Grupul Mozart, ce antrenează militari ucraineni, despre armele de care are nevoie Ucraina pentru a învinge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO FOTO Shutterstock
NATO FOTO Shutterstock

Veteranii militari americani care antrenează soldaţi ucraineni spun că Ucraina are nevoie de arme NATO pentru a învinge Rusia, scrie Insider. Din perspectiva lor, forţele ucrainene riscă să fie copleşite militar în absenţa armamentului mai modern, cu rază lungă de acţiune.

Un grup de veterani militari americani, care antrenează în prezent soldaţi ucraineni, e de părere că pentru a câştiga războiul cu Rusia Ucraina are nevoie de mai multe arme la nivel NATO. 

Ofiţerii din Grupul Mozart, implicat în pregătirea soldaţilor ucraineni, au declarat pentru  Newsweek că artileria modernă, cu rază lungă de acţiune, va ajuta forţele ucrainene să respingă ofensiva rusă.

Înfiinţat la începutul războiului din Ucraina de Andrew Milburn, un veteran al Marinei, grupul a fost descris drept varianta occidentală a grupului de mercenari ruşi de elită Wagner. 

„Este o confruntare dură”, a declarat Martin Wetterauer, un veteran al Marinei şi şeful de operaţiuni al Grupului Mozart, pentru Newsweek de la avanpostul organizaţiei din Zaporijie.

Wetterauer a declarat că ucrainenii sunt sub focul puternic al artileriei ruse şi de aceea sistemele de artilerie şi aeronavele NATO ar fi esenţiale pentru a ajuta la zdrobirea liniilor de apărare ale Rusiei în regiunea Donbass.

Steve K. manager de operaţiuni în cadrul grupului, este de acord cu Wetterauer,  subliniind că sistemul de rachete cu lansare multiplă M27O, respectiv sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARIS) ca fiind instrumente vitale pentru efortul de război ucrainean.

„Au nevoie de artilerie, au nevoie de cartuşe. Dacă nu continuăm această aprovizionare, ei nu vor putea să-i respingă”, a spus Steve K. pentru presa. 

 Wetterauer a adăugat pentru Newsweek că ucrainenii nu subestimează capacităţile ruşilor. El însuşi are încredere în şansele ucrainene de a câştiga dacă primesc echipamentul potrivit.

„Dacă le putem creşte setul de abilităţi, atunci în cele din urmă, în timp, sperăm că ei vor obţine sisteme de arme mai bune şi mai avansate. Cu spiritul lor de luptă, nu există nicio îndoială că vor întoarce acest război. Doar că va dura ceva timp."”, a spus Wetterauer

Forţele ucrainene sunt în prezent angajate într-o luptă vitală în localităţile regiunea Donbas , care au fost supusă focului de artilerie grea din partea trupelor ruse. În iunie, Ucraina a estimat că Rusia are între 10 şi 15 ori mai multă artilerie decât forţele sale, făcând apel la Occident să trimită mai multe arme. 

Săptămâna aceasta, au apărut relatări că sporeşte numărul dezertărilor în rândul forţelor ucrainene după ce au suferit pierderi semnificative. Un înalt oficial american a declarat pentru The Washington Post că Rusia va prelua probabil controlul estului Ucrainei în câteva săptămâni , după ce şi-a dublat eforturile militare în Donbas. Cu toate acestea, informaţiile din Marea Britanie sugerează că Rusia ar putea curând să aibă dificultăţi să producă suficient echipament militar pentru a alimenta un conflict prelungit în Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat miercuri Occidentul să-şi intensifice livrările de arme către Ucraina, pentru a-i permite să se apere de Rusia, relatează AFP.

„Ucraina se confruntă cu un moment-cheie pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să ne sporim eforturile pentru ca ea să se poată apăra”, a declarat Austin în timpul unei reuniuni a ţărilor din Grupul de Contact înfiinţat de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite