Rusia susţine că a distrus un depozit de armament livrat de NATO, în vestul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO FOTO EPA-EFE/Arhivă
FOTO FOTO EPA-EFE/Arhivă

Un depozit de muniţie - furnizată Ucrainei de către NATO - pentru armament străin a fost distrus cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de înaltă precizie, în apropiere de localitatea Zolociv, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Armata rusă face acest anunţ după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-şi accelereze livrările de armament în Ucraina.

Ministrul rus al Apărării să asigurări că ”rachete de croazieră (de tip) Kalibr de înaltă precizie au distrus, în apropiere de localitatea Zolociv, un depozit de muniţie pentru armament străin, furnizată Ucrainei de către state membre NATO, şi anume obuziere (de tip) M777 de 155 de milimetri”.

Guvernatorul regiunii ucrainene Liov (vest), unde se află Zolociv, Maksim Kozîţki, anunţă într-o postare pe Telegram că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă rusească deasupra acestui oraş, marţi, iar căderea acesteia s-a soldat cu şase răniţi uşor.

Spre deosebire de estul şi sudul Ucrainei - puternic afectate de confruntări armate între armatele ucraineană şi rusă de trei luni şi jumătate -, vestul a fost doar sporadic ţinta unor atacuri ale forţelor Moscovei, care vizează instalaţii militare în care se află armament occidental.

Mai multe baterii de obuziere de tip M777 - piese de artilerie de ultimă generaţie folosite recent de către Armata americană (US Army) în Afganistan - au fost livrate de către Washington Ucrainei în ultimele săptămâni.

În pofida acestui ajutor, Ministerul ucrainean al Apărării şi-a exprimat marţi seara regretul faţă de faptul că Kievul a primit doar ”aproximativ 10% dintre armamentul” pe care-l cere Occidentului pentru a lupta pe teren împotriva armatei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul, într-o discuţie prin videoconferinţă cu jurnalişti danezi, să trimită ”cât mai rapid (...) arme şi echipament militar suplimentare”, pentru că ”ruşii au de 10.000 de orimai multe”.

Armata rusă îşi concentrează în prezent ofensiva în Donbas, un bastion industrial în estul Ucrainei, unde încearcă să cucerească oraşele Sivierodoneţk şi Lîsîceansk.

Cucerirea acestor două oraşe ar permite trupelor Moscovei să lovească Sloviansk, în regiunea Doneţk, situat la aproximativ 70 de kilometri vest.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite