EAU lansează un nou model de inteligență artificială pentru a concura cu companiile Big Tech

0
0
Publicat:

Un institut de cercetare guvernamental din Emiratele Arabe Unite a lansat luni un nou model GenAI cu sursă deschisă, care ar putea rivaliza cu cele ale marilor companii de tehnologie.

colaj foto inteligenta artificiala
EAU lansează un nou model de inteligență artificială pentru a concura cu companiile Big Tech

Institutul de Inovare Tehnologică din Abu Dhabi (TII) a declarat că lansează seria Falcon 2: Falcon 2 11B, un model bazat pe text, și Falcon 2 11B VLM, un model de transformare a vederii în limbaj care poate genera o descriere text a unei imagini încărcate, transmite Reuters.

TII este un centru de cercetare din cadrul Consiliului de cercetare tehnologică avansată din Abu Dhabi.

Emiratele Arabe Unite, un important exportator de petrol și o putere influentă în Orientul Mijlociu, face investiții uriașe în inteligența artificială. Dar acest pariu a atras atenția și din partea oficialilor americani, care anul trecut au lansat un ultimatum: tehnologie americană sau chineză.

Firma de inteligență artificială din Emiratele Arabe Unite G42 a retras hardware-ul chinezesc și a renunțat la participații în companii chinezești înainte de a obține o investiție de 1,5 miliarde de dolari de la Microsoft, care a fost coordonată cu Washingtonul.

Secretarul general al Consiliului de cercetare în domeniul tehnologiei avansate, Faisal Al Bannai, care este, de asemenea, consilier al președintelui pentru cercetare strategică și tehnologie avansată, a declarat că Emiratele Arabe Unite demonstrează că pot fi un jucător important în domeniul inteligenței artificiale.

Seria Falcon 2 vine în contextul în care companiile și țările se întrec în dezvoltarea propriilor modele lingvistice de mare anvergură, după lansarea în 2022 a ChatGPT de către OpenAI. În timp ce unii au optat să își păstreze codul de inteligență artificială proprietar, alții, precum Falcon din EAU și Llama din Meta, și-au pus codul la dispoziția publicului pentru a fi folosit de oricine.

Al Bannai a declarat că este optimist în legătură cu performanțele lui Falcon 2 și că se lucrează la „generația Falcon 3”.

Suntem foarte mândri că încă putem să ne depășim cu mult greutatea noastră, să concurăm cu adevărat cu cei mai buni jucători la nivel global, a spus el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite