Qatar vrea să ridice restricţiile privind orarul de funcţionare impus hotelurilor. Care este motivul

0
Publicat:

Qatar vrea să ridice restricţiile impuse hotelurilor privind orarul de funcţionare şi sistemul de licenţiere, a declarat recent preşedintele Qatar Tourism, Saad bin Ali Al Kharji.

Vedere panoramică a Qatar
Qatar vrea să ridice restricţiile impuse hotelurilor

Qatarul intenţionează să îşi liberalizeze industria ospitalităţii, în ideea de a continua să majoreze un număr record de turişti înregistrat de această ţară din Golful Persic după ce a găzduit Campionatul Mondial de fotbal din 2022, transmite Bloomberg.

"Vom încerca să liberalizăm sectorul ospitalităţii şi să eliminăm toate obstacolele. Avem multe restricţii impuse hotelurilor privind orarul de funcţionare şi sistemul de licenţiere", a declarat recent preşedintele Qatar Tourism, Saad bin Ali Al Kharji.

Industria turismului din Qatar a dezminţit predicţiile celor care vorbeau de o frânare bruscă după finala Campionatul Mondial de fotbal din 2022, turneu pentru care ţara din Golful Persic a cheltuit 300 de miliarde de dolari. În 2023, Qatarul a primit aproximativ patru milioane de vizitatori, o creştere de 39% comparativ cu anul 2022 când a găzduit Campionatului Mondial.

Anul acest a început de asemenea în forţă, cu capitala Doha care a înregistrat un număr record de 700.000 de vizitatori în luna ianuarie, când a găzduit turneul de fotbal AFC Asian Cup, a precizat Saad bin Ali Al Kharji. Doha, oraş care are 39.000 de camere de hotel, a avut în primul trimestru o rată de ocupare de 75%, arată datele Qatar Tourism. Aproximativ 44% din turişti au venit din ţările vecine din Golf, a dezvăluit Saad bin Ali Al Kharji, dar s-au înregistrat creşteri semnificative şi în cazul sosirilor din Europa, SUA şi Asia.

Qatarul, ţară cu o populaţie de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, are o influenţă foarte mare în domeniul sportului mondial. Pe lângă faptul că a fost prima ţară din Orientul Mijlociu care a găzduit un Campionat Mondial de fotbal Qatarul deţine pachetul majoritar de acţiuni la Paris Saint-Germain, unul din cele mai importante cluburi de fotbal din Franţa. De asemenea, Qatarul este una din etapele din calendarul curselor de Formula 1, conform unui acord pe 10 ani care a început în 2023. De asemenea, capitala Doha va găzdui anul următor FIFA Arab Cup şi FIBA Basketball World Cup în 2027.

Chiar dacă evenimentele sportive au ajutat la atragerea a mii de fani, Al Kharji a spus că acum Qatarul îşi propune să atragă şi familii, turiştii în scopuri medicale precum şi călătorii în interes de business, cu o ofertă largă de conferinţe şi expoziţii. Un exemplu este Qatar Economic Forum, care va aduce lideri din domeniul politic şi financiar la Doha în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, Qatarul va găzdui Geneva International Motor Show la Doha, odată la doi ani pe parcursul următorului deceniu. În 2023 a fost pentru prima dată când acest eveniment de renume mondial a fost organizat în afara Elveţiei.

Saad bin Ali Al Kharji a mai spus că Web Summit, care a adus 17.000 de vizitatori la Doha în luna februarie, va fi organizat în Qatar în următorii patru ani.

Statul din Golful Persic cu mari rezerve de gaze naturale va înmulţi şi evenimentele din domeniul artei, designului şi modei în încercarea de a-şi atinge ţinta de a avea şase milioane de vizitatori internaţionali pe an în 2030, de aproape trei ori mai mult decât în 2019. De asemenea, Qatar vrea ca industria turismului să aibă o contribuţie de 12% la Produsul său Intern Brut în 2030.

Însă şi statele vecine au ambiţii similare. Emiratele Arabe Unite, care include şi ub-ul turistic Dubai, vrea să crească contribuţia turismului la Produsul Intern Brut până la 122 miliarde de dolari în 2031, în timp ce Arabia Saudită investeşte 1.000 de miliarde de dolari pentru a se promova ca destinaţie turistică.

"Campionatul Mondial a afectat întreaga regiune şi începem să vedem Consiliul de Cooperare al Golfului ca o unică destinaţie", a spus Saad bin Ali Al Kharji atunci când a fost întrebat despre concurenţa pentru turişti între ţările Golfului.

Recent Qatarul a încheiat un parteneriat cu Arabia Saudită pentru o companie de tip "dublă descoperire", care permite vizitatorilor să exploreze ambele ţări într-o singură călătorie. Un nou regim de vize de tip Schengen, care va acorda turiştilor intrarea în toate cele şase ţări membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, este aproape de a fi finalizat.

"Fiecare ţară din Consiliul de Cooperare al Golfului îşi consolidează turismul şi ne vom completa reciproc", a spus Saad bin Ali Al Kharji. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite