Războiul din Ucraina, o combinație uluitoare de tehnologii vechi și noi
0Militarii din întreaga lume urmăresc îndeaproape luptele din Ucraina pentru a obține o perspectivă asupra războiului din secolul XXI, știind că urmăresc testarea unor tehnologii, care vor deveni mai comune și mai importante în conflictele viitoare, scrie „Washington Post“.

Conflictul din Ucraina reprezintă o combinație uluitoare de tehnologii și tactici vechi și noi. Ambele părți folosesc dueluri de artilerie și războiul de tranșee, cunoscute încă din Primul Război Mondial. În același timp, tragerile sunt controlate și reglate cu ajutorul dronelor, folosind computere conectate la Internet. „The Washington Post“, a semnalat faptul că în timpul luptelor din Ucraina sunt testate tehnologii care vor fi folosite în viitoarele conflicte militare. În opinia sa, Occidentul furnizează Ucrainei tot mai multe arme noi și urmărește eficiența acestora.
Utilizarea dronelor în războiul din Ucraina este mult mai mare decât în orice conflict anterior.
Citând declarații ale unor rerpezentanți militari americani de rang înalt, publicația notează că evoluțiile moderne de înaltă tehnologie nu au avut încă un impact serios asupra cursului ostilităților. Armele hipersonice, inteligența artificială și alte tehnologii ale secolului XXI nu asigură succesul pe câmpul de luptă fără utilizarea tancurilor și artileriei, care erau considerate învechite.
90% din armele folosite de ambele părți - tancuri, transportoare blindate sau avioane de luptă - au fost create în secolul trecut.
Tancuri și drone
Potrivit WP, 90% din armele folosite de ambele părți - tancuri, transportoare blindate sau avioane de luptă - au fost create în secolul trecut. Principala inovație, care a devenit larg răspândită în conflictul din Ucraina, este reprezentată de drone.
,,Utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot în războiul din Ucraina este mult mai mare decât în orice conflict anterior. De fapt, a devenit un război al dronelor. Tehnologia de astăzi a aparatelor de zbor fără pilot avansează la fel de repede ca tehnologia aviației în timpul Primului Război Mondial. Atât Ucraina, cât și Rusia luptă să obțină anumite avantaje în acest domeniu”.
Războiul informațional
„The Washington Post“ consideră că și războiul informațional este un element important al confruntării moderne, care, în opinia sa, este câștigat de propaganda ucraineană.
,,Ori de câte ori obțin un succes important, ucrainenii publică rapid rezultatele, lansând videoclipuri pentru a câștiga bătălia în domeniul informațional. Ei sunt pionieri în utilizarea rețelelor de socializare pentru a ridica moralul trupelor acasă și pentru a sprijini efortul de război în străinătate”, a remarcat WP.
„Primul război mondial cibernetic al secolului XXI”.
Deși o mare parte a bătăliei a avut loc pe câmpul de luptă în sine, a existat și un război al tehnologiilor, de la atacuri cibernetice și dezinformare, până la impactul economic asupra scenei tehnologice globale.
Tehnologia joacă, de asemenea, un rol vital în sprijinirea ucrainenilor care doresc să reconstruiască teritoriul elibera sau să comunice cu lumea exterioară.
Impactul internetului și al atacurilor cibernetice în război sunt fără precedent ca viteză și amploare, mulți etichetându-l drept „primul război mondial cibernetic al secolului XXI”.
Social Media
Războiul din Ucraina a devenit cel mai accesibil război din istorie cu actualizări live și videoclipuri publicate prin diverse platforme de social media. Ucraina a reușit să folosească locația pe rețelele sociale pentru a putea viza anumite grupuri de soldați ruși.
A existat o creștere uriașă a activității pe rețelele de socializare, deoarece prietenii și membrii familiei postează actualizări și se adresează celor dragi pentru a-i informa despre siguranța și locul în care se află.
Traficul de internet care revine online în zonele Ucrainei aflate sub ocupația rusă a fost redirecționat către rețelele deținute de guvernul rus. Datele utilizatorilor pot fi monitorizate de un sistem de supraveghere guvernamental rus cunoscut sub numele de SORM, în timp ce capacitatea acestora de a naviga liber pe internet poate fi, de asemenea, restricționată, potrivit lui Victor Zhora, șef adjunct al Serviciului de Protecție a Informațiilor din Ucraina, „lipind accesul oamenilor noștri la informații adevărate, punând la dispoziție doar propaganda rusă.” Multe mari companii de tehnologie au luat, de asemenea, măsuri pentru a restricționa instituțiile mass-media afiliate statului rus să folosească rețelele sociale pentru propagandă și să răspândească dezinformări și, de asemenea, să reducă vizibilitatea postărilor lor.
La începutul războiului, Mihailo Fedorov, ministrul transformării digitale și viceprim-ministru al Ucrainei, a trimis pe Twitter cereri urgente pentru asistență comercială directă prin satelit. Elon Musk a răspuns apelului de restabilire a internetului din țară. 5.000 de terminale de satelit Starlink au fost trimise inițial în zilele de după invazia la scară largă a Rusiei. Menținerea internetului a fost esențială pentru a ajuta cetățenii Ucrainei să rămână conectați, dar și pentru a ajuta coordonarea defensivă a Ucrainei. Fedorov a spus la acea vreme: „Acesta este într-adevăr primul război major în care imaginile prin satelit disponibile comercial pot juca un rol semnificativ în furnizarea de informații open-source despre mișcările de trupe, acumularea militară în țările vecine, fluxurile de refugiați și multe altele. ”