INS: Investiţiile în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5%. Construcţiile şi industria conduc în top

0
0

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 45,732 miliarde lei preţuri curente, după un declin de 10% în trimestrul al treilea, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile în lucrări de construcţii noi au însumat 21,56 miliarde lei, reprezentând 47,2% din total, faţă de 50,7% în acelaşi interval al anului trecut. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 20,04 miliarde lei (43,8% din total).

„Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor)“, arată INS, într-un comunicat.

În trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al treilea din 2012, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 10%. La utilaje diminuarea a fost de 22,3%, iar la construcţiile noi de 2,6%. La elementul de structură alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 9,7%.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe atrase de România în primele nouă luni ale anului au totalizat 1,49 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Mai puteţi citi:

Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile străine la nouă luni: 1,5 miliarde de euro, cu 10% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut

Investiţiile străine directe atrase de România în primele nouă luni ale anului au totalizat 1,49 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat Banca Naţională a României (BNR).

România a cheltuit în jur de 0,5% din PIB pe cercetare-dezvoltare în 2012, de patru ori mai puţin decât media europeană

Cheltuielile făcute anul trecut în România pentru cercetare-dezvoltare au fost, în total, de 2,872 miliarde lei (0,49% din PIB), sumă care este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Exporturile au crescut cu aproape 9% în primele nouă luni din 2013, deficitul comercial a ajuns la un nou minim istoric

Deficitul comercial a scăzut în primele nouă luni cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 4,15 miliarde de euro, după ce exporturile au crescut cu 8,8%, în euro, iar importurile s-au redus cu 0,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Exporturile au totalizat 36,47 miliarde de euro, iar importurile - 40,63 miliarde de euro. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite