Japonia poate găzdui întreaga populație a Australiei în locuințele părăsite

0
Publicat:

Noile cifre arată că aproape 14% din toate casele din Japonia sunt goale - iar acest exces imobiliar atrage un interes tot mai mare din partea străinilor.

japonia abandonata 2

Pe măsură ce scăderea populației continuă să aibă un impact asupra societății și economiei Japoniei, numărul de locuințe vacante a depășit nouă milioane - suficient pentru a găzdui întreaga populație a Australiei, la o rată de trei persoane per locuință.

Cifrele guvernamentale publicate marți arată că numărul de case goale, cunoscute sub numele de akiya, până în octombrie 2023 a crescut cu peste jumătate de milion față de sondajul precedent din 2018.

La baza problemei se află depopularea rurală, combinată cu faptul că mulți dintre cei care moștenesc astfel de proprietăți nu pot sau nu doresc să locuiască în ele, să le renoveze sau chiar să le demoleze. Cu toate acestea, orașele nu sunt imune, iar în zonele urbane există sute de mii de case goale pe termen lung.

Această cifră totală de case vacante reprezintă aproape 14% din totalul locuințelor din Japonia, deși numărul real ar putea fi mai mare. Institutul de Cercetare Nomura estimează că există aproape 11 milioane de akiya și că acestea ar putea reprezenta peste 30% din case în decurs de un deceniu.

Mai mult de 4,4 milioane de proprietăți analizate sunt disponibile pentru închiriere, dar sunt goale de mult timp și se află în mare parte departe de principalele centre urbane. Situația a peste 3,8 milioane de locuințe este necunoscută și doar 330.000 din cele 9 milioane erau de vânzare.

În Japonia, terenurile vacante atrag impozite mai mari decât terenurile cu clădiri, ceea ce sporește povara financiară a demolării caselor vechi și îi determină pe unii oameni să evite să moștenească proprietăți.

Străinii, interesați

Cu toate acestea, există un interes tot mai mare în rândul străinilor pentru această abundență de proprietăți goale, în special pentru casele kominka (tradiționale), ca opțiune de cazare ieftină și neobișnuită, case de vacanță sau pentru a le închiria turiștilor.

Hana Sakata și soțul ei renovează și închiriază case de aproape un deceniu prin intermediul firmei lor New Heritage, începând cu o casă de vacanță din peninsula Izu, care rămăsese vacantă și ajunsese într-o stare de degradare totală. Au achiziționat o casă tradițională kominka într-un sat din Nagano, în zona muntoasă, după ce o parte din ea s-a prăbușit sub greutatea zăpezii necurățate, în timp ce proprietarul ei în vârstă se afla într-un centru de îngrijire.

Cu toate acestea, costul restabilirii unor astfel de proprietăți la gloria lor de odinioară este enorm, avertizează Sakata, care încă se confruntă cu proiectul kominka .

"Există o mare agitație acum, în special în rândul străinilor, cu privire la aceste ferme gigantice din Japonia care sunt disponibile foarte ieftin sau gratuit. Dar este vorba de un angajament uriaș și nu există mulți antreprenori care să le poată repara - abilitățile tradiționale de tâmplărie sunt pe cale de dispariție", spune ea. "În 10 ani am putea vedea o mulțime de akiya deținute de străini."

Cu toate acestea, interesul în rândul turiștilor străini de a experimenta un sejur în unități de cazare tradiționale japoneze este mare, cererea depășind în prezent oferta, notează Sakata.

Yenul aflat la niveluri minime de mai multe decenii în comparație cu valutele importante a contribuit la impulsionarea unui boom turistic, cu un record de 3 milioane de vizitatori de peste mări în martie.

Japonia este departe de a fi singura națiune care se confruntă cu consecințele demografice. În țara vecină, Coreea de Sud, rata natalității a scăzut anul trecut la un minim record de 0,72, mult sub cifra de 1,26 înregistrată de Japonia în 2022. Atât Singapore, cât și Taiwan au scăzut, de asemenea, sub un copil, în timp ce ratele de fertilitate din SUA sunt, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din ultimul secol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite