Statistica reconfirmă creşterea economică de 2,7% din primele nouă luni din 2013, susţinută de industrie şi de agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsul Intern Brut estimat pentru primele nouă luni a fost de 466,143 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 2,6% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2012 FOTO SHUTTERSTOCK
Produsul Intern Brut estimat pentru primele nouă luni a fost de 466,143 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 2,6% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2012 FOTO SHUTTERSTOCK

Institutul Naţional de Statistică (INS) menţine estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea al anului trecut cu 1,6% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul a fost de 2,7%, susţinut de industrie şi de agricultură.

Statistica a anunţat vineri a doua estimare provizorie privind economia, potrivit căreia Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul III 2013 a fost de 157,32 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,6% faţă de trimestrul II 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul III 2012.

Produsul Intern Brut estimat pentru primele nouă luni a fost de 466,143 miliarde de lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 2,6% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2012.

Ca serie brută PIB estimat pentru trimestrul III 2013 a fost de 174,451 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,1% faţă de trimestrul III 2012. Produsul Intern Brut s-a plasat astfel la 442,262 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 2,7%.

INS menţine astfel date anunţate iniţial în noiembrie şi confirmate o lună mai târziu. 

Premierul Victor Ponta a declarat luni că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată. Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, după ce iniţial ţinta a fost fixată precaut la 1,6%. Prognoza pentru anul în curs indică un avans de 2,2%.


Mai puteţi citi: 

Economia a crescut doar din exporturi în primele nouă luni. Industria şi agricultura, motoarele trimestrului III. INS a menţinut estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BERD se aşteaptă ca economia românească să crească cu 2,4% în 2014. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel anticipat în luna mai, la 2,4%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate în continuare de evoluţia slabă a zonei euro.

Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014. Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

Construcţiile vor redeveni motorul economiei, agricultura nu va mai fi ce-a fost. Cum va evolua PIB-ul în fiecare regiune a ţării. Agricultura, industria şi chiar exporturile îşi vor atenua semnificativ avansul, dar sectorul de construcţii şi încasările din taxe vor creşte cel mai mult în următorii trei ani, arată prognozele oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite