Qatar vrea să crească producția de gaze pe fondul prăbușirii prețurilor la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Qatarul va continua să crească producția de gaze naturale în ciuda scăderii abrupte a prețurilor globale la gaze, continuând planurile de a extrage o cantitate mai mare din această resursă, în contextul unei concurențe acerbe cu rivali precum Statele Unite.

Sindă de gaze
Qatar vrea să crească producția de gaze pe fondul prăbușirii prețurilor la nivel mondial

Șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, a anunțat duminică o nouă extindere a producției sale de gaz natural lichefiat, care va adăuga încă 16 milioane de tone pe an (mtpa) la planurile de extindere existente, aducând capacitatea totală la 142 mtpa, potrivit Reuters.

Anunțul Qatarului survine în contextul în care prețul gazelor naturale din SUA se tranzacționează aproape de un minim istoric, dacă este ajustat la inflație, după un deceniu de creșteri meteorice ale producției care au făcut din SUA unul dintre cei mai mari exportatori de petrol și gaze.

Prețurile gazelor în Europa au scăzut, de asemenea, puternic, în ciuda unei scăderi a livrărilor rusești, după ce SUA și Qatar au contribuit la înlocuirea volumelor pierdute.

Kaabi a declarat că piețele de gaze din Asia vor continua să crească, iar Europa va avea în continuare nevoie de mai mult gaz în viitorul apropiat.

"Credem în continuare că există un mare viitor pentru gaz pentru cel puțin 50 de ani înainte și ori de câte ori vom putea face mai mult din punct de vedere tehnic, vom face mai mult", a declarat el la o conferință de presă pentru a anunța extinderea de la Doha.

"Vedem că Europa va avea nevoie de gaz pentru foarte, foarte mult timp. Dar creșterea din Asia va fi cu siguranță mai mare decât cea din Europa, determinată în principiu de creșterea populației."

Cu acest impuls suplimentar, extinderea globală a câmpului North Field de la 77 mtpa în prezent la 142 mtpa până în 2030 reprezintă o creștere de 85% a producției.

Qatar se numără printre primii exportatori mondiali de GNL, a cărui concurență s-a intensificat de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

În pofida scăderii prețurilor, toți marii producători de gaze, inclusiv SUA, Australia și Rusia, vor să își majoreze în continuare producția, mizând pe creșterea în continuare a cererii și pe îngrijorarea că gazul lor ar putea să nu mai fie necesar peste câteva decenii, dacă tranziția energetică va face ca energia verde să fie mai ieftină.

Această ultimă extindere ar putea să nu fie ultima pentru gigantul energetic din Golf, întrucât Kaabi a declarat că evaluarea rezervelor de gaz din Qatar va continua și că producția va fi extinsă în continuare dacă va exista o nevoie pe piață.

Compania de stat QatarEnergy a semnat deja o serie de acorduri de furnizare cu parteneri europeni și asiatici în cadrul masivului său proiect de extindere a câmpului North Field, care se aștepta - înainte de anunțul de duminică - să înceapă să producă 126 de milioane de mtpa de GNL pe an până în 2027, de la 77 mtpa în prezent.

Activitățile de explorare din vestul North Field au determinat decizia companiei de a se extinde în continuare.

Kaabi nu a oferit un cost pentru proiect, dar a spus că acesta va fi de ordinul miliardelor de dolari.

"Este dificil să vă dau o cifră acum pentru costul extinderii, dar cu siguranță este de ordinul miliardelor", a spus el.

"Vom începe studiile preliminare de inginerie pentru proiect și apoi, la momentul potrivit, vom anunța cât este costul atunci când proiectul va fi stabilit."

În decembrie, Kaabi a declarat pentru Reuters că QatarEnergy a forat puțuri pentru a evalua oportunitățile de extindere dincolo de fazele North Field East și North Field South.

Această ultimă extindere va necesita construirea a două trenuri de GNL, pe lângă cele șase deja în curs de desfășurare pentru extinderile anterioare.

În ceea ce privește parteneriatele pentru noile trenuri, Kaabi a declarat că QatarEnergy va merge mai departe și va începe faza de inginerie a acestui proiect pe cont propriu, fără a căuta parteneri, urmând ca mai târziu să ia o decizie cu privire la parteneriate.

Câmpul North face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume, pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care își numește partea sa South Pars.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite