Stiri despre memorie

  424 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Odă Bucureştiului dispărut şi
post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Odă Bucureştiului dispărut şi post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“

  Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

 • Pozele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pozele

  Am fost la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, într-o delegaţie a Parlamentului European. Ce urmează sînt fragmente din notiţe disparate luate în cele trei zile.

 • Cum afectează scleroza multiplă
creierul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum afectează scleroza multiplă creierul

  Dacă suferi de scleroză multiplă, pierderea cheilor de la casă sau uitarea numelui cuiva poate părea un lucru înfricoşător. Te întrebi cât de mult îţi întunecă boala capacitatea de a gândi şi de a duce lucrurile la bun sfârşit.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Un istoric semnalează nedreptatea ruşinoasă făcută Doinei Cornea: „A primit de două ori Legiunea de Onoare a Franţei, dar la Cluj-Napoca, nimic!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un istoric semnalează nedreptatea ruşinoasă făcută Doinei Cornea: „A primit de două ori Legiunea de Onoare a Franţei, dar la Cluj-Napoca, nimic!”

  Disidenta Doina Cornea a primit numeroase distincţii internaţionale, „Legiunea de Onoare” a Franţei, titlul de cavaler acordat de Papa Ioan Paul al II-lea, a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles, dar oraşul ei natal, Cluj-Napoca, nu a făcut nimic în memoria ei, spune istoricul clujean Cristian Ivaneş. El cere titlul de cetăţean de onoare şi acordarea numelui Doina Cornea unui bulevard important din oraş. Reacţia lui Boc.

 • Organizatorii
memoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Organizatorii memoriei

  Se repetă situaţia de anul trecut. Nu ştiu cine a bricolat programul central al evenimentelor dedicate marcării Centenarului, dar a nu invita la colaborare instituţii fundamental memoriale mi se pare o prostie, nu doar o scăpare.

 • Război pe două fronturi împotriva memoriei românilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Război pe două fronturi împotriva memoriei românilor

  Războiul contra memoriei continuă. Agresiunea face ravagii pe două fronturi, întru perpetuarea beznei şi manipulării românilor, prin disculparea uneia sau alteia din mişcările totalitare care au însângerat veacul trecut.

 • Peste
alte opt decenii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Peste alte opt decenii

  Recenta rezoluţie a Parlamentului European referitoare la importanţa memoriei trecutului istoric pentru viitorul continentului este foarte bine venită, dar reprezintă nu mai puţin un semnal de alarmă. De ce?

 • Care sunt beneficiile terapiei prin
călătorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care sunt beneficiile terapiei prin călătorii

  Oamenii care călătoresc des sunt mai sănătoşi şi fericiţi. Iar această concluzie este reliefată de zeci de studii făcute în ultimele trei decenii pe mii de persoane. Vă prezentăm în materialul de mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei prin călătorii.

 • Sfidarea
memoriei românilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sfidarea memoriei românilor

  Aparent, ziua de 10 august 2019 ar fi fost una fără istoric. La Bucureşti, în Piaţa Victoriei, s-a atins, pare-se, un număr apreciabil de participanţi , vreo 25.000 de oameni, însă în celelalte mari oraşe ale ţării replicile au fost puţine, afluxul de demonstranţi de acolo,mi s-a părut modest.

 • Şantierul memoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şantierul memoriei

  Precum o casă, un spital sau o autostradă, memoria se construieşte. În timp, cu răbdare şi cu bani. Dar şi cu oameni, dacă îi ai. Dacă nu, este mult mai greu, lent, aşa cum se întâmplă pe unele dintre şantierele patriei.

 • Am uitat...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Am uitat...

  Textul pe care-l scrii acum ţine locul altui text. Pentru că ai uitat subiectul textului pe care-l înlocuieşti. Ai avut în minte subiectul vreo săptămână, nu l-ai notat pe o bucată de hârtie, foarte rău, foarte trist. Uite că l-ai uitat!

 • Desant memorial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Desant memorial

  Nu ştiu cum se face, de câţiva ani, că tocmai la final de legislatură, în pragul vacanţei de vară, se iau decizii îndelung amânate până atunci, croite însă prost, la limită, suspecte. Cultura memoriei nu face excepţie.

 • Ipocrizia
europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizia europeană

  S-au împlinit, pe 4 iunie, trei decenii de la reprimarea sângeroasă a protestelor studenţeşti din Piaţa Tiananmen. Mă întreb cum o să marcăm, la final de an, treizeci de ani de la căderea simbolică a comunismului în Europa de Est.

 • O reuşită
excepţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O reuşită excepţională

  Acum, dacă oricum m-am pus, pare-se pe viaţă, rău cu feministele din teatru pentru simplul fapt că nu voi da vreodată nici curs, dar nici crezare smintelii în conformitate cu care femeia-regizoare ar trebui promovată, nominalizată, premiată eminamente pe criterii de „gender“, adică numai fiindcă este femeie, de ce nu mi-aş asuma riscul de a proceda deopotrivă cu promotoarele feminismului din literatură?

 • Recuperarea memoriei comunităţii
evreieşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recuperarea memoriei comunităţii evreieşti

  Pesaḥ sau Pesach (în ebraică פֶּסַח, Pesaḥ, lit. Pasare, Paştile ebraic) este sărbătoarea religioasă a poporului Israel care simbolizează eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a fiilor lui Israel conduşi de Moise, şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert.