Aurescu: 8,4 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat România / Cum e ajutat Kievul de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe susține că peste jumătate din transporturile de cereale ucrainene pe cale terestră au trecut prin România, țara noastră fiind foarte apreciată pentru contribuția la deblocarea crizei alimentare.

„Continuăm aceste eforturi pe care România le face pentru a sprijini tranzitul cerealelor ucrainene, dacă facem o comparație între efortul României și tot ceea ce s-a transportat în coridoarele de solidaritate create de Uniunea Europeană, aproximativ 16 milioane de tone, vă dați seama că efortul României depășește jumătate din acest volum. Putem compara acest efort cu ceea ce s-a putut transfera prin inițiativa Mării Negre privind cerealele, cea care a fost prelungită recent cu 120 de zile. Pe acea rută s-au tranzitat peste 11,1 milioane de tone de cereale și alte produse ucrainene. O singură comparație a acestor cifre arată care este volumul contribuției României, iar această contribuție este extrem de apreciată la nivel internațional”, a explicat Bogdan Aurescu la Adevărul Live.

Ajutorul României în reconstrucția Ucrainei

În ceea ce privește sprijinul oferit de România în vederea reconstrucției Ucrainei, Aurescu susține că în acest moment se examinează modalitatea prin care România poate ajuta. Însă, cel mai probabil se va ocupa de reconstrucția unei anumite regiuni.

„Există deja contacte cu partea ucraineană pe acest subiect, există un grup de lucru la nivelul guvernului care examinează modalitățile prin care putem să ne implicăm în susținerea reconstrucției Ucrainei. Există diverse posibilități, se poate de exemplu pe termen mediu și lung, pentru că această reconstrucție va fi un exercițiu lung și destul de complicat, putem să ne ocupăm de o anumită regiune din Ucraina, așa cum și alte state au decis să gestioneze reconstrucția dintr-o anumită regiune. În altă ordine de idei, există priorități care țin de ajutarea Ucrainei pentru a trece peste dificultățile iernii, pentru că sunt rețele de energie electrică, de apă care sunt afectate. Infrastructura școlară este afectată de bombardamente, putem sprijini reconstrucția acestor obiective și aceste reparații ale unor rețele necesare pentru viața curentă în așa fel încât cetățenii Ucrainei să treacă cu bine peste iarnă”, susține ministrul Bogdan Aurescu. 

România va ajuta la reconstrucția Ucrainei FOTO: Inquam Photos
România va ajuta la reconstrucția Ucrainei FOTO: Inquam Photos

Ministrul susține că România a ajutat la reconstrucția Ucrainei și prin ajutorul acordat facilitării tranzitului de cereale din Ucraina, care ajunge la 7,1 tone de cereale, în total 8,4 tone de produse agricole.

„În egală măsură ceea ce am reușit să facem în România pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene poate să fie util și pentru procesul de reconstrucție, pentru că noi am reușit prin România să facilităm tranzitarea a 7,1 tone de cereale la care se mai adaugă și alte produse agricole din Ucraina, în total 8,4 tone de produse agricole, în principal cereale. Pentru asta noi ne-am îmbunătățit infrastructura și feroviară și în porturi, prin eforturile noastre și cu cooperarea altor state cum ar fi Franța, SUA.  Această dezvoltare logistică poate să fie utilă și pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei, pentru că această rețea de transport poate să funcționeze și în sens invers, nu doar dinspre Ucraina spre România și apoi spre alte zone, dar și în sensul transferării de materiale sau produse necesare pentru reconstrucția Ucrainei”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite