Bogdan Nica a fost eliberat din funcţie de premierul Ponta. Şeful ANPC, înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a fost eliberat din funcţie şi înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei, potrivit unei decizii a premierului Victor Ponta, publicată azi în Monitorul Oficial.

UPDATE Potrivit Agerpres.ro, decizia premierului are legătură cu scandalul mezelurilor retrase de pe rafturi de către ANPC la finele săptămânii trecute.

Decizia este contrasemnată de către Ion Moraru, Secretarul general al Guvernului.

Nica, în vârstă de 47 de ani, este membru PNL şi, anterior numirii la conducerea ANPC, a condus un centru medical privat (2008 - 2012), a fost secretar general în Ministerul Sănătăţii (2007 - 2008), inspector general sanitar în aceeaşi instituţie (2006 - 2007) şi director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova (2005 - 2006).

Vineri, ANPC anunţa că 3,4 tone de mezeluri au fost retrase de pe piaţă în toată ţara, din cauza descoperirii de salam alterat.

Nica s-a făcut remarcat, în special, prin procesele duse de ANPC cu băncile, în privinţa clauzelor abuzive din contractele de credite. Potrivit legislaţiei, de la 1 octombrie 2013, orice proces pierdut de bănci în privinţa clauzelor abuzive duce, automat, la eliminarea prevederilor din toate contractele asemănătoare.

Contractele-cadru de leasing sunt problematice în special atunci când instituţiile nu respectă ceea ce se află în contract, în schimb au pretenţia ca persoanele fizice să îşi respecte obligaţiile, astfel că oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi li se iau nişte sume nejustificate, declara Nica acum două săptămâni.

În octombrie, Nica se războia cu instituţiile financiare nebancare. Cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, coopertaivele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e „nenorocire“, afirma atunci Bogdan Nica.

În luna aprilie 2013, ANPC se afla în mijlocul unui scandal cu breasla bijutierilor, care acuzau instituţia că ştanţează ca fiind de aur obiecte ce sunt falsuri. Instituţia replica atunci că s-a ajuns la situaţia în care comercializarea obiectelor din metale comune ca fiind metale preţioase a depăşit graniţele României deveninând aproape o problemă europeană.

În urma a 2.400 de verificări efectuate de ANPC de-a lungul timpului în rândul operatorilor economici de profil, autorităţile au constat că 50% dintre aceştia încalcă legislaţia în vigoare. Concret, 20% dintre obiectele din metale preţioase vândute sunt neconforme. Iar acesta este cel mai ridicat procent din întreaga Uniune Europeană, potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit ANPC, din ianuarie 2011 până în aprilie 2013 au fost confiscate 200 de kilograme de argint şi 50 de kilograme de aur.

Mai puteţi citi:

Protecţia Consumatorilor a retras peste 3 tone de mezeluri stricate din magazine din toată ţara. Amenzi de 370.000 de lei

Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, în cadrul controlului de joi şi vineri, din toată ţara, după depistarea unui salam alterat în Timişoara, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Sfatul specialistului: Cum deosebeşti pâinea neagră autentică de cea cu coloranţi

Un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) interzice producătorilor să mai folosească coloranţi sau E-uri în procesul de producere a pâinii negre. „Adevărul“ vă arată cum ar trebui să fie pâinea.

O tonă de produse alimentare din supermarketuri au fost găsite improprii consumului uman de inspectorii ANPC

Peste 400 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în hipermarketuri, supermarketuri şi în marile reţele de magazine pentru încălcarea prevederilor privind protecţia consumatorilor în perioada 4-8 noiembrie.

Alimente expirate, depistate în urma unor controale efectuate în grădiniţe

Supraagomerare în dormitoare, alimente expirate şi prize fără protecţie s-au numărat printre neregulile constatate în cadrul unor controale efectuate în grădiniţie, timp de două săptămâni, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Nereguli la produse de protecţie solară şi autobronzante. ANPC a aplicat amenzi de 300.000 de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a depistat sute de abateri privind comercializarea produselor cosmetice de protecţie solară şi autobronzante şi a aplicat amenzi de aproape 300.000 de lei, în mai puţin de două săptămâni de controale.

Pieţarii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru produse stricate din cauza caniculei

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 60.000 de lei după ce aceştia au găsit mai multe produse stricate în două pieţe din Bucureşti.

Ploieşteanul Bogdan Nica este noul şef al ANPC

Premierul Victor Ponta a semnat miercuri numirea în funcţie a medicului ploieştean Bogdan Cristian Nica în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite