Constructorii, comercianţii şi bancherii, zero contribuţii la creşterea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În construcţii, criza nu a luat sfârşit
În construcţii, criza nu a luat sfârşit

În primele nouă luni din acest an, trei sectoare din economie nu au adus niciun aport la creşterea economică, reiese din datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este vorba despre construcţii, comerţ (care cuprinde şi serviciile de transport, depozitare, hotelurile şi restaurantele) şi intermedieri financiare (bănci, burse, asigurări), care împreună au o pondere de peste 20% în PIB.

De asemenea, contribuţii extrem de reduse la creşterea economică au mai avut sectoarele IT&C, cultură şi servicii administrative (0,1%), respectiv tranzacţiile imobiliare (0,2%), în timp ce administraţia de stat şi categoria impozitelor nete au tras în jos, cu 0,1%, evoluţia PIB.

Pe partea de utilizări, consumul final efectiv – care deţine o pondere de 77% în PIB – a contribuit la creşterea economiei cu doar 0,1%.

Consumul populaţiei, care reprezintă 60,4% din PIB, a adus un aport de doar 0,4% la creşterea economiei, în timp ce administraţia de stat, formarea brută de capital şi variaţia stocurilor au frânat avansul PIB.

Industria şi agricultura, motoarele creşterii

Principalele motoare ale economiei au fost exporturile (cu o contribuţie de 6% la creşterea PIB), industria (1,4%) şi agricultura (1%).

Ca medie generală, economia a crescut cu 2,7% în primele nouă luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2012, respectiv cu 1,6% în trimestrul III faţă de trimestrul II şi cu 4,1% în trimestrul III faţă de acelaşi interval din anul trecut.

În termeni nominali, PIB-ul realizat de România în perioada ianuarie-septembrie 2013 a totalizat 443,18 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 100 de miliarde de euro), a mai comunicat INS.

image
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite