Ce ţară îi atrage ca un magnet pe milionarii lumii în 2024: „Caută pășuni mai verzi și porturi mai sigure”

0
Publicat:

Potrivit unui raport privind migraţia persoanelor cu o avere netă de peste un milion de dolari, există câteva state care îi atrag ca un magnet pe milionarii lumii, iar unul dintre ele deţine recordul pentru al treilea an consecutiv.

Unde vor să trăiască milionarii lumii? FOTO Arhiva
Unde vor să trăiască milionarii lumii? FOTO Arhiva

Astfel, în 2024, se așteaptă ca un număr record de 128.000 de persoane cu avere netă mare, cu o avere lichidă investibilă de un milion de dolari sau mai mult, să migreze. Acest număr depășește recordul anterior de 120.000 de milionari, stabilit anul trecut, potrivit Henley Private Wealth Migration Report, care anunţă că 2024 „se anunță a fi un moment de cotitură în migrația globală a bogăției”.

Emiratele Arabe Unite conduc pentru al treilea an consecutiv în topul mondial al destinațiilor de top pentru cei bogați, așteptându-se să înregistreze un aflux record de 6.700 de milionari până la sfârșitul anului, potrivit raportului Henley Private Wealth Migration Report 2024.

Pe locul al doilea se află Statele Unite în ceea ce privește atragerea persoanelor străine cu averi mari, unde se estimează că se va înregistra un aflux de 3.800 de milionari în 2024. La polul opus este China, care se așteaptă să înregistreze cel mai mare exod, cu un număr de 15.200 de milionari care se preconizează că vor părăsi țara până la sfârșitul anului, relatează cnbc.

Datele pentru acest raport au fost furnizate de firma globală de informații despre averi New World Wealth și prezintă informații despre intrările și ieșirile de milionari și despre modelele de migrație ale acestora la nivel global.

„Această mare migrație a milionarilor este «un canar în mina de cărbuni», semnalând o schimbare profundă a peisajului global și a geografiei bogăției și puterii, cu implicații de anvergură pentru traiectoria viitoare a națiunilor pe care le lasă în urmă sau a celor în care își fac noua casă”, a declarat în raport Dominic Volek, șeful grupului de clienți privați la Henley & Partners.

Iată care sunt primele 10 țări care se așteaptă să înregistreze cele mai mari intrări de milionari în 2024, potrivit Henley and Partners: Emiratele Arabe: +6,700; SUA: +3,800; Singapore: +3,500; Canada: +3,200; Australia: +2,500; Italia: +2,200; Suedia: +1,500; Grecia: +1,200; Portugalia: +800 şi Japonia: +400.

„În timp ce lumea se confruntă cu «furtuna perfectă» de tensiuni geopolitice, incertitudine economică și tulburări sociale, milionarii caută pășuni mai verzi și porturi mai sigure pentru activele și interesele familiei lor”, a declarat Volek în raport.

De ce atrag Emiratele Arabe milionari

Emiratele Arabe Unite își consolidează din ce în ce mai mult poziția de refugiu sigur pentru persoanele cu averi mari la nivel global, în mare parte datorită politicilor fiscale favorabile ale țării, locației strategice, infrastructurii de clasă mondială și nu numai, potrivit raportului.

Țara din Orientul Mijlociu oferă, de asemenea, o viză de aur menită să atragă talentele să locuiască în EAU. Această viză are ca scop „să ofere rezidență pe termen lung investitorilor străini, antreprenorilor și persoanelor talentate, inclusiv specialiștilor, studenților și cercetătorilor care fac investiții semnificative în țară”, potrivit Henley & Partners.

Aceste fluxuri de migrație în Emirate sunt stimulate în mare măsură de mișcările din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, India, Rusia, Africa și, mai recent, de afluxul așteptat de persoane din Marea Britanie și Europa, potrivit cercetării.

Altă destinaţie: Asia

Singapore s-a clasat pe locul al treilea, cu un aflux net preconizat de 3.500 de milionari în 2024. Națiunea-insulă conduce, de asemenea, ca principală destinație pentru persoanele cu averi mari care doresc să se mute în Asia.

Potrivit raportului, Japonia a intrat și ea în top 10, stimulată în parte de tendința unui aflux de milionari chinezi după Covid, potrivit raportului.

Cine pierde milionari

Potrivit raportului, cel mai mare exod de milionari se proconizează a fi înregistrat de China, cu un număr de 15.200 de persoane cu averi mari care ar urma să părăsească țara până la sfârșitul anului. Marea Britanie se află pe locul al doilea, cu o pierdere netă estimată la 9.500 de milionari până la sfârșitul anului 2024, urmată de India, care ar urma să piardă 4.300 de milionari în acest an.

Potrivit raportului, Marea Britanie, care anterior era una dintre destinațiile de top pentru cei bogați la nivel global, a înregistrat recent o mare pierdere de milionari.

„Ieșirea deja generată de turbulențele economice și politice din Marea Britanie riscă să fie accelerată de noi decizii politice nedorite înainte de alegeri”, potrivit analiştilor.

„Atât China, cât și India înregistrează ieșiri ridicate din cauza succesului economiilor lor [considerabile] în generarea de noi milionari, deși încetinirea creșterii bogăției în China în ultimii ani ar putea însemna că pierderile susținute devin mai dăunătoare în timp”, spune raportul.

În ceea ce priveşte exodul milionarilor din India, „aceştia părăsesc adesea subcontinentul în căutarea unui stil de viață mai bun, a unor medii mai sigure și mai curate și a accesului la servicii de sănătate și educație mai premium”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite