Protecţia Consumatorilor a retras peste 3 tone de mezeluri stricate din magazine din toată ţara. Amenzi de 370.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma controalelor au fost oprite de la comercializare 2.678 de kilograme din produsul respectiv de salam şi au fost date amenzi de 100.000 de lei
În urma controalelor au fost oprite de la comercializare 2.678 de kilograme din produsul respectiv de salam şi au fost date amenzi de 100.000 de lei

Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, în cadrul controlului de joi şi vineri, din toată ţara, după depistarea unui salam alterat în Timişoara, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

UPDATE: ANPC a iniţiat, joi, un control în toată ţara care a avut ca obiect verificarea calităţii unor produse alimentare (salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar şi alte mezeluri), ca urmare a unei sesizări a unui consumator din judeţul Timiş privind un salam feliat ambalat în vid ce prezenta semne evidente de alterare.

Astfel, joi şi vineri, au fost verificate 16.526 de kilograme de produse din carne de la 222 de operatori economici, marea majoritate magazine, dar şi firme de ambalare. Din cantitatea controlată, au fost oprite definitiv de la comercializare, fiind improprii consumului uman, 3.456 de kilograme de produse şi oprite temporar de la comercializare 2.413 de kilograme.

Amenzile aplicate totalizează 370.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme, din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă ţară UE, care era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanţilor autorităţii, produsul era adus în ţară în bune condiţii, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.

Inspectorii au găsit inclusiv produse ambalate fără elemente de identificare, ceea ce a condus la concluzia că sunt nesigure şi la scoaterea lor de la comercializare, neeconcordanţe între datele produsului original şi cel feliat, capete de salam la care lipsea data durabilităţii minimale, precum şi produse care aveau pe ambalaj steagul românesc, deşi proveneau din UE, fiind doar ambalate în ţară.

UPDATE: Aproximativ 100 de kilograme de mezeluri, majoritatea importate din Germania şi reambalate la Braşov, au fost retrase, vineri, de inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor din mai multe magazine din Timişoara întrucât fie erau expirate, fie erau reambalate şi neetichetate.

Inspectorul-şef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Timiş, Mihaela Ignat, a declarat corespondentului Mediafax, că aproximativ 100 de kilograme de mezeluri importate din Germania şi reambalate în Braşov au fost retrase din mari magazine din Timişoara în urma controalelor făcute după reclamaţia unui cumpărător.

„Au fost retrase aproximativ 100 de kilograme de produse vidate din magazine, mă refer aici la mezeluri. Acestea erau fie expirate, fie reambalate şi nu au avut elemente de identificare pe etichete. Cele mai multe produse retrase au fost importate din Germania şi ambalate la Braşov", a declarat Mihaela Ignat.

Aceasta a precizat că şi în zilele următoare vor fi controale în marile magazine din Timişoara şi din întreg judeţul Timiş, la verificări participând 12 inspectori ai Autorităţii Sanitare-Veterinare.

Şeful Autorităţii Sanitare-Veterinare din Timiş, Adrian Popa, a declarat că aceste controale au început după ce un bărbat din judeţ a reclamat că a constatat că salamul pe care îl cumpărase dintr-un magazin era alterat.

„Era un salam uscat, de genul celui de Sibiu. Fusese adus din Germania şi vândut într-un magazin din Timişoara. Consumatorul reclamase că suspicionează fenomene de alterare. Acum căutăm să vedem dacă există un lot mai mare. Există două posibilităţi: fie salamul era expirat şi atunci e vina magazinului, fie era încă în termenul de garanţie, însă producătorul l-a ţinut în condiţii improprii, iar în acest caz producătorul se face vinovat", a precizat Adrian Popa.


Reprezentanţii ANPC au declarat vineri, pentru agenţia Mediafax, că un consumator din Timiş a reclamat că a cumpărat o marcă de salam, feliat, care prezenta semne evidente de alterare, iar la verificări s-a constatat că ambalajul nu era vidat corespunzător.

Astfel, începând de joi seară se fac controale în hipermarketurile din toată ţara, până în prezent fiind verificate 38 de magazine.

În urma controalelor au fost oprite de la comercializare 2.678 de kilograme din produsul respectiv de salam şi au fost date amenzi de 100.000 de lei.

Inspectorii ANPC au fost în control şi la firma care ambalează salamul respectiv, fiind vorba de un produs dintr-o ţară UE. În urma controalelor, există suspiciuni că firma, care feliază şi ambalează salamul, ar fi modificat datele de expirare. De asemenea, întrucât produsul nu era bine ambalat, a oxidat.

De la firma care ambalează salamul au fost oprite de la comercializare, până la finalizarea verificărilor, 4.225 de kilograme, au precizat reprezentanţii ANPC.


Mai puteţi citi: 

O tonă de produse alimentare din supermarketuri au fost găsite improprii consumului uman de inspectorii ANPC. Peste 400 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în hipermarketuri, supermarketuri şi în marile reţele de magazine pentru încălcarea prevederilor privind protecţia consumatorilor în perioada 4-8 noiembrie.

Alimente expirate, depistate în urma unor controale efectuate în grădiniţe. Supraagomerare în dormitoare, alimente expirate şi prize fără protecţie s-au numărat printre neregulile constatate în cadrul unor controale efectuate în grădiniţie, timp de două săptămâni, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Nereguli în grădiniţele din Teleorman Valoarea alimentelor primite de copii este mai mică decât valoarea plătită de părinţi. La mai multe grădiniţe din Teleorman au fost descoperite nereguli, în urma unor controale efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au descoperit că alimentele primite de copii la masă au o valoare mai mică decât banii plătiţi de părinţi. S-a constatat, de asemenea, că, la unele unităţi, nu se păstrează, aşa cum ar trebui, probe din fiecare preparat culinar servit la masă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite