UPDATE Bogdan Nica, ANPC: Există cel puţin trei bănci care încearcă să ascundă lucruri în contractele de credite. Instituţia are procese cu toate băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.

El a refuzat să nominalizeze care sunt aceste bănci şi să spună câte procese există împotriva lor. 

"Există cel puţin trei bănci care în continuare încearcă să ascundă lucruri în contracte. N-o să va spun ce bănci şi câte procese sunt, pentru că vrem să le câştigăm pe toate. Cu cât mai mulţi bancheri corecţi, cu atât mai bine pentru ţară. Vrem cât mai puţini aventurieri", a spus Nica. 

El a adăugat că, de la 1 octombrie, a fost înfiinţată o structura specializată în cadrul ANPC pentru a se ocupă de clauzele abuzive. 

"Oamenii reclamau şi până acum clauzele abuzive, diferenţa este de abordare în justiţie. Noi vom introduce în toate procesele motivări în temeiul noii legi", a mai spus Nica. 

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Română a Băncilor, a menţionat că nu este normal să existe astfel de clauze după aplicarea Ordonanţei 50/2010. 

Pe de altă parte, Bogdan Nica a mai afirmat că acele clauze care până acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va întâmplă că mâine sau poimâine să fie găsită abuzivă o clauză care înainte era legală", a spus el. Remarca sa a venit în contextul în care băncile şi instituţiile financiare nebancare s-au plâns că o serie de clauze care au fost legale până acum, după nouă legislaţie vor fi găsite ilegale şi că acest lucru nu este normal.

Nica a adăugat că principiul potrivit căruia un verdict în cazul unei clauze se va aplică şi la celelalte contracte este unul corect, european. "Trebuie să fie un semnal pentru profesionişti să nu facă profituri din clauze abuzive", a subliniat el. 

Până la constituirea unei instanţe comerciale care să se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar ultima va fi Curtea de Apel. Instanţele vor fi cele din oraşul unde are sediul social instituţia dată în judecată.

ANPC are procese cu toate băncile

Nica a mai precizat că ANPC va încerca să transforme procesele avute deja pe rol privind caluzele abuzive în acţiuni în interes colectiv, prevăzute de lege de la 1 octombrie.

"Mi se pare de bun-simţ, în temeiul legii, să notific instanţele, printr-o procedură pe care nu o discut eu acum, s-au invocat mai mulţi termeni juridici, să se înţeleagă juriştii, în mod cert ai mei sigur au înţeles şi vor folosi terminologia care trebuie, pentru că altfel nu câştigam de cinci ori mai multe procese decât am pierdut. Vom încerca să convingem instanţa că nu numai pentru persoanele pentru care am intervenit în justiţiei trebuie făcută dreptatea, ci pentru toţi cei care au clauza în contract la profesionistul respectiv", a spus Nica. El a precizat că instituţia sa este în proces cu toate băncile, mai puţin una.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite