China reduce rata de referință a creditelor ipotecare pentru prima dată din iunie

0
Publicat:

Se așteaptă ca marți, în cadrul ședinței lunare de stabilire a ratei de referință pentru creditele ipotecare, China să reducă rata de referință de referință pentru creditele ipotecare, în condițiile în care îmbunătățirea marjelor nete de dobândă ale băncilor oferă autorităților o anumită marjă de manevră pentru a utiliza stimulente monetare în vederea susținerii creșterii economice în scădere.

colaj foto drapel China cotații bursiere
China reduce rata de referință a creditelor ipotecare pentru prima dată din iunie

Rata dobânzii de bază pentru împrumuturi (LPR) practicată în mod normal pentru cei mai buni clienți ai băncilor este calculată în fiecare lună, după ce 20 de bănci comerciale desemnate prezintă Băncii Populare a Chinei (PBOC) ratele propuse.

Într-un sondaj realizat săptămâna aceasta în rândul a 27 de observatori de piață, 25, adică 92,6% din totalul respondenților se așteptau la o reducere a LPR pe cinci ani marți. Aceștia au preconizat o reducere de cinci până la 15 puncte de bază.

Între timp, șapte, sau 25,9%, dintre toți participanții au prezis o reducere a scadenței la un an .

Majoritatea împrumuturilor noi și în curs de rambursare din a doua cea mai mare economie a lumii se bazează pe LPR pe un an, care se situează la 3,45%. Aceasta a fost redusă de două ori cu un total de 20 de puncte de bază în 2023.

Rata la cinci ani influențează prețul creditelor ipotecare și este de 4,20% în prezent. Ea a fost redusă ultima dată în iunie 2023 cu 10 puncte de bază.

Așteptarea puternică a unei reduceri a ratei de referință pentru creditele ipotecare vine după ce duminică Ziarul Financiar, susținut de banca centrală, a relatat că LPR de referință ar putea scădea în următoarele zile, fiind mai probabilă o reducere a scadenței la cinci ani.

Scăderea LPR pe cinci ani va contribui la stabilizarea încrederii, la promovarea investițiilor și a consumului și, de asemenea, la sprijinirea dezvoltării stabile și sănătoase a pieței imobiliare”, a declarat ziarul pe contul său oficial WeChat.

În timp ce o economie în încetinire a grăbit necesitatea unor rate mai mici, astfel de mișcări au fost limitate de incertitudinile legate de momentul reducerilor de rate din SUA și de riscurile de scădere rapidă a yuanului și de ieșiri de capital.

Rata de politică monetară este slab ancorată la rata dobânzii de politică monetară pe termen mediu, iar cele două seturi de rate evoluează de obicei în tandem. Observatorii pieței au declarat că o reducere recentă a ratei rezervelor minime obligatorii (RRR) și ultimele reduceri ale ratelor la depozite ale principalilor creditori ar trebui să permită băncilor să reducă LPR.

Banca centrală a Chinei a lăsat neschimbată rata LFR, așa cum era de așteptat, duminică, atunci când a rulat împrumuturile pe termen mediu ajunse la scadență, incertitudinile legate de momentul unei relaxări din partea Rezervei Federale limitând marja de manevră a Beijingului în ceea ce privește politica monetară.

Decizia PBOC de a reduce RRR și de a reînnoi în totalitate împrumuturile MLF ajunse la scadență „subliniază angajamentul continuu față de o politică monetară expansionistă menită să susțină creșterea economică și stabilitatea”, a declarat Tommy Xie, șeful departamentului de cercetare pentru China Mare la OCBC Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite