Preşedinţia cehă a Consiliului UE propune un plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gettyimages
FOTO Gettyimages

Prim-ministrul ceh Petr Fiala, a cărui ţară preia preşedinţia rotativpă a Consiliului UE, la data de 1 iulie, a declarat că doreşte organizarea unui summit cu privire la reconstrucţia Ucrainei şi întocmirea unui plan Marshall prin care se va putea duce la bun sfârşit acest plan.

„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski”, a declarat Petr Fiala, relatează Digi24.

Pentru organizarea unui summit cu privire la reconstrucţia postbelică a Ucrainei, condiţia prealabilă este pacea. Printre principalele priorităţi ale preşedinţiei cehe la UE, vor fi „gestionarea crizei refugiaţilor, reconstrucţia postbelică a Ucrainei, securitatea energetică, consolidarea apărării europene şi a securităţii în spaţiul cibernetic”.

Fiala a mai adăugat că este nevoie să fie făcută presiune în continuare asupra Rusiei pentru a păstra unitatea europeană  şi pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei. 

„Va trebui să facem presiuni în continuare asupra Rusiei, să păstrăm unitatea europeană în această chestiune şi să sprijinim în continuare Ucraina”, a adăugat premierul.

De la izbucnirea războiului pe teritoriul ucrainean, Cehia a primit peste 300.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit asistenţă militară Ucrainei în valoare de 142 de milioane de euro. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite