Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, şi elevii de clasa a XI-a vor da simularea pentru bacalaureat    FOTO Adevărul
În acest an, şi elevii de clasa a XI-a vor da simularea pentru bacalaureat    FOTO Adevărul

Simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a bacalaureatului, la care vor participa în premieră şi elevii de clasa a XI-a, între 3 şi 7 martie.

„Elevii vor fi evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii trestului. Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată bacalaureatul, vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie”, a explicat joi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, citat de Mediafax.

Calendarul privind simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a:

  • Limba şi literatura Română – 18 februarie
  • Limba şi literatura maternă - 19 februarie (pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă)
  • Matematică - 20 februarie

Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie.

Calendarul privind simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru clasele a XI-a şi XII-a:

  • Limba şi literatura română - 3 martie
  • Limba şi literatura maternă - 4 martie
  • Proba obligatorie a profilului - 5 martie

Doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializări - 7 martie.

Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie.

„Vreau să precizez că istoria în programa de bacalaureat este istoria de clasa a XII-a. Atunci întrebarea este: cum simulăm examenul de istorie în clasa a XI-a? Modelul de examen va fi pilotat cu subiecte parcurse în primul semestru din clasa a XI-a. Este important ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen şi modelul de subiecte. La anul (2015 - n.r.), când aceşti elevi vor fi în clasa a XII-a, vor a avea a doua simulare, de data aceasta cu subiecte din programa de bacalaureat. Din punct de vedere didactic, considerăm că este importantă această analiză, pentru că vedem nivelul de pregătire pentru două discipline. Este un avantaj pentru elev, chiar dacă materia respectivă nu face parte din programa de bacalaureat”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluărrii naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog.

Potrivit ministerului, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional, şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.

„În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral”, au adăugat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Evaluări naţionale şi în şcoala generală

Ministerul Educaţiei a anunţat că în perioada 6 - 29 mai va avea loc evaluarea naţională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Această evaluare se va desfăşura în două sesiuni, a doua fiind pentru cei care nu s-au prezentat, din motive înteleiate, la prima. 

Potrivit calendarului făcut public de minister, joi, pe site-ul www.edu.ro, prima sesiune este programată în perioada 6 - 15 mai, iar a doua, între 20 şi 29 mai.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Evaluările elevilor din claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a vor avea loc în mai, în două sesiuni. Notele nu vor fi trecute în catalog

Evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog, vor avea loc în intervalul 6 - 29 mai, în două sesiuni, a doua fiind rezervată elevilor care au lipsit, din motive întemeiate, la prima sesiune.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite