Gratis în muzee

Gratis în muzee

Peste 5.000 de astfel de instituţii din Europa îşi aşteaptă vizitatorii la o Noapte Albă La cea de-a treia ediţie a evenimentului "Noaptea Muzeelor" participă, astăzi, peste 5.000 de

Un proiect de lege, ajuns acum la Camera Deputaţilor, e subiectul unor crîncene discuţii despre revoluţia în managementul instituţiilor de cultură. Victimele sînt chiar instituţiile, căci măsurile posibil bune din acest proiect sînt calul troian al unor intervenţii poate nu toxice, dar clar fără multă gîndire în spate.

acum 18 ore · comentarii (1)

Avem instituţii conduse de 20-30 de ani de aceeaşi oameni şi instituţii conduse de decenii de persoane trecute de mult de vîrsta de pensionare – şi, în ciuda reclamării modelelor de mari teatre vestice sau ruseşti conduse toată viaţa de mari personalităţi, nici una dintre aceste instituţii din România n-a atins performanţe şi notorietate similare.

acum 2 zile · comentarii (0)

Cristian Măcelaru este dirijorul român cu cea mai spectaculoasă ascensiune profesională din ultimii ani. Distins în anul 2014 cu Premiul Solti pentru Dirijat şi Premiul Solti pentru tineri dirijori în 2012, şi-a început cariera în Statele Unite ale Americii, iar din 2018 colaborează cu cele mai importante orchestre europene.

acum 4 zile · comentarii (4)

Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

acum 6 zile · comentarii (1)

Cu un destin demn de scenariul unui film, dirijorul Jin Wang este nu doar un muzician rafinat ci şi o personalitate interesantă. A plecat din China în 1986, a continuat studiile la Academia de Muzică din Viena şi în scurt timp a câştigat mai multe premii internaţionale. În ultimii ani s-a dedicat şi compoziţiei, fiind autorul unor lucrări simfonice şi vocal-simfonice în care tradiţionalul şi modernul sunt prezente deopotrivă.

acum 11 zile · comentarii (1)

Eram într-un taxi, blocată în intersecţia din Piaţa Victoriei, în jurul orei de vârf, când începe zarva de claxoane şi pluteşte în aer scârba, nervii şi îi simţi pe toţi cum se scufundă în propria mizerie. Imaginaţi-vă că în toată acea hărmălaie, pentru o secundă sau poate doar o fracţiune, pot să jur că totul s-a oprit şi a amuţit. Nu s-a mai auzit nimic, nici radioul din maşină. Nimic.

acum 13 zile · comentarii (2)

Dirijorul Mihnea Ignat este unul dintre muzicienii români a cărui carieră internaţională se desfăşoară cu precădere în Spania. În România, colaborările sale sunt în primul rând cu Opera Naţională din Bucureşti, dar şi cu orchestrele simfonice din Bucureşti şi din ţară.  A colaborat cu solişti renumiţi, precum John O'Connor, Jerome Lowenthal, Juan Diego Florez,  Erzhan Kulibaev etc.

acum 18 zile · comentarii (2)

Alexandra Dariescu, pianistă de origine română stabilită la Londra, impresionează auditoriul şi critica din întreaga lume cu interpretările ei pline de culoare şi prezenţa ei captivantă. Viziunea ei originală în concepţia programelor şi calităţile de antreprenor cultural creativ o personalizează în rândul interpreţilor contemporani.

acum 23 zile · comentarii (4)

O voce generoasă, cu o carieră remarcabilă, basul Sorin Coliban este solist al operei de Stat din Viena şi colaborează cu prestigioase teatre din întreaga lume, printre care Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera Bastille şi Opera Garnier din Paris, Théâtre du Châtelet, Monte Carlo Opera, Staatsoper München, Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, sau Volksoper Viena.

acum 25 zile · comentarii (4)

Daniela Vlădescu este managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa şi are la activ o carieră interpretativă impresionantă, în calitate de cântăreaţă de operă şi operetă şi interpretă de multiple genuri muzicale.

acum 27 zile · comentarii (0)

Aura Twarowska este un star al scenei lirice şi de concert. După zece ani ca solist al Operei de Stat din Viena, având în repertoriu titluri ca Aida, Rigoletto, La Sonnambula, Madama Butterfly, La Fille du Régiment,  Die Walküre, Götterdämmerung etc, am putut să o urmărim într-o transmisiune cu un spectacol recent al operei Evgheni Oneghin de Ceaikovski.

acum 29 zile · comentarii (1)

Marin Cazacu este violoncelist, profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” şi unul dintre principalii promotori ai vieţii muzicale româneşti din ultimele două decenii.

acum 29 zile · comentarii (0)

Daniel Jinga este maestru de cor şi director artistic al Operei Naţionale din Bucureşti, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte si al Orchestrei Metropolitane Bucuresti, dirijor fondator al Corului de Camera “Accoustic”, dar este cunoscut publicului larg şi mai ales ca iniţiator şi dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau mainstream.

luna trecuta · comentarii (0)