa războiul, trecem cu toţii prin asta. Au fost zile destule în care erau şi 12 raiduri aeriene deasupra Kievului, e teribil. Însă nu renunţăm, nu avem altă opţiune”, spune Maria Zhartovskaya, care lucrează în mass-media  de peste 12 ani.

Jurnalista, care trăieşte într-o zonă de Kiev ce a fost intens bombardată de către ruşi, mărturiseşte că a fost foarte dificil să se adapteze la condiţiile de război. 

”Unii dintre colegii mei au lucrat săptămâni întregi în subsoluri de clădiri. E imposibil să te obişnuieşti cu anumite lucruri şi evenimente. Aproape în fiecare zi, unul dintre prietenii sau cunoscuţii noştri care a mers la război este rănit sau moare”, adaugă Maria Zhartovskaya.

Nu am putut lucra câteva zile după ce am văzut pozele cu masacrele”

Maria a fost marcată mult de masacrele comise de armata rusă. ”Când am văzut primele fotografii cu masacrele comise la Bucha, Borodyanka şi Irpin nu am putut lucra câteva zile, nu îmi venea să cred ce văd. E dureros tot ce vezi”, mai precizează Maria.

Maria Zhartovskaya, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din Ucraina FOTO: arhiva personală

maria zhartovskaya jurnalist babel ucraina foto arhiva personala

Jurnalista de la Babel.ua a mers recent la Harkov ca să facă un interviu cu primarul de acolo. Şi pentru a vorbi cu primarul a coborât într-o staţie de metrou din Harkov unde stau mulţi oameni ce au rămas fără locuinţe după ce acestea au fost distruse de ruşi.

”Una dintre femeile pe care le-am întâlnit în staţia de metrou mi-a spus că singurul lucru care o mai salvează sunt cărţile. Cred că încă nu realizăm nivelul teribil de durere, tragedie umană şi traumă cu care s-a confruntat fiecare dintre noi. Într-un fel sau altul, suntem cu toţii traumatizaţi”, mărturiseşte Maria Zhartovskaya.

Vă mai recomandăm şi:

Pod feroviar distrus de bombele ruseşti, reconstruit de ucraineni în 29 de zile: „A doua armată sunt căile ferate”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte violente în Donbas. Ucraina suferă „pierderi dureroase” în luptele de la Severodoneţk şi Harkov


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite