Războiul din Ucraina va evea un impact economic întârziat în Europa

0
Publicat:

Potrivit unui nou studiu demarat de Banca Națională a Elveției, cele mai grave efecte ale războiului din Ucraina ar urma să apară în anii următori.

Colaj foto harta europei bancnote euro
Războiul din Ucraina va evea un impact economic întârziat în Europa Foto: Shutterstock

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Europa a cunoscut creşterea preţurilor la energie, turbulenţe pe pieţele financiare şi o contracţie abruptă a economiilor Rusiei şi Ucrainei, se arată în raport.

Examinând impactul războiului asupra economiilor Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Elveţiei, studiul arată că, în absenţa conflictului, producţia ar fi fost cu 0,1% şi 0,7% mai ridicată în al patrulea trimestru al anului 2022.

Inflaţia în ţările europene ar fi fost cu 0,2% şi 0,4% mai mică

Consecinţele negative ale războiului vor fi probabil mult mai mari pe termen mediu şi lung, în special în ceea ce priveşte economia reală. În unul sau doi ani, acest efect este probabil să fie de aproximativ două ori mai mare”, se arată în studiul demarat de Banca Națională a Elveției.

Germania a fost cea mai afectată ţară. PIB-ul său ar fi fost cu 0,7% mai mare, iar inflaţia ar fi fost cu 0,4% mai mică în al patrulea trimestru din 2022, se arată în studiu, potrivit informațiilor transmise de Agerpres.

Marea Britanie a fost puternic afectată, producţia economică s-a redus cu 0,7%, iar inflaţia a crescut cu 0,2%. Franţa ar fi înregistrat o inflaţie cu 0,3% mai mică şi PIB-ul cu 0,1% mai mare fără conflict, în timp ce inflaţia în Italia ar fi fost cu 0,2% mai mică şi PIB-ul cu 0,3% mai mare. PIB-ul Elveţiei ar fi fost cu 0,3% mai mare, iar inflaţia cu 0,4% mai mică fără război, adaugă studiul.

Întrucât conflictul este mai aproape de Europa decât războaiele anterioare, ţările europene au fost de asemenea afectate mai negativ de refugiaţi şi de cheltuielile militare suplimentare decât în trecut.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite