Exporturile de cereale ucrainene au scăzut în acest an cu aproape 30%

0

Aproape 18,1 milioane de tone de cereale a exportat Ucraina până în prezent în sezonul iulie 2022-iunie 2023, înregistrându-se o scădere de 29,6% față de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în același stadiu al sezonului trecut, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii, relatează Reuters, conform Agerpres.

Nava cereale
Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până în prezent. Foto: Shutterstock

Datele Ministerului Agriculturii indică faptul că Ucraina a exportat până la acest moment peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz. 

După o blocadă de aproximativ șase luni, determinată de invazia Rusiei în Ucraina, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, potrivit convenției dintre Rusia și Ucraina care a fost intermediată de ONU. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că acordul a permis Kievului să exporte circa 13 milioane de tone de produse agricole. 

Guvernul ucrainean se așteaptă în acest an la o recoltă de circa 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în anul 2021, din pricina randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii. 

Rusia a suspendat participarea sa în acordul privind exporturile de cereale pe 29 octombrie, acuzând un atac ucrainean cu drone asupra flotei sale de la Marea Neagră, însă a revenit asupra deciziei patru zile mai târziu, în urma medierii preşedintelui Turciei.     

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite