Stiri despre memorie

  408 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Şantierul memoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şantierul memoriei

  Precum o casă, un spital sau o autostradă, memoria se construieşte. În timp, cu răbdare şi cu bani. Dar şi cu oameni, dacă îi ai. Dacă nu, este mult mai greu, lent, aşa cum se întâmplă pe unele dintre şantierele patriei.

 • Am uitat...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Am uitat...

  Textul pe care-l scrii acum ţine locul altui text. Pentru că ai uitat subiectul textului pe care-l înlocuieşti. Ai avut în minte subiectul vreo săptămână, nu l-ai notat pe o bucată de hârtie, foarte rău, foarte trist. Uite că l-ai uitat!

 • Desant memorial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Desant memorial

  Nu ştiu cum se face, de câţiva ani, că tocmai la final de legislatură, în pragul vacanţei de vară, se iau decizii îndelung amânate până atunci, croite însă prost, la limită, suspecte. Cultura memoriei nu face excepţie.

 • Ipocrizia
europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizia europeană

  S-au împlinit, pe 4 iunie, trei decenii de la reprimarea sângeroasă a protestelor studenţeşti din Piaţa Tiananmen. Mă întreb cum o să marcăm, la final de an, treizeci de ani de la căderea simbolică a comunismului în Europa de Est.

 • O reuşită
excepţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O reuşită excepţională

  Acum, dacă oricum m-am pus, pare-se pe viaţă, rău cu feministele din teatru pentru simplul fapt că nu voi da vreodată nici curs, dar nici crezare smintelii în conformitate cu care femeia-regizoare ar trebui promovată, nominalizată, premiată eminamente pe criterii de „gender“, adică numai fiindcă este femeie, de ce nu mi-aş asuma riscul de a proceda deopotrivă cu promotoarele feminismului din literatură?

 • Recuperarea memoriei comunităţii
evreieşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recuperarea memoriei comunităţii evreieşti

  Pesaḥ sau Pesach (în ebraică פֶּסַח, Pesaḥ, lit. Pasare, Paştile ebraic) este sărbătoarea religioasă a poporului Israel care simbolizează eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a fiilor lui Israel conduşi de Moise, şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert.

 • INTERVIU Dan
Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dan Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“

  Editura Vremea îi dedică o serie de autor scriitorului Dan Stanca (63 de ani), care spune, într-un interviu în exclusivitate, că „inima este marea vie, carnea vie în care instrumentarul tăios sfârtecă“. Tot el avertizează că actualul carnaval politic „poate ascunde atrocităţi teribile“, dar şi că „Europa e ca un viteaz căruia i-a căzut armura“.