Aderarea României la spaţiul Schengen: negocierile au ajuns la modificarea legii off shore

0
0

Surse politice susţin că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori modificarea legii off shore, o condiție pentru acceptarea României în spațiul Schengen.

Romania Schengen FOTO Shutterstock jpg

Cu puțin timp înainte de şedinţa în care ar trebui să se ia decizia privind extinderea spaţiului Schengen, România încă mai speră că Austria îşi va schimba votul.

În ultimele săptămâni, austriecii au declarat în repetate rânduri că se opun extinderii spaţiului Schengen. La un summit UE-Balcanii la Tirana, la care participă şi Klaus Iohannis, cancelarul austriac a spus un nu tranşant şi României, dar şi Bulgariei.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că se poartă negocieri până în ultimul moment. Însă demnitarii de la Viena își mențin hotărârea: nu sunt de acord cu aderarea României şi a Bulgariei. „Este nevoie de mai mult timp“, spune cancelarul austriac. El dă vina pe faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița de la noi, dar surse politice susţin că la mijloc ar putea fi și interese economice.

Austriecii invocă vulnerabilităţile de la graniţele de sud-est ale Europei pe rute care trec prin România şi Bulgaria. Politicienii de la Bucureşti au venit cu rapoarte oficiale care arată că doar 2,7% dintre migranţii care au ajuns în vestul Europei au tranzitat ţara noastră.

În această perioadă sunt negocieri și în alte domenii.

La doar trei zile după ce ministrul de interne al Austriei a anunţat că va vota împotriva României, o delegaţie a companiei OMV Petrom, condusă de președintele Consiliului de Supraveghere, Alfred Stern, a fost în vizită la Palatul Cotroceni. Într-un comunicat transmis după discuţii, administraţia prezidenţială a transmis că OMV va anunţa decizia finală de investiţii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră la mijlocul anului viitor.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

Surse politice susţin pentru Știrile ProTv că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii off shore astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune. Acest lucru ar însemna că reprezentanţii companiei austriece nu vor fi nevoiţi să oferteze întâi statul român pentru gazele exploatate.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite