BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Ce subiecte au primit elevii la Matematică. Rezolvarea lor, în direct la Adevărul Live 

Profesorul de matematică Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, a rezolvat în direct la Adevărul Live subiectele de la matematică, primite de elevi la simularea examenului de Bacalaureat.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

 
UPDATE: El a vorbit despre subiectele de la simularea de Bacalaureat, spunând că acestea  respectă programa „fără nicun dubiu”.
 
Elevii vor fi punctaţi indiferent ce metodă de rezolvare folosesc în rezolvarea cerinţelor, a spus Troie. În ceea ce priveşte varianta de la profilul Ştiinţele Naturii clasa a XII-a, el spune că la primul subiect e practic materie de clasa a V-a. „Naturaleţea e primul lucru pe care ar trebui să-l aibă în vedere, să gândească. Elevii în general nu explică nimic, scriu direct rezultatul fără să arate cum au gândit şi evident pierd puncte”, spune Troie.
 
„La tehnologic, subiectele  sunt mai simple decât la celelalte variante, dar la un liceu tehnologic, cunoştiinţele lor ar trebui să fie mai practice. Elevii ar fi mai interesaţi dacă ar le-am explica de ce le trebuie cunoştinţe de matematică. Diferenţa dintre a XI-a şi a XII-a este că la a XII-a sunt subiecte care apar în programa din ultima clasă de liceu”, a spus Troie.

UPDATE: Referitor la procentul de 30% din elevi care au luat peste 5 la Matematică la simularea Evaluării Naţionale, profesorul Troie spune că lucrurile sunt destul de grave la nivelul gimnaziului, elevii nu sunt învăţaţi să înveţe, li se dau reţete pentru examen. Prin urmare, copiii nu mai fac conexiuni plus că circulă mitul următor printre ei: „dacă facem prost acum, în vară ne dau mai uşor”, iar o parte din ei nu îşi dau deloc interesul.

UPDATE: Profesorul de matematică Adrian Troie spune că subiectele nu sunt făcute în aşa fel încât să-i determine pe elevi să gândească. „Este şi unul din motivele pentru care avem rezultate slabe la testele PISA, unde se cere ca elevul să facă mai mult decât să aplice algoritmi, i se cere să gândească, să conecteze, să caute singur în informaţiile pe care le are în memorie. La noi, din păcate, subiectele sunt de genul „executaţi asta” – demonstraţi, calculaţi...”, explică Troie.


Liceenii de clasa a XI-a şi a XII-a de la Uman au dat miercuri simularea la Istorie pentru examenul de Bacalaureat, iar cei de la Real trec prin examenul la Matematică, care presupune mai multe variante de subiecte, în funcţie de profilul studiat (Mate-info, Ştiinţele Naturii, Tehnologic şi Vocaţional-pedagogic).

Simularea a început la ora 9:00 dimineaţa, durează trei ore şi respectă întru totul regulile organizării examenului de Bacalaureat din vară: camere de supraveghere, subiecte unice la nivel naţional.

În ceea ce priveşte Matematica, profesorii spun că elevii „nu mai mai au cum să îngraşe porcul în Ajun“, materia trebuia învăţată şi repetată până acum.

„Înainte de ziua examenului, elevii ar trebui să se odihnească, iar la testare să gândească“, a spus profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Mai greu este însă pentru liceenii din clasa a XI-a, pentru că dau Bac-ul tocmai în 2015 şi mulţi nu au apucat sau nu au fost motivaţi să repete materia din primii doi ani de liceu.

Vineri urmează proba la alegere specifică profilului pe care elevii l-au urmat, un examen pe care îl dau doar elevii de clasa a XII-a. Pentru cei de clasa a XI-a, simularea se încheie miercuri. 

Rezultatele finale de la aceste simulări vor fi anunţate pe 14 martie.

Anul acesta, în premieră, elevii din clasa a XI-a vor da şi ei aceste testări, însă doar la Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, matematică (real) sau istorie (uman). 

Deşi notele nu vor fi trecute în catalog, dascălii spun că liceenii de clasa a XI-a nu se simt pregătiţi şi nici suficient de motivaţi, având în vedere că ar trebui să recapituleze şi materia din primii doi ani pentru un examen care va avea loc abia peste un an şi jumătate.

CLASA a XII-a

SUBIECTE SIMULARE MATEMATICĂ PROFIL MATE INFO CLASA A XII-A:

 

 

Barem mate-info XII

 

SUBIECTE SIMULARE MATEMATICĂ PROFIL ŞTIINŢELE NATURII CLASA A XII-A:

 

 

Barem Matematica Stiintele Naturii XII

Matematica Pedagogic XII

Barem Matematica Pedagogic XII

Matematica Tehnologic XII

Barem Matematica Tehnologic XII

 

CLASA a XI-a

SUBIECTE SIMULARE MATEMATICĂ PROFIL MATE INFO CLASA A XI-A:


 

Barem Mate-Info XI

 

 

 

SUBIECTE SIMULARE MATEMATICĂ PROFIL ŞTIINŢELE NATURII CLASA A XI-A:

 

Barem Mate Stiintele Naturii XI

 

 

Matematica Pedagogic

Barem Matematica Pedagogic XI

Matematica Tehnologic XI

Barem Matematica Tehnologic XI

 
Variantele de subiecte şi baremele de corectare pentru toate disciplinele, probele orale şi scrise:
 
 
 
 
 
 
Rata de promovare la Bac 2013: 57,69%
 
Anul trecut, procentul de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 după cele trei sesiuni susţinute (sesiunea specială pentru participanţii la olimpiadele internaţionale şi în loturile naţionale, sesiunea iunie - iulie şi sesiunea august - septembrie) a fost de de 57,69%.

În cifre, peste 113.900 de candidaţi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, dintr-un total de aproximativ 197.400 de participanţi.

Calendar Bacalaureat 2014 
 
Simulări:
 • 3 martie – Limba şi literatura română
 • 4 martie –Limba şi literatura maternă
 • 5 martie –Proba obligatorie a profilului 
 • 7 martie – Proba la alegere a profilului şi specializări 
 • Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie
 
Examene:
 • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
 • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
 • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
 • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
 • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
 • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
 • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
 • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
 • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Miercuri începe runda a doua a simulărilor: Matematică şi Istorie

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 Alecsandri şi Eliade la clasa a XI-a, Caragiale şi Rebreanu la clasa a XII-a. Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

De luni, liceenii intră în febra simulărilor pentru Bacalaureatul din vară

BACALAUREAT 2014 Cum vor fi subiectele la probele scrise şi orale. Calendarul simulărilor şi al examenelor

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Matematică

 

Calendarul BAC-ului din 2014. Probele scrise încep pe 30 iunie

Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

DEZBATERE Cât de pregătită este şcoala profesională să primească elevii slabi, din 2015. Noutăţile de anul viitor

Bacalaureatul Internaţional, „paşaport“ pentru străinătate

Notele obţinute în liceu nu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la facultate din 2014

Legea Educaţiei, modificată: învăţământ obligatoriu de 11 ani şi clasa a IX-a la liceu. Admitere şi Bac după modelul testelor PISA, abia din 2019

REZULTATE BACALAUREAT 2013 21,5 % dintre candidaţi au promovat examenul în sesiunea de toamnă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările