BACALAUREAT 2014 Miercuri începe runda a doua a simulărilor: Matematică şi Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După proba la limba maternă de marţi, tinerii din ultimii doi ani de liceu trec miercuri prin simularea la Matematică sau la Istorie, în funcţie de profilul studiat, care se anunţă una dificilă, spun profesorii.

Liceenii de clasa a XI-a şi a XII-a de la Uman dau miercuri simularea la Istorie pentru examenul de Bacalaureat, iar cei de la Real trec prin examenul la Matematică, care presupune mai multe variante de subiecte, în funcţie de profilul studiat (Mate-info, Ştiinţele Naturii, Tehnologic şi Vocaţional-pedagogic).

Profesorii susţin că, dacă pentru elevii de clasa a XII-a, simularea va fi benefică pentru Bac-ul din vara lui 2014, pentru cei de clasa a XI-a testul introdus de anul acesta s-ar putea să nu fie la fel de util.

„Simularea din clasa a XI-a la Istorie e o măsură bună în sine, pentru că îi pregăteşte din timp pe elevi, însă modalitatea de punere în aplicare o face inutilă, pentru că s-a stabilit ca subiectele să fie din lecţii care nu se găsesc în programa pentru Bacalaureat. Asta deşi  în clasa a XI-a se studiază o parte din materie care este şi la Bac şi pe care ar fi putut să o prevadă acum la simulare“, a explicat profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală.

De altfel, ordinul Ministerului Educaţiei specifică faptul că simularea va verifica nu conţinutul din programa de Bac, ci competenţele prevăzute de aceeaşi programă.

Mai multă materie la clasa a XII-a

Profesorul de istorie Corneliu Riegler a mai spus că nu va fi uşor nici pentru cei din clasa a XII-a, pentru că, în acelaşi ordin oficial publicat la mijlocul lui februarie, a fost suplimentată materia de la simulare, fiind adăugată o temă vastă: „Statul român modern, de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX)“.

În ceea ce priveşte Matematica, aici profesorii spun că elevii „nu mai mai au cum să îngraşe porcul în Ajun“, materia trebuia învăţată şi repetată până acum.

„Înainte de ziua examenului, elevii ar trebui să se odihnească, iar la testare să gândească“, a spus profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Mai greu este însă pentru liceenii din clasa a XI-a, pentru că dau Bac-ul tocmai în 2015 şi mulţi nu au apucat sau nu au fost motivaţi să repete materia din primii doi ani de liceu.

Cei doi profesori, Corneliu Riegler şi Adrian Troie vor rezolva miercuri, la Adevărul Live, subiectele primite de elevi la proba obligatorie a profilului: Istorie de la ora 12.00 şi Matematică de la ora 15.00.

Lista Continuturi Simulare Bac clasa XI

Lista Continuturi Simulare Bac clasa XII

Vineri urmează proba la alegere specifică profilului pe care elevii l-au urmat, un examen pe care îl dau doar elevii de clasa a XII-a. Pentru cei de clasa a XI-a, simularea se încheie miercuri. 

Rezultatele finale de la aceste simulări vor fi anunţate pe 14 martie.

Anul acesta, în premieră, elevii din clasa a XI-a vor da şi ei aceste testări, însă doar la Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, matematică (real) sau istorie (uman). 

Deşi notele nu vor fi trecute în catalog, dascălii spun că liceenii de clasa a XI-a nu se simt pregătiţi şi nici suficient de motivaţi, având în vedere că ar trebui să recapituleze şi materia din primii doi ani pentru un examen care va avea loc abia peste un an şi jumătate. 

Variantele de subiecte şi baremele de corectare pentru toate disciplinele, probele orale şi scrise:

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Matematică

BACALAUREAT 2014 Modelul de subiecte pentru Istorie

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba la alegere

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba orală de Limbă Străină

Rata de promovare la Bac 2013: 57,69%

Anul trecut, procentul de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 după cele trei sesiuni susţinute (sesiunea specială pentru participanţii la olimpiadele internaţionale şi în loturile naţionale, sesiunea iunie - iulie şi sesiunea august - septembrie) a fost de de 57,69%.

În cifre, peste 113.900 de candidaţi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, dintr-un total de aproximativ 197.400 de participanţi.

Calendar Bacalaureat 2014 

Simulări:

  • 3 martie – Limba şi literatura română
  • 4 martie –Limba şi literatura maternă
  • 5 martie –Proba obligatorie a profilului 
  • 7 martie – Proba la alegere a profilului şi specializări 
  • Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie

Examene:

  • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale


Pe aceeaşi temă:

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 Alecsandri şi Eliade la clasa a XI-a, Caragiale şi Rebreanu la clasa a XII-a. Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

De luni, liceenii intră în febra simulărilor pentru Bacalaureatul din vară

BACALAUREAT 2014 Cum vor fi subiectele la probele scrise şi orale. Calendarul simulărilor şi al examenelor

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Matematică

BACALAUREAT 2014 Modelul de subiecte pentru Istorie

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba la alegere

Calendarul BAC-ului din 2014. Probele scrise încep pe 30 iunie

Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

DEZBATERE Cât de pregătită este şcoala profesională să primească elevii slabi, din 2015. Noutăţile de anul viitor

Bacalaureatul Internaţional, „paşaport“ pentru străinătate

Notele obţinute în liceu nu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la facultate din 2014

Legea Educaţiei, modificată: învăţământ obligatoriu de 11 ani şi clasa a IX-a la liceu. Admitere şi Bac după modelul testelor PISA, abia din 2019

REZULTATE BACALAUREAT 2013 21,5 % dintre candidaţi au promovat examenul în sesiunea de toamnă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite