Succesul Ucrainei, crucial pentru securitatea europeană

0
Publicat:

Forțele Ucrainei nu sunt nici pe departe unde sperau că vor fi, în timp ce toamna se apropie. Luptele grele au avut loc în lunile de vară în jurul Robotîne, la sud de Orihiv și la nord de Mariupol, iar satele eliberate sunt acum o grămadă de moloz, nu mai există clădiri întregi.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Bătălia Ucrainei s-ar putea dovedi hotărâtor pentru securitatea europeană. Rezultatele din următoarele două luni ar putea decide trendul următorului deceniu în termeni globali.

În timp ce progresul ucrainenilor de-a lungul frontului de sud a crescut la începutul acestei luni, acum pare să fi încetinit din nou parțial. Ei sunt încă la o oarecare distanță de Tokmak, aflat la jumătatea drumului spre Melitopol, pentru a atinge obiectivul de a tăia coridorul terestru care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Forțele Kievului se deplasează încet spre sud, spre Mariupol, dar avansul este chinuitor, luptele se duc în câmp deschis.

Președintele rus Vladimir Putin se bazează, probabil, pe iarnă pentru a-și consolida poziția. Forțele sale au rezistat în această vară cu mai multă vigoare decât anticipau mulți. Este încă posibil să înceapă să se clatine: resursele lor umane nu sunt infinite și ritmul loviturilor ucrainene asupra liniilor lor de aprovizionare riscă același tip de colaps văzut la Harkov în septembrie anul trecut. Dar Rusia poate rezista.

Occidentul și-a exprimat hotărârea de a sprijini Kievul. Dar fără îndoială, ajutoarele de miliarde de dolari, aparent anunțate săptămânal de Washington, ar putea fi în pericol pe măsură ce campania electorală din 2024 se apropie.

Președintele american Joe Biden ar prefera de departe să facă campanie cu o soluție ucraineană la îndemână, decât un angajament de a investi banii contribuabililor americani într-un viitor nedefinit într-un război pe care câțiva americani îl urmează zilnic.

Nici sprijinul european nu este concretizat. În fața presiunilor economice , unitatea totală a blocului cu privire la război ar putea, de asemenea, să se clatine dacă sprijinul SUA va scădea. O altă iarnă cu prețuri ridicate la combustibil și alegeri care se profilează ar putea zgudui și această unitate.

Risc de escaladare

Înghețarea frontului în sud riscă, de asemenea, să împingă războiul spre escaladare. Ucraina se simte din ce în ce mai confortabilă să lovească Moscova cu drone, să lanseze raiduri transfrontaliere și să lovească Crimeea cu rachete cu rază mai lungă de acțiune.

În urmă cu un an, oficialii occidentali se speriau doar la simpla idee ca Rusia să fie atacată. Acesta a fost motivul pentru care nu a furnizat Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune care ar putea lovi Crimeea sau teritoriul rusesc de la granița cu Ucraina.

Acum Crimeea este lovită aproape zilnic, iar Occidentul nu are nimic de spus în această chestiune, deoarece rachetele sunt aparent fabricate de Ucraina. Pe măsură ce se apropie iarna, iar civilii ucraineni suportă greul loviturilor reînnoite asupra infrastructurii rusești, se așteaptă ca cererile pentru daune mai mari aduse teritoriului rus să crească.

Moscova, la rândul ei, pare puțin mai îndrăzneață. Există un alt risc, mai grav, de escaladare. Două incidente recente din România și Bulgaria, în care fragmente de drone au fost găsite în interiorul granițelor statelor NATO, sugerează din nou că fapte de neconceput acum un an se întâmplă acum.

Dacă pentru opinia publică occidentală războiul este departe, la marginile Europei, rușilor războiul le este prezentat de televiziunea de stat ca o bătălie existențială împotriva NATO. La televiziunile din statele membre NATO este prezentat mai degrabă ca o șansă de a da Rusiei o lovitură de durată cu mâna altcuiva decât a NATO.

Dar următoarele două luni nu pot fi lăsate de NATO să treacă fără un sentiment mai mare de urgență. Dacă Rusia nu este învinsă, securitatea europeană este în pericol grav în deceniul următor, consideră CNN.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite