UPDATE Rusia își suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale produse de Ucraina: Reacția Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale din Ucraina în pofida războiului declanșat de Vladimir Putin.

Navă de cereale FOTO Shutterstock
Navă de cereale FOTO Shutterstock

Anunțul survine la câteva ore după atacul cu drone care a vizat în nave ruseşti în Crimeea, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Acest acord este vital pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, notează AFP.

Kievul denunță un „pretext fals”

În replică, șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Iermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” în scopuri specifice.

„Primitivitatea șantajului rusesc (poate fi văzută) în orice. Șantaj nuclear, energetic, alimentar”, a scris Andrii Iermak pe canalul său de Telegram.

Iermak a acuzat Rusia de „atacuri teroriste fictive asupra propriilor instalații” în scopuri specifice.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-și oprească jocurile foamei și să-și reia angajamentul față de obligațiile sale”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite