Prețurile cerealelor scad după revenirea Rusiei în acordul privind coridorul Mării Negre

0
Publicat:

Cotaţiile futures la grâu au scăzut miercuri, din SUA în Europa, în urma anunţului că Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, transmite Reuters.

Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale, Foto: Shutterstock
Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, în jurul orei 11:00 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a scăzut cu 6%, până la 8,47 dolari per bushel, după avansul înregistrat luni şi marţi, în urma retragerii Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre.

Tendinţa a fost urmată şi de alte cereale, cotaţia la porumb a scăzut cu 2,3%, până la 6,81 dolari per bushel, în timp ce cotaţia la soia boabe a înregistrat un declin de 1%, până la 14,33 dolari per bushel, informează Agerpres.

,,Cele mai recente anunţuri reduc riscurile pentru exportatori, deşi încă nu ştim dacă acordul va fi extins, astfel încât incertitudinile se menţin", a apreciat Arthur Portier, de la compania de consultanţă Agritel.

Cotaţia grâului a scăzut şi în Europa, contractele pentru livrările din decembrie înregistrând miercuri un declin de 4%, la 343,50 euro pe tonă.

Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit ,,garanţii scrise" din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac în care, potrivit Moscovei, dronele aeriene şi maritime pilotate de la distanţă s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

Luni, analiştii companiei de consultanţă APK-Inform anunţau că Ucraina nu va putea exporta lunar mai mult de 3,5 milioane de tone de produse agricole dacă porturile sale la Marea Neagră sunt blocate, informa Reuters.

Aceţia subliniau că Ucraina poate exporta aproximativ 1,5 milioane de tone de produse agricole prin porturile sale mici de la Dunăre, şi aproximativ 1,7 milioane de tone cu trenul.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale, şi a trimis peste patru milioane de tone peste hotare din cele trei porturi maritime care nu au fost blocate, în octombrie, susţin analiştii APK-Inform.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite